Romlott oktatás
2020. április 27. írta: thedirector

Romlott oktatás

Romlott oktatás

Bad Education

2019

Van abban valami ellentmondásos, hogy kicsit húzom a szám, hogy ez a film nem nézhető moziban, pedig van annyira minőségi, hogy oda kívánkozik. Viszont valószínű még sokáig nem láthatnánk, hiszen nincsen jelenleg mozizás. Azért mégis jobb valamit otthon megnézni streamen, mint nem megnézni egyáltalán, nem?

bad-education-tiff.jpg

Tovább viszont nem akarok foglalkozni ezzel, hiszen itt van egy nagyon jó film, amivel viszont érdemes.  2002-ben járunk, és a Long Island-i Roslyn iskola épp azt ünnepli, hogy megint egy csomó diák jutott el neves egyetemekre. Állami iskola létére már a negyedikek a rangsorban, ami a legjobb középiskolákat tömöríti. Sok köszönhető ez Frank Tassonenak (Hugh Jackman), aki egykori tanárból lett tanfelügyelő. Minden diákra emlékszik, aki náluk fordult meg, tud róluk, emlékszik a viselkedésükre. Szívén viseli a sorsukat mind a tanulmányaikat, mind a főiskola utáni életüket. Ha segítség kell, segít. Ha segget kell nyalni, megteszi. Ha bazsalyogni és adományt kérni, egy új, ígéretes programra, hát kér. Franket mindenki szereti. Diákok, tanárok, szülők. A probléma, csak annyit, hogy a sok pályázati pénz és adomány jelentős része az ő és asszisztensére Pamela (Allison Janney) zsebébe vándorol. Így lett kettejük sorsa Amerika állami iskolai történetének legnagyobb, több millió dollárra rúgó sikkasztási botránya.

hugh-jackman_profile.jpg

A Romlott oktatás is kap egy manapság „divatos” nyomozós szálat. Az egyik diák a beadandó dolgozatához gyűjt anyagot, mikor felfedez bizonyos „furcsaságokat”. Nem egy Spotilight féle oknyomozást kell elképzelni, néha egészen mókás jeleneteket szül, néhol pedig szörnyen keményeket. Az író Mike Makowsky tökéletesen tisztában van vele, hogy bár az ügy botrányos, néhány ellopott millió még nem fog versenyezni (nem mintha kéne őket versenyeztetni) olyan súlyosságú témákkal, mint tette azt az Erin Bronkowich, a Spotlight vagy a Dark Waters a természet mérgezésével vagy a pedofíliával. Ezért ráment arra, hogy az ügy mellett megformálja a téma legellentmondásosabb gonoszát Frank személyében. Teljesen érthető, hogy sokan nehezen fogadták el a tényt az eset kirobbanása után. Hiszen Frank tényleg sokat tett az iskoláért és a gyerekekért. Viszont mások pénzét ellopni mégis erkölcstelen.

screen-shot-2020-02-21-at-12_01_36-pm.png

Makowsky húzott egy merészet és az egész felelősséget áttolta Hugh Jackmanre. Neki kellett ezt az ördögien érdekvezérelt embert megtestesíteni úgy, hogy ne csak egy nyugodt pszichopatát, hanem egy szánnivaló szerencsétlent is lássunk, aki képes olyan fejet vágni, mintha most csodálkozott volna rá arra, hogy a könyvvizsgálója felfedez pár millió dollár hiányt. Bizony Jackman Oscar jelölést érdemlően kelti életre ezt az ellentmondásos figurát. Nem merészkednék odáig, hogy élete alakítása, hiszen sokszor volt nagyon jó, de az biztos, hogy top ötös.  Allison Janney pedig bőségesen mehetett volna egy mellékszereplői szoborért, mert amit rövid jeleneteiben leművel ez a nő, az megint karrier emelő alakítás.

Összegzés: A Romlott oktatás tehát filmként nagyon jól helytáll, de oknyomozós moziként, korrupciós moziként megbukik. Nem óhajt a mélyére ásni a dolgoknak. Megelégszik azzal, hogy vannak rossz emberek és vannak jók, akik lebuktatják őket. A miért és a hogyan meg elsikkad félúton. Ahogy pár másik szál is. Nem egy olyan horderejű történet ez, ami megrengeti a világot. Valószínűleg sok más hasonló megtörténik. Emiatt nem érzünk lelki kielégülést, sem azt, hogy egy igazi gonosz elnyeri méltó büntetését. Az igaz történet utáni insertektől sem fogjuk a fejünket vakarni, de azért jó, ha tudunk róla. Ilyenek is történtek a világban.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1715643764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.25. 14:26:33

Az hbo és hugh jackman marha jó filmet raktak össze az amerikai állami iskolákban (is) megtalálható korrupcióról. Jók a színészek, a zene is elmegy, ahogy a jelmezek is.
based on a true story, de ezúttal ténylegesen is hihető, hogy így történtek, minimális drámai hatáskeltés van benne, vagy változtatás, tények filmesítése.
süti beállítások módosítása