[Klasszikus Film] Cool túra
2020. november 18. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Cool túra

Cool túra

Road Trip
2000

Gyakorlatilag idén nem, vagy alig lehetett menni valahova, mi másról is lehetne írni kiszakadni a rögvalóságból, mint egy másfél órás utazással, ami történetesen éppen húsz éve robbant.

rt3.jpg

Todd Phillipsről járja az a pletyka, hogy 9-10 évente sikerül jó filmet készíteni. Ezzel lehet egyet vagy egyet nem érteni, de az tény, hogy szerintem is a rendező három legjobb filme kb 10 évente követte egymást. Cool túra (2000), Másnaposok (2009), Joker (2019). A jelen kritika tárgyát megtestesítő mozi, tökéletesen adja át a milleniumba átlépő, laza-kamaszos életérzést, mégsem érződik egynek az Amerikai pite kópiák közül.

rt2.jpg

Josh (Breckin Meyer) főiskolás jógyerek, aki gyermekkora óta együtt van szerelmével Tiffanyval. A távkapcsolat (más fősuli) az utóbbi időben, mintha elkezdené oszlatni rózsaszín felhőt. Részben haveri rábeszélésre, részben némi alkoholos befolyásoltság félrelép a szép Beth-szel (Amy Smart). Az aktust poénból videóra veszik, ám másnap Josh haverja véletlen azt adja postára Tiffanynak, nem a szokásos, heti romantikus üzenetes kazit (igen, ekkor még nem a messenger korszakot éltük). Főhősünk az első ijedtség okán kitalálja a tervet: 2800 km, 3 nap alatt. Pikk-pakk megjárják és beelőzik a postát, hogy a kazi ne jusson el Tiffanyhoz.

rt4.jpg

A high concept egyértelműen támadható, de mégis iszonyú működőképes (az már más tészta, hogy Phillips hasonlóan egyszerű ötlettel vitte sikerre a Másnaposokat is). Valahogy nagyon nagy keletje volt ezekben az időkben a road movie jellegű vígjátékoknak és kétségtelenül a Dumb és Dumber mellett talán a Cool túra érte el a legnagyobb közmegbecsülést köszönhetően annak, hogy fergetegesek a karakterek és iszonyú működőképesek a poénok. Meyer mellett ott van, az ez időkben szupersztárként tetszelgő Sean William Scott, aki nagyjából az Amerikai pite Steve Stifflerjének egy picivel visszafogottabb verzióját adja. De DJ Qualls lúzerét és Paulo Costanzo földhözragadt füvesét is csak imádni lehet.

rt1.jpg

A rövid bevezés utáni bő egy órás utazásban tényleg minden elképzelhető szarság megtörténik. Persze lényegében a Phillipsre jellemző "inkább rövid vicces etapokban" való gondolkodás itt is tetten érhető. Lehet valakit zavarnak ezek az apró történeti ugrások, koherencia hiánya. Amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy néhány vicc kifejezetten sértő egyes embertípusukra, vagy van amelyik sokaknak gusztustalan, persze nem egy Adam Sandler tengelyen.

Összegzés: A Cool túra nem az egyetemes cooltúra (haha) legtopposabb filmje, de az elvitathatatlan, hogy a 2000-es évek életérzését, kamaszos balfaszságait ez a mozi kapta el a legjobban. Pazar poénok, remek karakterek és karakter interakciók. Phillipshez mérten tökéletes filmzene és egy nagyon érdekes, többször nézős koncepció. Ennyi egy ilyen típusú mozihoz elég is ahhoz, hogy nem csak húsz, de majd még húsz év múlva is emlékezzünk rá.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9616289754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása