(Oscar 7vége 2016) Érdekességek, statisztikák, amiket biztosan nem tudtál
2016. február 28. írta: thedirector

(Oscar 7vége 2016) Érdekességek, statisztikák, amiket biztosan nem tudtál

nenqxe6mpnu4ru_2_b.jpg

Tavaly után ismét csak 8 filmet jelöltek a legjobb film díjára, noha akár 10 is lehetett volna. Ezzel párban 2015 után ismét a legkevesebb jelölt van.

Roger Deakins operatőr istenség a Sicarioval a 13.Oscar jelölését gyűjtötte be és 13. alkalommal fogja elbukni.

Ahogy Thomas Newman is szintén a 13. jelölését bukja el (ezúttal a Kémek hídjáért)

Ezzel szemben Emmanuel Lubezki sorozatban harmadszor kapja (2014.Gravitáció, 2015. Birdman, 2016. A visszatérő) meg a legjobb operatőri díjat. Ezzel rekordtartó lesz.

Ezzel sorozatban harmadszor is mexikói díjasa lesz ennek a kategóriának.

Ahogy könnyen lehet egy másiknak is. Ugyanis sorozatban harmadszor kaphat mexikói rendező, legjobb rendező díjat. 2014-ben Alfonso Cuarón kapta a Gravitációért. Tavaly Alejandro. G. Inárritu a Birdmanért és ezúttal is A.G. a toronymagas esélyese a kategóriának.

Ha már A.G. Amennyiben megkapja a legjobb rendezői Oscart ismét, úgy duplázhat, amire 60 éve nem volt példa a kategóriában.

Ha még ehhez hozzájön, hogy megkaphatja ezúttal (is) producerként a díjat, amennyiben A visszatérő lesz a legjobb film, akkor A.G. 1 év leforgása alatt 5 db. (!!) Oscar díjat nyert el, ami szintén rekord.

Kicsit maradva még a nemzetiségis játékban. Vádolják azzal, hogy rasszista és kirekesztő, de pl. a 2010-es években még amerikai nemzetiségű nem nyert rendezői oscart.

Emlékeztetőül: 2011-Tom Hopper (brit, A király beszéde), 2012 Michel Hazanavicius (francia, A némafilmes), 2013 Ang Lee (tajvani, Pí élete), 2014 Alfonso Cuarón (mexikói, Gravitáció), 2015 Alejandro G. Inárritu (mexikói, Birdman).

Egyébként tényleg óriási botrány kevereredett abból, hogy nincs fekete a fő kategóriákban.

Az egyetlen igazi négereket is érintő film, a Straight Outta Compton-t csak forgatókönyv kategóriában jelölték. Az írói fehérek.

Múltidézésbe is érdemes belemenni. Sylvester Stallone közel 40 év után ismét ugyanazon karakterért kap Oscar jelölést (Rocky). Egy nagyon jó narratíva a díjra, hiszen az izomkolosszus, csapongó egykori bokszoló mára egy megvénült, magával megbékélt ember lett, ami Sylre is jellemző. Az ilyen sztorik pedig feküdnek az Oscarnak.

Ahogy az is elképzelhető, hogy majd 20 év után ismét együtt pózol Amerika legkedvesebb plátói párja. Leonardo DiCaprio és Kate Winslet. Jó esélyük van ugyanis a díjra mindkettejüknek.

34 év után újra magyar kézbe kerülhet a legjobb idegennyelvű film Oscar szobra. Nemes Jeles László ugyanis ott van a tűz közelben, és ha picit bátrabbak vagyunk, úgy is fogalmazhatunk, hogy a toronymagas esélyese saját kategóriájának.

De van még másik magyar is. A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon sminkesei között is dolgozott magyar és A mentőexpedíció trükkjein is.

Megtört egyébként egy fontos Meryl Streep kombó is. Sok év után első filmszerepet alakított, amiért nem jelölték semmire (Dübörög a szív). A 20. jelölés és a 4. díj még várat tehát magára.

George Millernek, a Mad Max filmek rendezőjének van már Oscarja. Ám ezt nem az erőszakos posztapok. filmjeinek valamelyikére kapta, hanem az animációs Táncoló talpak rendezéséért.

..és akkor végezetül nézzük meg mit flamóznak a sztárok este: Az ínyencségek tárháza nyílik meg DiCaprióék előtt. Szarvasgomba, homár, királyrák. Koktélok, gyümölcsök, különleges sütemények (köztük Oscar formájú pop cake) és egyedi palackozású borok-pezsgők. Kár, hogy ezúttal a félrészeg Tarantinot nem fogjuk látni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr598425522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása