Az év legviccesebb filmje, meg minden. Meg minden nélkül...
2016. június 04. írta: thedirector

Az év legviccesebb filmje, meg minden. Meg minden nélkül...

Rendes fickók

Nice Guys
2016

Shane Black neve a kocanézőknek nem csenghet ismerősen. Nem is véletlen, hisz igazából soha nem tett szert akkora hírnévre, mint amekkora járna neki. Sajnos ezen a Nice Guys sem igazán fog változtatni, de ez a legkevésbé sem az ő hibája.

nice-guys-healy-march.jpg

Rendetlenek a fickók

Most már azért adok valami támpontot, hogy miért is a Shane Black név. Ha azt mondom, hogy Durr durr és csók? Ez még a visszafogottabb példa. Pedig Robert Downey Jr. neki köszönhetően lett újra sztár. 3 éve ő rendezte a Vasember 3-t. Így már okésabb? Akit ezek sem igazán billentettek ki az egyensúlyából az alábbi 3 film már tuti kifogja: Halálos fegyver, Az utolsó cserkész, Az utolsó akcióhős. Miért ezt a három a filmet hagytam a végére? Nos, mert Black az a fajta nosztalgikus alkotó, akit ezek a 90-es évekbeli nagy dumás, ellentmondásos, baszott laza filmek és karakterek érdekelnek. Ebben érzi otthonosan magát. És miért nem cseng a neve (noha a 90-es években senki nem adott el nála drágábban saját forgatókönyveket) valószínűleg eztán sem ismerősen?

maxresdefault2_1.jpg

Hát nézzünk rá a moziműsorra és minden kiderül. Alice Tükörországban (folytatás), Warcraft (adaptáció), Angry Birds (mese-adaptáció), Amerika Kapitány (képregény adaptáció), Tarzan legendája (remake), Szemfényvesztők 2 (folytatás). Asszem nem kell folytatnom. Egészen egyszerűen a filmjei nem divatosak ma. Már akinek. Én például rohadtul régóta szomjazok egy ilyen saját kútfőből kipattant mozira, és tejóisten de odab@szta.

maxresdefault3_2.jpg

Holland March (Ryan Gosling) a legkétélűbb magánnyomozó. Fergetegesen ostoba, és mégis ő oldja meg a a legnehezebb ügyeket is. Jackson Healey (Russell Crowe) pedig piszlicsáré konfliktusokat old meg az öklével, bagóért. Bízik benne, hogy egyszer ő is detektív lehet, de valójában el van a marcona, kis világában. Egy pornószínésznő eltűnése egymás útjába zavarja a két pasast, majd az igazságügyi miniszter lányát is fel kellene hajtaniuk. Gyanítják, hogy a szálak összeérhetnek, de végül nagyobb a baj a városban, mint elsőre gondolnák.

maxresdefault_51.jpg

A Rendes fickók az ellentmondások filmje. Kezdve a karakterekkel. Ebben persze nagyon jó Black. Kevesen érzik nála jobban a buddy cop filmeket és hőseiket, akik véletlen sem szolgáltak rá a státuszukra. Csuklóból tudja, hogy kell az ellentéteket odavágni a vászonra. Ott van Gosling, aki még az idétlen bajusszal és nyalka hajjal is simán szívtipró, ugyanakkor infantilis és alkoholista. A lányával nehezen szót értő fickó. Crowe jól behízott és megszőrösödött az utóbbi években, és a marcona külső, "először ütök, aztán kérdezek" jelleme ellenére is esendő, szerethető ember, aki ha akar, ért a másik nyelvén...csak nem mindig akar. A története cool és a hangulata is az (az egész hetvenes évek liberalizációja, stílusa, paranoid képzelgései (lásd: Hitler visszatér), na meg persze vicces, ugyanakkor kellően drámai és nagyívű is. A gegek ütnek és néha már túl erőszakosak is, de mégsem elidegenítőek. A két nyomozó tényleg laza és végig hibátlanul pofáznak, logikusan gondolkodnak, de a felszín alatt szánandók és gyarlók.

ryan-gosling-new-27oct14-01.jpg

Shane Black nagy bravúrja, hogy Goslingot arra használja, amire eddig senki: Bohócot csinál belőle, és a hapsinak marha jó érzéke is van ehhez. Fenomenális vígjáték színésznek is. Crowe-t pedig arra, amire legtöbben. Szomorúan néz, és üt. De mégsem karikírozza, Ő pedig lubickol a szerepben. De a két zseni színész ide vagy oda, a film felfedezettje Holland lányát alakító, Angourie Rice, aki simán pariban van a többiekkel. Sőt, olykor túl is ragyogja őket. Érti és éli is a karakterét, és marha sok jó poén kötődik hozzá.

A másik nagy bravúr, a színészeken túl, hogy Black nem akar többet letenni az asztalra, mint eddig. Nem akar az életművére rátromfolni. Újra feltalálni a spanyolviaszt. Szuper kis krimi noir, jó ritmusban, megidézve olykor a Kínai negyed hangulatát és még a Szigorúan bizalmast is sikerül behozni konkrét személy formájában (Kim Basinger).

Összegzés: Az első 20 perc kicsit ritmustalan, de összességében ennél lazább, viccesebb, a színészeit jobban használó film nem hiszem, hogy lesz idén. Nem hibátlan, és nem is hiszem, hogy mindenkinek tetszene, de ha valamire kiadtok mostanában pénzt, legyen az egy ilyen, önálló jogán is létező szellemi termék, ne valami huszadrangú, cgi ócskaság. Mostanában túl sok olyan film kaszált nagy pénzeket. Jusson az egyedi stílusú alkotók zsebébe is!

9.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr778779622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása