[Oscar nap 2018] Ők nyerik este az Oscart! Leadtuk tippjeinket.
2018. március 04. írta: thedirector

[Oscar nap 2018] Ők nyerik este az Oscart! Leadtuk tippjeinket.

Minden évben leadjuk tippjeinket az Oscarral kapcsolatban. Ezúttal is sok lefutott(nak tűnő) kategória van, de azért akad pár bizonytalan is. Ahogy szoktuk ezúttal is leírjuk, jogosan kinek járnak SZERINTÜNK a díj. Lássuk.

Legjobb film:

 oscar.jpg

Idén is 9 alkotás kapott nominációt és tiszteljük meg azzal őket, hogy most le is írjuk a nevüket: A Pentagon titkai, Szólíts a neveden, A víz érintése, Három óriásplakát Ebbing határában, Tűnj el! Dunkirk, A legsötétebb óra, Fantomszál és a Lady Bird. Majdnem mind remek és méltó film, hogy itt legyen. Mindnek vannak remek aspektusai és talán csak a Blade Runner miatt fájhat idén a szívünk, de annyi baj legyen. A játszma az elmúlt hetekben három főről, kettőre csökkent. A Tűnj el! kiszállt a versenyből, így marad Del Toro szerelmes filmje, A víz érintése, és McDonagh fekete humorral bőven átitatott családi, de legfőképp anyai drámája. Utóbbi a BAFTA-val beerősített, hiszen nem csak a legjobb brit, de a legjobb film díját is hazavihette még egy rakás másik díjjal. Ráadásul gyúr a #metoo mozgalomra, ellenben most durrant nem rég a bomba, hogy plagizálással vádolják A víz érintését. Ugyanakkor  még nem írnánk le teljesen az esélyeit.

A víz érintése mellett szól, hogy sok fontos témát nagyon szépen, „filmszerűen” dolgoz fel. Legtöbb jelölési számmal rendelkezik a mezőnyből és az ő rendezőjét jelölték Oscarra…

…ellenben a nagy „riválissal”. Ugyanis McDonagh nem kapott rendezői nominációt, legutóbb Ben Afflecknek bejött ez a kombó, de ez is mutatja azt, hogy talán akkora támogatottság nincs a film iránt, mint gondolnánk. Mindenesetre a kis független(ebb) filmes mivolta mostanában előny, és a rendezésen kívül sok fontos kategóriában érdekelt, amiből többen is esélye lehet. Mindenesetre a díjakat szépen gyűjtögette. Jelenleg nem fogadnánk ellene.

Aki nyerni fog: Három óriásplakát Ebbing határában

Akinek nyernie kellene: Nagyon egyformán szerettük A víz érintésével, de a Három óriásplakát jobban megérintett, még akkor is, ha nem akkora Oscar film, mint ellenfele, így maradunk a Három óriásplakát Ebbing határában-nál.

Legjobb rendező:

Christopher Nolan rég megérdemelt első rendezői jelölését kapta. Paul Thomas Anderson meglepően nagy támogatottságot kapott. Jordan Peele és Greta Gerwig valószínű az elmúlt évek „nincs néger”, „nincs nő” támadása miatt kapott nominációt, mert egyik film sem egy nagy rendezői trúváj. Guillermo Del Toro viszont mindent megnyert, (DGA ellen fogadna bárki?) amit megkellett. Írhatja a köszönőbeszédét.

Aki nyerni fog: Guillermo Del Toro (A víz érintése)

Akinek nyernie kellene: Guillermo Del Toro (A víz érintése)

Legjobb színész:

A tavalyinál is gyengébb felhozatal. Az „ifik”, gyakorlatilag örülhetnek, hogy a gálán lehetnek. Timothee Chalamet és Daniel Kaluuya. Daniel Day-Lewis méltó módon vonul vissza. Washington meg helykitöltő. Gary Oldman minden létező és megnyerhető díjat megnyert Winston Churchillként, úgyhogy itt semmi meglepetés nem lesz.

Aki nyerni fog: Gary Oldman (A legsötétebb óra)

Akinek nyernie kellene: Gary Oldman (A legsötétebb óra)

Legjobb női főszereplő:

A női felhozatal viszont erős. Gyakorlatilag Meryl Streepen kívül bárkinek odaadhatnánk. Sally Hawkins, Frances McDormand, Margot Robbie és Saoirse Ronan is bámulatos alakítást nyújtottak, de itt sem lesz semmi rendkívüli. McDormand szintén ugyanazt az utat futotta be mint férfi társainál Oldman.

Aki nyerni fog: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Akinek nyernie kellene: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában), de Hawkinsnak is zokszó nélkül odaadnánk.

Legjobb férfi mellékszereplő:

Ha már a főszerepeknél nincs igazán nagy átütő alakítás, akkor tessék. Itt vannak a „kicsik”. Woody Harrelson, Sam Rockwell és Willem Dafoe is bámulatosat nyújtanak. De az öregebbek Plummer és Jenkins is korrektek, teljesen megérdemelten vannak a helyükön. Kezdetben itt komoly csata volt kibontakozóban a mogorva Dafoe (Floridai álom) és Rockwell között, de utóbbi tavaly év vége óta kategóriájának éllovasa és valljuk be, Ő már nagyon nagyon megérdemelte és végre úgy kaphatja meg, hogy egy bomba alakítást pakolt le.

Aki nyerni fog: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Akinek nyernie kellene: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női mellékszereplő:

Erős, erős és itt még tulajdonképpen megtörténhet a csoda, de kis eséllyel. Allison Janney szadista, mogorva, white thrash kultúrában edződött anya karaktere egy igazi rohadék, de azt kár elvitatni, hogy az amúgy gyönyörű és kedves Janney a lelki pokol mélyére szállt alá ezzel az alakítással. És hiába gondoltam, azt hogy Laurie Metcalf jobb volt, Allisoné volt az összetettebb, embert próbálóbb szerep.

Aki nyerni fog: Allison Janney (Én, Tonya)

Akinek nyernie kellene: Allison Janney (Én, Tonya)

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Nagy szó, hogy már bekerült végre egy képregényes film is, a Logan személyében, de olyan nagyágyúkkal kell megbirkóznia, mint pl. Aaron Sorkin Elit játszmája, vagy a Disaster Artist (ami méltatlanul elvérzett James Franco „zaklatási” ügye miatt). Az viszont majdnem biztos, hogy itt fogják díjazni a Szólíts a nevedent.

Aki nyerni fog: Szólíts a neveden

Akinek nyernie kellene: Elit játszma

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Úristen milyen durva kategória ez. Gyakorlatilag a Rögtönzött szerelem, A víz érintése, a Három óriásplakát, Lady Bird vagy a Tűnj el! is nyerhetne, nem nagyon kéne megindokolni. Viszont ha a legjátékosabb, legösszetettebb, legnagyobb munkát és stílus kavalkádot igénylő munkát nézem nem igazán kérdés, hogy McDonaghot itt akarják díjazni és (talán helyesen) nem rendezőként. De valamiért van bennem némi gyanú, hogy a Tűnj el!-t vagy a Lady Bird-öt itt akarják majd kárpótolni.

Aki nyerni fog: Lady Bird

Akinek nyernie kellene: Három óriásplakát Ebbing határában

A többi kategóriát csak tipp szerint:

Legjobb idegen nyelvű film:

Aki nyerni fog: Négyzet (Svédország)

Akinek nyernie kellene: Természetesen mi mást mondhatnánk, mint a Testről és lélekrőlt?

Legjobb animációs film:

Aki nyerni fog: Coco

Akinek nyernie kellene: Sajnos tavaly teljesen kimaradt a mese felhozatal, de a listát elnézve Coco

Legjobb eredeti betétdal:

Aki nyerni fog: Coco

Akinek nyernie kellene: Coco

Legjobb filmzene:

Aki nyerni fog: A víz érintése

Akinek nyernie kellene: A víz érintése

Legjobb dokumentumfilm és rövid doki, rövid filmből, animációból idén nem láttam egyet sem, íg csak tipp:

Aki nyerni fog: Last men in Aleppo

Aki nyerni fog: Edith and Eddie

Aki nyerni fog: The Silent Child

Aki nyerni fog: Lou

Legjobb operatőri munka:

Aki nyerni fog: Szárnyas fejvadász

Akinek nyernie kellene: Szárnyas fejvadász

Legjobb vizuális effektus:

Aki nyerni fog: A majmok bolygója

Akinek nyernie kellene: A majmok bolygója

Legjobb díszlet:

Aki nyerni fog: A víz érintése

Akinek nyernie kellene: A víz érintése

Legjobb jelmez:

Aki nyerni fog: Fantomszál

Akinek nyernie kellene: Fantomszál

Legjobb smink:

Aki nyerni fog: A legsötétebb óra

Akinek nyernie kellene: A legsötétebb óra

Legjobb vágás

Aki nyerni fog: Dunkirk

Akinek nyernie kellene: Baby Driver

Legjobb hangkeverés:

Aki nyerni fog: Dunkirk

Akinek nyernie kellene: Dunkirk

Legjobb hangvágás:

Aki nyerni fog: Dunkirk

Akinek nyernie kellene: Baby Driver

Most alszunk pár órát és majd meglátjuk vajon mennyi jött be. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1113712990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása