Kellemes családi film lett az Az igazi kaland. Kritika
2012. május 31. írta: thedirector

Kellemes családi film lett az Az igazi kaland. Kritika

Az igazi kaland


We Bought a Zoo
2012


Vannak olyan rendezők, akik nevét olvasva nyugodtan hátradőlhetünk a mozik kényelmes(?)székében vagy az otthoni ágyba bevackolhatjuk magunkat, tudván, a film jó lesz. Tipikusan ilyen rendező Alexander Payne, Martin Scorsese, David Fincher, Christopher Nolan és Cameron Crowe. Az igazi kalandot utóbbi középkorú úriember készítette és nem kell nagyon félnünk, mert ismét jó filmet készített, ám a végső képet nem árt picit árnyalni azért.

Igazi kaland canderellel
A történetben olyan nagy világmegváltó újdonságok nincsenek. Egy feleségét gyászoló apa (Matt Damon) és két kisgyermeke - Rose és Dylan - egy új élet reményében elköltöznek egy isten háta mögötti óriási területet felölelő házba, amiről a vételkor derül ki, hogy egy állatkert az, amit tulajdonképpen megvett Benjamin apu. A szerződés szerint nem adhatják el. Úgy gondolják (kivéve Dylant), hogy épp ez a kaland az, amire szükségük van ahhoz, hogy enyhüljön a gyász. Gyorsan össze szedelőcködnek, hogy elkezdhessék a munkát a parkban. A régi gondnok csoport megmaradt élükön a még parasztlánynak is csinos  Scarlett Johansonnal (aki Kellyt alakítja) és unokahúgával Lilyvel. Azt gondolom, hogy vagy az alapanyag volt picit gyenge (könyvadaptáció) vagy most nem nyúlt olyan nagy gonddal hozzá Crowe, mert ez a történet kevés egy több mint két órás családi meséhez. Nagyjából van két főszál, a park rendbehozása és a gyász lelki leküzdése és néhány súlytalan mellékszál: Ben és a gondnok asszony szerelme.Lily és Dylan szerelme. Itt egy pici kitérőt tennék. Köztudomású tény, hogy Cameron C. ért nagyon a gyerekek nyelvén és érti a gondolkodásukat és érzéseiket. A Majdnem híres című filmnél nagyobb tanúbizonyosság nem kell ide, itt viszont nagyon felszínesen van kidolgozva az ő történetük. Csélcsap módon odavannak hajigálva a motivációk és érzések, nyakon öntve egy kilónyi cukormázzal. Ez egyébként a film egészére igaz. Nagyon cukros és cicomás. Pl. egy hét éves kislány nem mond ilyeneket: "Apa, túl kell lépned a tragédián, új életet kell kezdeni". Egy hét éves kislány, rajzol, babázik, esetleg az anyja holmijaiba búj (ami itt tudom morbid picit, de akkor is..).

Igazi kaland igazi állatokkal
Most már túl estünk a hibákon nézzük miből élünk a jó oldalon is. Az állatok. Legmélyebb tiszteletem a stábnak, amiért nem CGI medvéket meg tigriseket nézhetünk. Igazi állatokat kapunk és nem is keveset. Nem számoltam meg de minimum van 25-30 faj. A zene kiváló, a színészek is. Matt Damon igazi szerencsétlen, ám mégis tiszta szívű és határozott apa. Dlyan makacs, ám kétségek közt őrlődő kamasz, míg Kelly valódi parasztlány. Nála azért meg kell jegyeznem, hogy még így is túl szép Scarlett J. A táj festői, az operatőri munka és a vágás elsőrangú, és úgy összességében rendben van minden, a fent leírtakon kívül.

Összegzés: Kedves, tiszta szívű családi film. Talán túlságosan cukros és modoros helyenként, néhány mellékszál felszínes és elnagyolt, ám összességében fogyasztható film. Állatbarátoknak, kedves történetre kíváncsiaknak mindenképpen kellő szórakozást nyújt két teljes órára, ám legközelebb ez már kevés lesz Cameron. Nagyon kevés.

Értékelés: 7/10

Előzetes:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr894558040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása