Életlen a bozótvágó
2014. március 13. írta: thedirector

Életlen a bozótvágó

Machete gyilkol

Machete Kills

2013

Machete Kills.jpg

Még 2007-ben, a Tarantino-Rodrguez Grindhouse film duója előtt, egy előzetes formájában debütált a Mariana-árok barázdáltságú arcú Danny Trejo által szerepelt ál-előzetes, a Machete. A tipikus B-kategóriás filmek elé bedobott, humoros, rövid kis előzetes, aztán annyira megtetszett Rodrigueznek, hogy 2010-ben saját filmet szentelt a mexikói legénynek. A Machete kellően elborult, néhol humoros, máskor baromi fárasztó filmes élményként vonult be a R.R. filmes univerzumba és szépen beleépült a filmográfiájába is. Azonban western csizmás rendezőnk, olyannyira rápörgött a gagyira, hogy nem hagyhatta parlagon az ócska filmek koronázatlan királyát és engedélyt adott, hogy Machete megint gyilkoljon.

További cikkek: https://www.facebook.com/filmertek

Machete nem színészkedik

A "hányszor lehet ellőni egy poént" című találós kérdést, nem Rodrigueznek tették fel, de valószínű, hogy elgondolkodott volna a válaszon. Nos, rendezőnk ezúttal harmadszor (vagy két és feledszer) teszi ezt meg. Ami azonban három éve még újszerű, vicces és szódával élvezhető volt, az most már erőtlen, fárasztó és humortalan. Machete megbízást/ultimátumot kap, magától az USA elnökétől, hogy állítsa meg Mendezt, a híres mexikói gonosztevőt, a kartell fejét, mielőtt az rakétát küld szeretete zálogaként, Charlie Sheen alakította elnök hazájára. Elindulunk hát, hogy szépen sorba végigvegyük a folytatások kötelező paneljeit. Machete még többet dumál arról, hogy mit nem csinál "Machete nem csetel" (SPOLIER de aztán kiderül, hogy mégis SPOILER VÉGE), a lányok még szexibbek, és még veszélyesebbek. A tét még nagyobb. A gyilkolászás még kegyetlenebb. A fegyverek még durvábbak, még nagyobbak, még hangosabbak stb.. Szóval, ahogy egy folytatáshoz méltó, minden grandiózusabb, csak épp nem jobb.

Machete-Kills.jpg

A lányok tényleg szépek: Sofía Vergara bombajó, Alex Vega hol van már a Kémkölyköktől? Feltűnik még Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Amber Head és egy kisebb jelenetsor erejéig Lady Gaga is (Istenem, de fájt a jelenléte). Impozáns a lista és amúgy B-kategóriás film módjára, annyi a szerepük, hogy vadak, dögösek és csinosak legyenek. Ez pedig helyén van. Ellenben a férfi színészek nem pusztán B-kategóriásan rosszak, hanem gyakorlatilag amatőrök. Mel Gibson a verbális dumán kívül, semmilyen elemében nem lett gonosz. Egy darab emlékezetes megmozdulása nem volt. Kis túlzással a sarki drogéria biztonsági őre is eljátszhatta volna a szerepét. Demian Bichír a skizo, gonosz kartell szerepében egy-két figyelemfelkeltő jeleneten kívül egy nagy, kerek nulla. Trejo az egyedüli, aki még mindig élvezi ezt az egészet.

8-17-12 marko danny - machete kills.JPG

Annyiból azért jó a Machete, hogy végig 100-zal pörög, jó ritmusban van vágva, és az akciók is folytonosan lekötik a figyelmet, vagy ha az nem akkor a csöcsök biztosan. A kezdeti direkt thrash-esre vett jelenetek is kezdenek laposodni a végére pedig, hiába a próbálnak picit beszólni a Star Warsoknak a sci-fi szállal. Olyan erőtlen marad, mint a tavaszi szellő. A történetre nem érdemes sokat áldozni. Amíg az első rész egy kaszabolós - vérben tocsogós badass film lett, ez inkább csak egy 007-es kaland, blőd jelentekkel és félresikerült gegekkel.  A legfájóbb az egész filmben az, hogy 2010-ben sikerült a plánozási-vágási hibákkal megidézni a B-mozik aranykorát, addig most be kell érni, egymásra dobált After Effect szerű (direkt) béna effektekkel, eltúlzott harcokkal, a csöcsre szerelhető fegyverropogással, és a belekkel való "kreatívkodással", amik sokadszor eladva már inkább arcpirítóak, semmint élvezetesek. Nem is könnyű direkt gagyit csinálni. Vajon Rodriguez tudja, hányszor lehet ellőni egy poént?

Összegzés: Az a helyzet a Machete gyilkollal, hogy ez a film szerintem csak a direktornak volt fontos, mi meglettünk volna nélküle. 7 éve Trejo-val és az egy rúdra felhúzott poénokkal bohóckodik. A gond az, hogy sem Trejo, sem a poénok nem bírnak el egy 3 részes frencsájzt. Reméljük idén a Sin City 2-vel új irányt vesz a rendezői pályája, mert ráfér már a vérfrissítés.

Értékelés: 4,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr705854317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2014.03.13. 17:09:34

Sajnos ebben egyet ertunk.
Szomoruan gyenge lett, pedig nagyon szerettem az elso reszt (jo a finale ott is verlazitoan szar lett, de valahogy ott meg az is elfogadhato lett..) Na majd a harmadik resz... :)

thedirector 2014.03.13. 19:17:52

@mojoking77: Hát én már nem tudom mit várjak tőle? :) az első az nézhető volt, ez már fapofa, nem érzem, hogy egy harmadik rész új erőt pumpálna ebbe a közegbe, de hátha rám cáfol. A sin city 2 jelenleg jobban csábít. :)
süti beállítások módosítása