A 15 legjobb Star Wars jelenet - szerintünk
2019. december 17. írta: thedirector

A 15 legjobb Star Wars jelenet - szerintünk

TOP 15 Star Wars pillanat

Mivel mindjárt itt a Skywalker kora, gondoltam bepörgetem kicsit az oldalt. Manapság úgy is dívik a toplistázás. Mondjuk mi ritkán tartunk ilyet, de most van annyira fontos az előttünk álló pár nap, óra, hogy lássuk nekünk mi is a kedvencünk a 10 részből. Persze kár is elmondani, hogy szubjektív, valaki úgy is megtorpedózza majd, hogy miért pont ez a 15? A lista SPOILER-es értelemszerűen. Aki most akarja az első 8 részt megnézni, az hagyja ezt a cikket és térjen vissza, ha már azokat látta. A lista nem tetszési, fontossági, stb. sorrendet határoz meg. Csak simán számozva van.

15.
"Én vagyok az apád"

15_5.jpgKevés jelentőségteljesebb, fontosabb pillanat van a 10 részben, mint az, amikor Luke megtudja ki is Vader valójában. Sokkoló, érzelem gazdag igazi nagy filmtörténeti pillanat.

14.
"-Szeretlek!
-Tudom"

maxresdefault_73.jpgNéhány forgatókönyvíró oldalakat tölt azzal, hogy egy karakter a szemünk előtt nyíljon ki, legyen "valamilyen". Néhányan meg egy szóval képesek átadni azt az egészet. Persze ez semmi nem lenne Ford hanyag sármja nélkül, de mégis mennyire igazi karakter hű jelenet.

13.
Csata a Hoth bolygón

13_5.jpgA Birodalom visszavág nem csak abban óriási előrelépés, hogy mennyivel jobb történetet, kidolgozottabb karaktereket hozott, hanem látványosabb csatákat is. Az egyik ilyen igazi látványos "anyagilag is zsebbenyúlósabb" mutatványa a Hoth-on zajló harc.

12.
Kergetőzés az Endoron

12.jpegA Jedi visszatért tartják (joggal) a klasszikus trilógia leggyengébb darabjának, na de mégis hova lehetett volna elindulni a Birodalom visszavág után? Teljesen logikus, szerényebb és csendesebb (sokak szerint unalmasabb) záró akkordja, mégis van itt egy igazi badass és látványos jelenet. Ez pedig a címben található kergetőzés az Endoron.

11.
Vader vs Luke

11_6.jpgNoha nem ér fel az előző rész végi összecsapáshoz hangulatában, talán fontosságában igen. A vívódó Vadert nyomás alatt tartó Sidious, a sokkal kiegyensúlyozottabb és érettebb Luke összecsapása remek, katartikus és az érzelmek, döntések összes skáláját végigjáró pár perc. Még a tanulság is ül, pedig nincs túl cukrozva.

10.
A fogatverseny

10_7.jpgA sokak által (némileg joggal) megköpködött rész egyik legnagyobb jelenete a Forma-1-ből kikölcsönzött fogathajtó verseny, ami így 20 év után is iszonyat látványos és izgalmas.

9.
"Duel of Fate"

9_4.jpgMég a legelvakultabb utálók is elismerik, hogy a Baljós árnyak végi dupla párbaj Darh Maullal annyira badass, főleg Williams egyik legjobb Star Wars témájával kiegészülve, ami simán a listára repíti.

8.
Ki a Sith nagyúr?

8_4.jpgAz egész Saga legnagyobb sakkjátékosa. A sorozat katalizátora, aki borítja a dominókat. Felteszik a Jedik az egymilliós kérdés "A sithek "mindig ketten vannak. Egy mester és egy tanítvány. De melyik halt meg?" Fontos jelent. Nagyon fontos.

7.
Yoda megjelenése

7_5.jpgHa a Baljós árnyaknak vannak szép számban utálói, akkor nem tudom a Klónok támadásáról mi mondható el, ami az egész SW univerzumban ritkán látott tévedés. Egy apró zöld lény megjelenése és harca annyira állat, hogy muszáj volt rátenni. Még akkor is, ha a jelenet egy részében úgy pattog, mint egy flippergolyó.

6.
Anakin vs Obi Wan

6.pngTalán az előtte való kapcsolatuk megalapozása nem volt a legjobb, de inkább Anakin pocsék karakter kidolgozása és Christensen anti tálentumának (és a végfejlemények tudatában) nem aggódtuk túl ezt a csatát, el kell ismerni McGregor annyira sokat húzott ezen a jeleneten, aminek a végén csak elmorzsolunk egy könnycseppet, hiszen mégis a szemünk előtt végeztetett be egy jobb sorsra érdemes karakter és egy barátság.

5.
Vader első lélegzetvétele

5_4.jpgAz első szuszogás. Nem hiszem, hogy kell bármit hozzátenni. A kissé nehezen ritmust találó 3.rész legjobb pillanata.

4.
Kylo Ren végtelen koncentrációja

4_5.jpgRögtön egy zseniális és a háttérben kevésbé fontos pillanattal indul Az ébredő erő. Kylo megállítja a rá irányuló lövedéket. Egy kifejezetten hosszú ideig tartó, kommunikációt is igénylő jelenetben végig egy helyben áll a lövedék. Majd miután Kylo végzett azzal, amit ott és akkor szeretett volna elengedi a lézert. Apróság, részben feltűnő jelenet, mégis a tudat alatt rengeteg dolgot megmutat Kyloról előzetesen. Például, hogy iszonyat koncentrált személyiség és valószínű piszok erős is.

3.
Solo bukása

3_5.jpgFájt és fáj a mai napig. Meglehetősen váratlanul is ért bennünket, és hát maga a jelenet is eléggé erősen volt tálalva. Solo testével a múlt egy része is örökre lezuhant.

2.
Luke jelentőségteljes megjelenése

2.jpegMár mindenki csomagolta a motyót, mikor azon a bizonyos szigeten a remete, egykori Jedi megjelenik és jelentőségteljesen lekapja a kapucnit. Akkor még úgy éreztük itt indul be igazán az újabb kozmikus űrbuli...

1.
Luke trükkje

1_5.jpg...hogy aztán két évvel később Rian Johnson a legtöbb reményünket lelohassza SW-hoz méltatlan rendezésével és írásával. Hiába minden idők legszebben fényképezett Star Wars filmje. A legjobb jelenet, egy apró kis átverés, ami a film végén csúcsosodik ki és ki máshoz lehetne kötni, mint a jó öreg (tényleg öreg) Lukehoz? Zseniális.

Nektek mi a kedvenc? Melyik résznél ugrik meg a vérnyomásotok?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr10015341194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Taylor 2019.12.18. 19:33:15

Minden idők legjobb dramaturgiai bemutatkozása Yoda első megjelenése a Birodalom visszavágban. Adott egy mocsárbolygó és egy kicsi zöld manó. Ekkor még nem tudjuk (persze azért igen

Tom Taylor 2019.12.18. 19:34:07

@Tom Taylor: Egész pontosan: -A harc senkit nem tesz naggyá.

steery 2019.12.18. 19:46:17

Egy új remény: hulladékzúzós jelenet. Amikor Han azt mondja dühösen a hercegnőnek: "Rosszabb is történhetett volna." Mire vészjósló moraj hallatszik valahonnét, Solo meg feszült szünet után hozzáteszi: "Most fog."

A birodalom visszavág: aszteroidamezős jelenet. Amikor Han azt mondja a hercegnőnek: "Azt mondta, szeretné látni, hogy egyszer tévedek. Hát most nézze, szivi!" Mire őfelsége tömören: "Visszavonom!"

A Jedi visszatér: sarlakk jelenet. Amikor Han azt mondja Thripiónak: "Mondd meg annak a dagadt szemétládának, hogy azt aztán ugyan lesheti!" Kivégzés előtt ezzel hergelni az ellenséget tipikusan Solo féle megoldás.

Burgermeister 2019.12.18. 20:05:16

Boba Fett keves megnyilvánulása

gotenson 2019.12.18. 20:16:10

"I wont leave you. Not this time."

Ebben a mondatban minden ott volt, ami igazolta Padme sejtését arról, hogy van még benne jóság. Ezt ugyanis Vader sem bírta, kénytelen volt a sötétségből erőt meríteni, hogy túlléphessen rajta.

smartdrive 2019.12.18. 20:38:40

Jabba kinyírása, de leginkább Vader megjelenése a Zsivány1 végén

Alick 2019.12.18. 20:39:46

"I have a bad feeling about this." :)

www.youtube.com/watch?v=S74rvpc6W60

(még a Rogue One-ban is benne volt)

LúzerMan 2019.12.18. 20:53:02

Szerintem a fogatverseny a Ben-Hur kocsiversenyének állít emléket / tiszteleg, nem holmi parasztvakító látványosságnak.

LúzerMan 2019.12.18. 20:56:11

Azokkal értek egyet, akik azokat a jeleneteket említik, amelyek valami nézőknek is üzenő "bölcsességet" adnak. Az utóbbi években ezek a mondatok nagyon hiányoznak a SW filmekből, többek között ezért is lélektelenek.

LúzerMan 2019.12.18. 20:56:46

@Alick: Erre a mondatra még nem figyeltem fel. Köszi!

MittuDomain 2019.12.18. 21:00:24

Yoda harca,pörgései,pattogásai..
Szánalmas volt és arcpirító

Fülig José 2019.12.18. 21:08:09

mi a tökömet jelent az hogy "badass"...? bakker....
az megvan, hogy "én bámennyi pénzt el tudok lépzelni..."
na ki lehet az elköető? :-)

RobertThorn_ 2019.12.18. 21:18:20

szóval az első négy helyezett jelenet a dizni-swből való?...
könyörgöm, ez még viccnek is rossz..
jó, oda van írva, hogy 'nem sorrendet határoz meg' - ilyenkor mondjuk a top szót illene kivenni a címből. vagy nem számozni, pláne nem visszafele haladva.

na mindegy. segítek akkor, hogy mi is az ultimate legjobb/leghatásosabb jelenet a csillagok háborúja történelméből. sok van, de mind közül csak ez lehet az első:

www.youtube.com/watch?v=yHfLyMAHrQE
2:05-től kezdődik, szerintem nem kell magyarázni.

bandiras2 2019.12.18. 21:26:49

Az 5-1 az egyáltalán mit keres a listán? A fentebbi hozzászólásokban ezerszer jobbak vannak!

Tökönrúgott Feleségek 2019.12.18. 21:50:07

@RobertThorn_: Egyetértek a legjobb jelenettel kapcsolatban. Emlékszem rá, mikor '79-ben a mozi 3. sorában a "fejemre szakadt" az egész, olyan hangerővel. Borzongató volt :)

opati666 2019.12.18. 22:34:37

Két szívmelengető pillanat (persze szubjektíven):

1. (Solo) Amikor Kesselről menekülve Csuvi beül "jobb egyre" és a háttérben felhangzik a klasszikus SW dallam...

2. (Ep. VIII) Amikor Rey az alagutat betemető köveket felemelve kiszabadítja a többieket...

notharing 2019.12.18. 22:40:38

ennél a jelenetnél semmi sem mutatja be jobban, hogy kb. milyen esélyek vannak egy Sith lovaggal szemben: kb. 0:50-től

www.youtube.com/watch?v=wxL8bVJhXCM

Pic 2019.12.18. 22:47:55

Az, hogy én egy vén faf vagyok és azt mondom, hogy Gyuri bácsi elkefélte az 1-3-at és kifejezetten gyűlölöm a Disney-t mert kidobta a kánont és A KÖNYVEKET könyörgöm, AMIKET KÉREM IGAZI ÍRÓK, SCI-FI ÍRÓK ÍRTAK!!! Aztán jött a pénzéhes Disney és J.J. a rebootoló pusztító, aki biztosan bekerült ezzel a filmtörténetbe, mert szinte egyidőben vágta taccsra a SW mellett a Star Treket is a Kelvin idővonallal. Szóval a Disney kreált egy óriási darab szarkupacot a 7-8-9-el..... Az egy dolog.

Ahogy szokták írni manapság: Öreg rajongók fanyalognak.

Én meg csak annyit mondok: Thrawn, Pelleon, Daala, Mara Jade, Karrde és még sorolhatnám.... :D

De még mindig ott tartunk, hogy az "öregek" fanyalognak, BEZZEG a fiataloknak tetszik.

NOS erre csak annyit mondok, hogy a most 9 éves lányomat még óvodában megfertőzték, így aztán amikor nyaggatott, hogy ő erről többet akar tudni, akkor nagy "kelletlenül" megnéztem vele szép sorjában a filmeket, a rajzfilm sorozatokat és elkezdtük könyvben is olvasni.

Nos ez a gyermek, aki még nincs megfertőzve a világ gonoszságaival közölte velem a 8. rész után, hogy ezek az új részek "valahogy nem jók"

Ennyi! Köszöntem.

A Disney most sok pénzt keres, de levágta az arany tojást tojó tyúkot.

Pár év és az emberek csak legyintenek majd ha azt hallják: Star Wars

A Disney nem fogja siratni. Csak mi öreg rajongók.

Analitikus Marslakó 2019.12.18. 22:48:41

@LúzerMan: igen, ez a Ben-Hur, nem Forma 1. Ez borzasztó, hogy filmes témában ír valaki, és alapvető filmes ismeretek hiányoznak. :-O

kolomparlole1114 2019.12.19. 00:08:43

Messze-messze, egy távoli galaxisban...
süti beállítások módosítása