(Oscar 7vége 2016) A jelölt filmek sorrendje minőségileg - szerintünk -
2016. február 27. írta: thedirector

(Oscar 7vége 2016) A jelölt filmek sorrendje minőségileg - szerintünk -

Minden évben gyakorlatilag egy összegzőként berakjuk a legjobb film jelölteket, abban a sorrendben, ahogy mi láttuk, és ahogy szerettük. Ez persze nem jelenti azt, hogy mi is annak a filmnek adnánk, hiszen pont az idei évben van az, hogy az első helyen álló filmnek nem ítélnénk oda az Oscart, mint legjobb film, de a minőségi mutató nála lengett ki a legjobban. Azt is érdemes észrevenni, hogy ezúttal nem igen sikerült olyan blamát elkövetni, mint pár éve, amikor olyan alkotások is jelölést kaptak, mint a középszerű "A gyerekek jól vannak", A némafilmes vagy a pusztán tortúra pornó 12 év rabszolgaság. Ezúttal csupa jó film kapott jelölést (még ha néhány le is maradt, de róluk egy másik posztban..)

A kritikát minden filmről elolvashatjátok az adott linkre kattintva.

1. Mad Max - A harag újta (Mad Max - Fury Road)

 mad_max_fury_road_wallpaper_1920x1080_by_sachso74-d8r49ti.jpg

Értékelés: 9,5/10

"Egyértelműen a Mad Max – A harag útja az az akciófilm, amire már nagyon régóta vártunk. Egyszerűen tökéletes. A látványa pazar, és itt nem pusztán csak az akcióra gondolok, hanem a díszletektől, a járműveken át, az utolsó halálfejes sebváltóig az egész film  kidolgozottságára. A történet egyszerűnek tűnik, de valójában van min gondolkozni rajta. A zene, az operatőri munka, a színészek, ritmus, szövegek mind hibátlanok. Nagyon rég készült ilyen mestermű az akciófilmek között. Korszakalkotó."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/05/23/az_orulet_uj_szintre_lepett

2. A szoba (Room)

 room2.jpg

Értékelés: 9/10

"Bár a film témája szomorú, A szoba mégis egy életigenlő, csodás alkotás. Természetes módon, nem szájba rágva mutatja meg a poklot és a kiutat. Azt, hogy egy anya akkor is anya, ha épp a remény a normális életre, a zéróhoz közelít. Egy gyermek pedig akkor is képes gyermeki szívvel "látni", ha számára az egész világ tíz négyzetméter."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/02/12/felkavaroan_gyonyoru_film_lett_a_szoba

3. Brooklyn

 brody-art-house-lies-of-brooklyn-1200.jpg

Értékelés: 9/10

"John Crowley (rendező) annyi helyen átugorhatta volna a giccs határát és eltudta volna cukiskodni, rontani a filmet, mégsem tette meg egyszer sem. Egyenletesen, büszkén, értelmesen, de legfőképp átélhetően rendezte meg a Brooklynt. Az üzenet pedig félszáz évvel később is ugyanolyan friss a kivándorlás és az azzal kapcsolatos (fiatalkori) problémák témakörében, mint egykoron. Szép munka!"

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/02/24/brooklyn_588

4. Spotlight - Egy nyomozás története (Spotlight)

 spotlight01.jpg

Értékelés: 8,5/10

"Ez egy olyan film, ami könnyen lehetett volna megosztó, folyamatos beszédtémát szolgáltató. Az, hogy nem lesz ilyen annak köszönhető, hogy McCarthy visszafogott eszközökkel mesél. Nincsenek benne olyan hatásvadász jelenetek, mint pl. A bőven túlértékel 12 év rabszolgaságban. Fontos dologról beszél,(olyan dologról, amiről kell, hiszen mai napig is probléma) elegánsan, és közben szépen csendben összeroppantja a szíved."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/25/a_szemunk_elott_bantalmazzak_a_gyerekeinket

5. A visszatérő (The Revenant)

 the-revenant-fn01_1.jpg

Értékelés: 8,5/10

"Azt hittem Inárritu blöfföl egyet és el fogja matyizni a filmet, de nem. Sok külföldi filmes lap nem tartja annyira jónak A visszatérőt, de engem kifejezetten megfogott. Hangulata páratlanul erős. Technikailag kifogástalan. Színészi játék nem kevésbé. Igen, lehetne rövidebb, lehetne mélyebb a sztorija, mégis azt gondolom, hogy a Birdman után ez egy indokolt lépés volt. Ezt minden valamirevaló, a siker csúcsán tanyázó rendező megtenné: Sok pénzből egy álom projektet. Inárritu még ebből is egy nagyon izgalmas és emlékezetes alkotást rittyentett."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/14/dicaprio_bear_grylls_segitseget_kerte_a_nyuves_oscarjaert

6. A mentőexpedíció (The Martian)

 mart1.jpg

Értékelés: 8,5/10

"Noha már október van, ez inkább nyári mozi film, és bizony fel is törölte volna a padlót az idei felhozatallal. Feszesre vágott, kitűnően megírt és megrendezett családi scifi-kaland bőven a nagyközönségnek szánt fajtából. Nem lehet nem szurkolni Watney-nak (még, ha nem is igen hagy kétségét a film a végével kapcsolatban), nem lehet nem szeretni a történetét és karaktereit és nem lehet unatkozni rajta. Ezt a könyvet azt hiszem ennél jobban senki sem tudta volna vászonra kanyarintani."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/10/03/a_kedvenc_marslakom

7. A nagy dobás (The Big Short)

 bigshort3-xlarge.jpg

Értékelés: 8/10

"Adam McKay megcsinálta talán a legmélyebb és egyben legszórakoztatóbb filmet is a válságról. Mosolyogsz, de nem nevetsz, elgondolkozol, de nem sírsz. Tudod, hogy ez bármikor újra megtörténhet, mert ahogy a film is jelzi neked: "A bank mindig nyer". Talán épp megint nyerésre áll. Minőségi forgatókönyv, minőségi színészi munka, minőségi rendezés. Az egész film minőségi, de nem maradandó."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/02/16/a_hazajuk_ellen_fogadtak_es_vartak_hogy_az_egesz_osszedoljon_a_francba

8. Kémek hídja (Bridge of Spies)

 bridge-of-spies-movie.jpg

Értékelés: 8/10

"Spielberg és alkotógárdája végre visszatért a szórakoztatáshoz. Sikerült egy egyenletesen jól felépített, szerethető és érdekes filmet forgatni, egy olyan emberről, aki elsőre nem tűnik jó alapanyagnak, de szépen a két és fél óra alatt kiderül, kár lett volna nem megismerni James B. Donovan életének egy fontos fejezetét."

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/12/01/bospies

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr618421714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása