A 2000-es évek 20 legjobb filmje I.rész 20-11
2014. augusztus 25. írta: thedirector

A 2000-es évek 20 legjobb filmje I.rész 20-11

 Elérkeztünk az utolsó héthez. A közel egy hónapja tartó múltidézés utolsó állomásában a 2000-es évek filmtermésének krémjébe pillantunk bele. Ismételni tudom csak önmagam: nyilván rengeteg film van, aminek helye lenne a listán. Nyilván ezt a listát mi állítottuk össze, nem tényként kezelt összeállítás. Pusztán egy kis adózás az elmúlt évek (szerintünk) leg..leg-jeinek. Nem pusztán művészi értékeket, kritikai sikert figyelembe véve. Megvizsgálva a hozott értékeket, a technikai előremutatást, a filmes műfaj megújítandó szándékát, a díjakat, amiket nyertek stb...Szóval a 20 első fele itt következzék: 

20.

wall_e_hd_1080p-HD.jpg

Wall-E (2008)
Rendező: Andrew Stanton

Ekkora a Pixar már élen járt a többi animációs stúdióhoz képest, hogy olyan humorral töltse meg a filmjeit, amik nem primitívek és a gyereket ne nézze egy mozi székbe ültetett kólás üvegnek. A Wall-E is sikeresen balanszírozott, gyermek és felnőtt nézőknek is hibátlan, értelmes, társadalomkritikus, szórakozást nyújtó mestermunka. Az első fele a filmnek, pedig maga a tökéletes, álomszerűen megkomponált moziélmény. Ráadásul milyen sorozaton volt ekkor már túl a cég? Még leírni is elképesztő, de valahogy a Wall-E-ben találkozik minden ami a Pixar filmekre jellemző. Utána már picit rutinmunkák érkeztek, így a korona utoljára a kis robot fejére került.

19.

still-of-kate-hudson-and-patrick-fugit-in-almost-famous-large-picture.jpg

Majdnem híres (2000)
Almost Famous
Rendező: Cameron Crowe

Aki szereti a 60-as, 70-es éveket, a rock stílusát, zenéjét, annak minden sajátos életformai velejáróját, annak ez a film maga lesz a csúcs. Cameron C. részben önéletrajzi drámája tökéletes korrajz, rock történelmi tabló, varázslatos utazás, egy olyan korba, amikor tényleg "majdnem híres" lehetett mindenki, akibe szorult tehetség. Ahol, a zene jelentett mindent és mindent ennek rendeltek alá. Cameron jól ismeri ezt a közeget, ezt már bizonyította a Facérokkal is, de ebben a filmben benne van az egész szeretete, ami a zenét, a kort és a közeget illeti.

18.

tumblr_mbgog2P85B1ri3in9o1_1280.jpg

Elveszett jelentés (2003)
Lost in Translation
Rendező: Sofia Coppola

A film, amiben nincs semmi kimondva direkt. A romantikus filmek közül az egyik legjobban megírt darab az Elveszett jelentés. Nem a szokásos, sablon módon kerül közel egymáshoz két ember. Nem esik első látásra szerelembe, mint a mesékben. Csak összetalálkoznak, beszélnek, hülyülnek, csak jó nekik a másikkal, egy idegen városban, idegen kultúrában. Bill Murray még sosem volt ilyen jó, mint itt és Scarlett kisasszony is pazar. Féltem, hogy Coppola elrontja és átcsúszik valami B-kategóriás romkomba a film, de nem tette meg. Egy egyszerű kis történet, egyszerűen elmesélve, a legkisebb szájbarágás nélkül, mértéktartóan, kellő ízléssel.

17.

The-Departed-leonardo-dicaprio-8607380-2560-1707.jpg

A tégla (2006)
The Departed
Rendező: Martin Scorsese

Scorsese szemen köpése volt az, az Akadémiától, hogy megannyi önálló mestermunka után egy remakeért kapott Oscar díjat 40 év szenvedtetés után. Persze ez nem sokat von le a film értékéből, hiszen az öreg Martin megint kiválót alkotott. Nyilván a keleti filmek rajongói sosem ismernék el, hogy ez a bostoni bűnös közeg és az igazi allstar szereplőgárda simán van olyan jó, mint az eredeti és a történetvezetése is sokkal bátrabb, Scorsese-sen vagányabb. Azt hiszem, ha minden újradolgozás ilyen igényesen lenne elkészítve, senkinek nem lenne egy rossz szava sem a remake hullámra.

16.

adamove_jablka6.jpg

Ádám almái (2005)
Adams aebler
Rendező: Anders Thomas Jensen

Az biztos, hogy a dánokban lehet bízni, ha filmről van szó. Kiváló témaválasztás, mely súlyossága ellenére végig ironikus tud maradni és egyáltalán nem megterhelő. A cinizmus és a fekete humor, valamint az egyenletes, egy percre meg nem döccenő történetvezetése pedig csak tovább emeli a szintet. Ulrich Thomson és Mads Mikkelsen pedig egyszerűen zseniálisat alakítanak. "Egy hajszál volt a pólódon" - ilyen lehelet finoman megírt mondatok miatt lett ez az egyik legzseniálisabb szatírája korának.

15.

fhd000DFR_Jennifer_Connelly_008.jpg

Rekviem egy álomért (2000)
Requiem for a Dream
Rendező: Darren Aronofsky

Miután csitult a hype a film után, a rákövetkező években, többen is bírálták a filmet azzal, hogy túlságosan szélsőséges és egyoldalú. Nem mutat be megoldást, csak azt, hogy az egyén elbukik és sosem áll talpra. Valljuk be van benne valami. Viszont Aronofsky műve, még ezen vádak ellenére is a listámra került, hiszen ez a film minden jóérzésű embert sokkol. Sokkol képileg, hangulatilag, zeneileg, alakításilag. A szereplők leépülése is rémisztő. A vágások és az operatőri munka pedig ennél jobb, ilyen témában nem is lehetne, de szerintem azóta sincs ennél jobb. Magam sem vélem hibátlannak a filmet, sőt... de a nézőre gyakorolt hatása páratlan. Egyszer néztem meg, azóta sem szabadulok képektől, és nem is szeretném újra nézni.

14.

AgNOo.jpg

Korcs szerelmek (2000)
Amores perros
Rendező: Alejandro González Inarritu

Az egyáltalán nem egy könnyen kiejthető nevű direktor nevét, már többen ismerhetik, vagy legalább is látták már filmjét. A 2003-as, 21 grammot bizonyára. Az utána levő Bábel sem volt épp egy gyermekmese, de az igazi arcon csapás az évezredfordulón történt a Korcs szerelmekkel. Egy mélyen megható, és piszkosul kemény mexikói dráma, mely három szálon fut, mintegy három órán át, szépen felosztva a játékidőt. Történetünk maréknyi "hőse" megtapasztalja a reményt, reménykedést, az igazságtalanságot, leépülést és az igazi mélypontot, az emberi lélek mocsokba süllyedését. A három szál egy bizonyos sorsfordító történés során kapcsolódik össze. Inarritu biztos kézzel vezényelte le az ismeretlen, de piszok tehetséges színészeit. A vágás dinamikus, a kézi kamerás rögzítési módnak hála pedig még inkább közel kerül hozzánk a korcs szerelem. Klisé mentes, tömény dráma.

13.

6sincity-42012.jpg

Sin City - A bűn városa (2005)
Sin City
Rendezők: Frank Miller - Robert Rodriguez - Quentin Tarantino

A Sin City sok véleménnyel ellentétben nem egy egyszerű képregény. Ez, egy igényes grafikus novella, igényes felnőtteknek elkészítve. Nem véletlen nyilatkozta Rodriguez, hogy szinte storyboardként tudta használni a film alapanyagául szolgáló művet. Ennek köszönhetően vizuálisan a film lenyűgöző. A noir hangulat is sikeresen lett átültetve a műbe sőt tovább értelmezve, megtartva a karakterek jellegzetes vívódásait, depresszivitását. Ehhez szinte felfoghatatlan mennyiségű sztárt sikerült megnyerniük, akik ráadásul remek munkát végeztek. Tökéletes esztétikai, dramaturgiai munka, és még a halálnemek abszurditása is illeszkedik. Kifacsart filmzsánerek sokasága (western, bosszúálló thriller, horror, akció, dráma) egy filmben melyet nyugodtan a világörökség részének lehetne nyilvánítani.

12.

The_Dark_Knight_WPs___Batman___by_GavDude.png

A sötét lovag (2008)
The Dark Knight
Rendező: Christopher Nolan

Valahogy mindig a trilógia közepének van a legnehezebb dolga, hiszen már egy csomó mindent készhez kap az első részből, a harmadikban pedig nyilván jön az epikus finálé, de a második rész? Az csak gördíti előre a történéseket a végkifejlet felé. Nos, Batman második alámerülése Gotham őrületébe, valószínűleg a képregényfilmek legidőállóbb, legkultikusabb darabja lesz (de lehet már az is). Láthatjuk, ahogy egy igazságbajnoka, teljesen őrültté válik. Ahogy egy őrült romokban akarja látni a városát, mert ez szórakoztatja. Egy esendő embert, aki úgy válik hőssé, hogy közben nem lesz hős. Követhetjük ezt végig Nolan protagonista szemszögéből. Közben pedig természetesen Hans Zimmer földbedöngölő zenéje mellett, a Bale-Eckhart-Ledger hármas örömjátékát is élvezhetjük. Sokat beszéltek, beszélnek azóta is a A sötét lovagról, nem érdemtelenül. Ez az alkotás már a legjobb filmek panteonjába került.

11.

oldboy_2003_movie-1600x900.jpg

Oldboy (2003)
Oldeuboi
Rendező: Park Chan-wook

A film, amit úgy harangoztak be, hogy "Tarantinosabb, mint a Tarantino filmek". Nos, ha nem is az, de legalább annyira. Park megalkotta élete főművét, hiába a manga alapanyag, eléggé átgyúrva a saját stílusára formálta a varázslatos bosszútörténetét. Azonban hiba lenne egyszerűen le "revans sztorizni" a filmet. Kegyetlen, filozofikus, csavaros, nehezen feldolgozható katartikus filmélmény a világ egyik legjobb filmzenei válogatásával megtámogatva. Az Oldboy egy rendkívüli, nagyon ritka alkotás, amit mindenkinek látnia kell egyszer az életében.

70-es évek

http://filmertek.blog.hu/2014/08/04/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_20
http://filmertek.blog.hu/2014/08/06/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_ii_resz_top10

80-as évek

http://filmertek.blog.hu/2014/08/11/a_80-as_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_top_20
http://filmertek.blog.hu/2014/08/12/a_80-as_evek_20_legjobb_filmje_ii_resz_top10

 90-es évek

http://filmertek.blog.hu/2014/08/18/a_90-es_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_20
http://filmertek.blog.hu/2014/08/19/a_90-es_evek_20_legjobb_filmje_ii_resz_top10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr986617265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2014.08.25. 10:18:08

"Az Oldboy egy rendkívüli, nagyon ritka alkotás, amit mindenkinek látnia kell egyszer az életében."

... mint elsőrandis mozit, vagy apák napi filmet :)
Kíváncsi leszek, mi került az első 10-be (a LotR-en kívül :-))

thedirector 2014.08.25. 10:20:46

@Petrow: Elsőrandis mozinak nem javasolnám, kivéve, ha nem érzékenylelkű az illető lány (feltételezem a fiúnak azért beveszi a gyomra). :D Apák napjára kiváló. ;)

De nagyon biztos vagy, hogy be fog kerülni.

Tetsu 2014.08.25. 11:17:55

A tégla naagyon szúrja a szemem..... Az eredeti nálam az első.

thedirector 2014.08.25. 11:28:05

@Tetsu: meg tudlak érteni. Én is szeretem a Szigorúan piszkos ügyeket. Csak a leírtak miatt érzem cseppet erősebbnek.

Petrow 2014.08.25. 14:31:44

@thedirector:
Amit írtál, az alapján igen, az vagyok :)

"megvizsgálva a hozott értékeket, a technikai előremutatást, a filmes műfaj megújítandó szándékát, a díjakat, amiket nyertek stb"

Szerintem mind a négy mellé pipát lehet tenni - hacsak a stb. meüpont nem azt takarja, hogy "kivéve a gyevi bírót, és mindent, amit PJ rendezett" :)

thedirector 2014.08.25. 15:15:05

@Petrow: Ha megérdemli, akkor bizonyosan ott lesz ;)

mojoking77 2014.08.27. 16:27:07

@thedirector:@Petrow: "feltételezem a fiúnak azért beveszi a gyomra"
Haat, azert a nagyjelenet egy kicsit fajt. Kb, mint (ahogy egy elozo hsz-ben megemlitettem), amikor a fiatal feka srac fogai odakoccannak a jardaszegelyhez az Amerikai Historia X-ben. Es akkor meg nem is beszeltunk NANEBASSSSZZZ, ezt tenyleg muszaj volt????? konkluziorol... Csajoknak tenyleg csak nemi elozetes felkeszites utan... :)
süti beállítások módosítása