VODtéka 2022 - Maradványérték #3
2022. augusztus 25. írta: thedirector

VODtéka 2022 - Maradványérték #3

Gyilkos party

Murder Party

2022

murder.jpg

Valaki fellapozta a whodunnit nagykönyvet és megpróbált belőle készíteni egy újabb Tőrbe ejtve kalibert. Nos ehhez nem csak lapozgatni kellett volna, hanem némi kreatív ügyességet is be kellett volna vonni. Vagy legalább olyan embert odaengedni, aki az émelyítően bohókás franciaságot kiveszi ebből a filmből. Pedig ígéretesen indul. Jeanne remek építész, de most kezd belefásulni a pályája csúcsán és érzi a lefele húzó örvényt. Így örül, mikor megtudja, hogy egy neves társasjáték mogul, a milliárdos Daguerre házat kellene felújítania. Amikor a tulaj meghal, elkezdődik a „kitette” kaland. Sajnos azonban az érdekes felütést elfranciázzák az alkotók. Béna színészi játék, rettenetes díszletek (mint a régi 90-es évekbeli magyar showműsorok díszletei), ócska fordulatok keresztezik az alig több, mint másfél órás kalandot. Kár érte, mert ebből a műfajból tényleg nem vagyunk eleresztve. Majd Karácsonykor a Knives out 2.

5.jpg

 

A tizenhármak

13 Lives

2022

13.png

Igaz történet + Ron Howard = instant siker? Legtöbbször igen. Ezúttal biztos. Azt nem mondanám, hogy derék iparos rendezőnk feltalálta a kereket, de az biztos, hogy a Tájföldi bányában ragadt ifi focisták + edzőjük története ha nem is feltétlen kívánkozott filmre, de ha már így alakult a lehető legtöbbet hozták ki belőlük. Iszonyú feszült mentőakció, ami megannyi buktatót rejtett magában. Az ilyen közelmúltban történt (ez konkrétan pár éves) eset mindig plusz extra adalék egy ilyen szálban.  Nem mondom, hogy sorozatként nem jobb lett volna, de két és fél órába így is elég sok mindent sikerült besűríteni. Viggo Mortensen, Joel Edgerton és Colin Farrell remekelnek a búvárok szerepében, és tényleg érződik a filmről, hogy fontos volt mindenkinek a projekt. Elképesztő körülmények között lett felvéve a film. Sajnos a játékidő ilyen módú karcsúsítása egy 17 napot felölelő sztorinak mindenképp károsít pár dolgokt: Pl jó lett volna többet megtudni az edző felelőtlenségének hátteréről vagy talán jobban bemutatva a napokat átszenvedő gyermekek lelki erejének forrását stb.. panasz azonban így sincs rá. Az év egyik legkörömrágósabb mozija.

7_5.jpg

 

A szürke ember

The Gray Man

2022

the-gray-man-3.jpg

Nagy ciki lenne leírni, hogy ebben a filmben nem csak az ember a szürke, de az egész film is. Várta mindenki a nagy durranást, ha már a Netflix egyik, hanem a legdrágább filmje lett. Amit a Russo testvérek (a giga sikerű két utolsó Bosszúálló mozikat is ők dirigálták) jegyeztek, meg ott akciózik benne Chris Evans, Ana de Armas, és a kis pihenőt tartó Ryan Gosling is visszatért. Nehéz nem arra gondolni, hogy a film büdzséjének a javát nem ezen színészek gázsija vitte el, mert a látvány, bár kétségtelen olykor eléggé menő, semmi, de semmi nem indokol ekkora költségvetést. Az előzetes Jack Ryan, 007 és Bourne verő filmből, végül csak a füst maradt, ami amúgy az egész filmet körül öleli (de tényleg, majd nézzétek meg). A sztori már önmagában egy iszonyú ciki közhely művelet. Lehet elővenni a jegyzetfüzetet és pipálgatni menetközben az előre beírt kifejezéseket, mint a lelkiismeretre ébredt ölőgép, a kedves, segítő lány, az öreg tanonc, a pszichopata gyilkos, meg valami ócska kém thriller adatbázisért folyó országokon átívelő cicaharc. Nehéz lenne olyan országot felsorolni, amit nem érint a film. Esküszöm insertek formájában 1 óra alatt vagy 20 helyszínt kiír A szürke ember. Most már kezdem azt érezni a Russo tesók a nem szuperhősös témában alkotva sajnos nem jó rendezők. Ez a film is hót lapos, unalmas, köhelyes és már – már művészet ekkora büdzséből ennyire sótlan filmet összehozni. Az egyetlen szerencséjük, hogy a színészgárda bőven felfelé húzza a végeredeményt a tehetségüknek köszönhetően. Egyszeri megnézés, semmi több. Amolyan Netflixes.

6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2017916215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása