Bill Murray tahóbb, mint máskor
2015. május 06. írta: thedirector

Bill Murray tahóbb, mint máskor

St. Vincent

2014

Erősen gondolkodtam, hogy elég-e ebből a filmből a nem rég indított "1 perces vélemény" rovat (amit amúgy a facebook oldalunkon, azaz itt: tudtok követni) vagy írjak valami terjedelmesebbet. Aztán végül utóbbi mellett döntöttem.

maxresdefault_16.jpg

Zsémbes Murray

Pedig oly semmi említésre méltó nem történik ebben a filmben, hogy csak na. A St. Vincent a kissé független filmes vizekre evező, ám a történetet már ezerszer eljátszott és megírt klisék és karakterek népesítik be. Nehéz lenne egyediséget találni egy különc, zsémbes öregember, Vincent (Bill Murray) és a hozzá csapódó Vincent (Jaeden Liberher) kapcsolatában. Adott két, az társadalommal hangot nem találó ember, akikhez még bedobják a korosztálybeli eltérés Jolly Jokerét. Plusz sikerült megszerezni a szerepre Bill Murrayt. Aki, már látta hasonló szerepben az öreget, az tudja, hogy egy ilyen karaktert eljátszva sem fogja a színészi képességeinek új oldalát bemutatni. Igazi biztonsági játszma.

cdn_indiewire_com.jpg

Az öreg tipikus cinikus, fancsali, némaságba burkolózó, itt még pluszban kifejezetten proli is. A fiú meg valamiért közel érzi magához az öreget és ha lassan is és megszokott módon, de kezdik egyre jobban megkedvelni egymást. Ja, a fiút egyébként az anyja (Melissa McCarthy) passzolja le az öregnek órabérért, aki rendesen le van gatyásodva. Közben fel-fel tűnik Vincent mellett egy prosti (Naomi Watts), aki igazán együgyű, de szerethető karaktert hoz, és még humort is csempész a filmbe.

bill-murray-st-vincent-trailer-01.jpg

Humor ugyan megvan amúgy is, de az a fajta cinikus, fanyarú, amit Murray legtöbb filmjében látunk. Ő csak, akkor röhög tele pofával, ha már nagyon ki van kattanva az agya. Amúgy csak az egysorosakat dobálja. Egyébként a drámai él mellett (beilleszkedés, szétcsúszott életek) a humora a 2 évvel ezelőtti Bad Grandpa c. Knoxville filmre emlékeztet, azaz Vincent, mindenféle abszolút nem gyerekeknek való közegbe ráncigálja Olivert. Így láthatjuk, ahogy a fiú eljár a lovira, vagy épp kocsmába.

Összegzés: A St. Vincent minden előzetesen várt humoros felhangja ellenére nem kifejezetten vicces, mint inkább drámai. Bill Murray az ezerszer eljátszott unott, fancsali karakter kapta, aki mogorva, tahó létére is kivált némi szimpátiát az emberből. A történet sem tartogat semmi eget rengetőt. A legérdekesebb talán Naomi Watts ebben a filmben, aki sosem volt még ennyire fura. Egyszer nézhető, de semmi különös.

Értékelés 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr547434670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása