Isten veled Bud Spencer!
2016. június 28. írta: thedirector

Isten veled Bud Spencer!

Isten veled Bud Spencer!

bud-spencer.jpg

Letaglózott a hír. Amikor reggel olvastam, azt hittem valaki belikeolta a tudnodkellindex.blogspot.hu" oldalról a szokásos klikkvadász hazug cikket. Tulajdonképpen még örültem is anno az ilyen híreknek, mert ugye ahogy a mondás tartja "Akinek a halálhírét keltik, sokáig él". Gondoltam, akkor Bud sokáig fog. Én egyébként is szerettem volna azt hinni, hogy Ő egy elpusztíthatatlan szikla, egy olyan figura, aki képes örökké élni. Hisz tudott sirályul. Lepofozott egyszerre 20 embert. Eltépett egy láncot és a többi kultikus jelenet filmjeiből.

Most mégis itt állok értetlenül és mérhetetlen szomorúsággal a szívemben, mert a hír bizony igaz. Carlo Pedersoli 86 éves korában itt hagyott bennünket. Sajnos ő sem volt halhatatlan. Ugyanakkor nem csak a pofonosztó ment el, hanem egy igazi példaértékű ember. Nem voltak balhés ügyei életében, nem vagdalkozott, nem vívott késhegyre menő csatákat. Ellenkezőleg: Végtelen szerény ember benyomását keltette, aki amolyan olaszosan nyomta a Dolce Vita-t. Szerettet jókat zenélni, mulatni, enni és inni. Külön öröm, hogy sikerült méltósággal vennie az öregedést, és nem mindenféle idiótasággal (Botox stb.) megállítani az időt.

Az életútjára kitérhetnék, de minek? Mindenkiben él egy kép az öregről, mindenki tudja honnan indult és mik az ismert és kedvenc filmjei. Mert én bizony élek a gyanúperrel, hogy nincs nagyon ma Magyarországon olyan ember, aki ne látott volna legalább egy filmet Bud-tól. Talán nem ő volt a filmtörténelem legsokoldalúbb és legjobb színésze. (nem is tartotta magát annak) Egészen bizonyosan nem is a legjobb képűbb. Mégis, amikor Cannesban megjelent, egy rakás rajongó otthagyta Jack Nicholson-t, aki értetlenkedett, hogy "ki ez a faszi?". Kétségtelen, hogy a jó Jack is ikon, de Carlo Pedersoli egy legenda. Az  Ő pofonjait, beszólásait és mimikáját örökre a szívünkben őrizzük.

A halálával kevesebb lett a világ és eltávozott végleg gyermekkorom egy darabja is, hisz tőle bármit, bármikor, bármelyik adó adott, megnéztem. Isten veled hát Carlo Pedersoli vagy Bud Spencer vagy Wilbur Walsh, vagy Charlie O' Brien vagy Piedone vagy Bambino vagy Charlie Firpo vagy...

Grazie mille senor Pedersoli. Grazie!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr148851116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása