[Oscar 7vége 2014] Ők nyerhetnek ma éjjel
2014. március 02. írta: thedirector

[Oscar 7vége 2014] Ők nyerhetnek ma éjjel

Minden évben megtippeljük (és ezúttal Ti is így tettetek), hogy mi/ki lesz a befutó. Idén különösen nehéz a dolog, de leginkább csak a rendező-film kategóriában. A többi szinte lefutott, de reméljük a tippjeink ezúttal sem jönnek be. Akkor némi izgalom is várható.

oscars-2014.jpg

LEGJOBB FILM

12 év rabszolgaság
Amerikai botrány
Gravitáció
Mielőtt meghaltam
Nebraska
A nő
Phillips kapitány
Philomena – Határtalan szeretet
A Wall Street farkasa

Izgalmas lehet a film befutó. Amióta 10 filmre duzzasztották maximálisan a jelöltek listáját, minden évben igazságosabb jelölteket állítanak. Ennek ellenére igazán főleg azokkal a filmekkel kell számolni, akinek a rendezőjét is jelölték (igen, tavaly az Argóval már lehet is cáfolni). Az idei évben valós esélye a legjobb film kategóriában igazán 3 alkotásnak van: A 12 év rabszolgaságnak, a Gravitációnak és az Amerikai botránynak. A hosszú Oscar szezon arra enged következtetni, hogy semmire. A 12 év rabszolgaság befutónak tűnik, mert fontos történetről beszél, művészileg is rendben van és Amerika szeret elnézést kéregetni a múltja miatt, úgy 10 évente. A Gravitációval ugyan ki számolt volna 2-3 hónappal ezelőtt? Azóta viszont történt egy, s más. Elsőnek is a Golden Globeon elvitte Cuarón a legjobb rendezői díjat. Majd ugyanannyi szavazatot kapott a PDG-től és nagy meglepetésre a mexikói elvitte a Rendezők Céhének nagydíját is, ami általában betonbiztos Oscar tipp. Majd 2 hete a BAFTA-n is megkapta a legjobb angol film és rendező díját is (igaz, a legjobb film akkor a 12 év lett). A sok technikai díj és igen színvonalas rendezés okán a Gravitáció is jó esélyekkel indul. A surranópályán azonban ott lehet az Amerikai botrány is, amit nagyon zabál az akadémia. Megkapták a legjobb színészgárda díját és a Globeon a legjobb film díját (vígjáték - musical kategóriában), és most is minden fontos helyen jelölve lett. Fiatalos és rokonszenves, pici amerikai szájízzel és az akadémia mostanság szereti a könnyedebb filmeket díjazni (A király beszéde, Némafilmes, Argo), így esélye neki is van.

Tipp a befutóra: 12 év rabszolgaság
Filmérték nyertese: Gravitáció
Olvasóink szavazata: 12 év rabszolgaság
Igazolatlanul hiányzók: Inside Llewyn Davis, Fogságban, Rush - Hajsza a győzelemért

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ

Christian Bale (Amerikai botrány)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)
Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)

Igazi halálcsoportot hoztak össze idén ebben a kategóriában. Gyakorlatilag mindenki megérdemelten van itt. Bale ugyan nem számít potenciális esélyesnek, de a többiek reménykedhetnek. Viszont, ha elkergetjük a tévképzeteinket egy, maximum két emberre szűkül a csoport. Bruce Dern még ősszel betonbiztosnak tűnt, de nem lesz meg a Nebrasknának az Oscar (itt legalábbis biztos nem,) pedig az öreg hatalmasat alakított. Chiwetel Ejiofor és Di Caprio már magasabb eséllyel indul. Előbbi alakítása jó volt, de nem annyira jó, ám BAFTA-n mégis legyőzte a Wall Street drogos farkasát, így a minimálisnál is kevesebb az esélye Kapribogyónak. Pedig igazából abszolút megérdemelné, de nem fogja megkapni - nagyon helyesen, teszem hozzá -. Méltatlan lenne, ha megannyi parádés drámai alakítás után, egy drogos-szétcsúszott, kurvázó, "vígjátékban" nyújtott alakításáért veregetnék hátba. Másfelől pedig egyszerűen tavaly M. McConaughey sokkal jobb munkát végzett. Ez az igazság.

Tipp a befutóra: Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)
Filmérték nyertese: Matthew McConaughey
Olvasóink szavazata: Leonardo DiCaprio
Igazolatlanul hiányzók: Tom Hanks (Phillips kapitány), James McAvoy (Mocsok), Hugh Jackman (Fogságban)

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ

Amy Adams (Amerikai botrány)
Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Sandra Bullock (Gravitáció)
Judi Dench (Philomena – Határtalan szeretet)
Meryl Streep (Augusztus Oklahomában)

Az abszolút nincs kérdés kategória. Streepnek már van három díja, és 2 éve kapott utoljára. Adams, és ezúttal nem volt olyan átütő, pedig szeretik, ezt az öt jelölése is alátámasztja. Bullock jó volt és megérdemelné (bár ő is 3 éve kapott), ha nem lenne idén egy Cate Blanchett, akiből gyakorlatilag biztosan kétszeres Oscar díjas lesz március ma éjjel.

Tipp a befutóra: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Filmérték nyertese: Cate Blanchett
Olvasóink szavazata: Sandra Bullock
Igazolatlanul hiányzók: Greta Gerwig (Frances Ha)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

Barkhad Abdi (Phillips kapitány)
Bradley Cooper (Amerikai botrány)
Michael Fassbender (12 év rabszolgaság)
Jonah Hill (A Wall Street farkasa)
Jared Leto (Mielőtt meghaltam)

A másik elég biztos csoport. Jared Leto gyakorlatilag egész díjszezonban nem kérdezett, a Mielőtt meghaltam travijának megformálásáért. Nem is túl erős a csoport. Jonah Hill-t folyton jelölik, igaz itt legalább (jobban) van miért, míg anno a Pénzcsináló nominációja röhejes volt. Az igazán valamirevaló kihívója talán Michael Fassbender lehet, a szadista ültetvényesként, de ez is egy a százhoz arányú nyerés lenne. Barkhad Abdi pedig vigasztalódhat a BAFTA díjjal.

Tipp a befutóra: Jared Leto (Mielőtt meghaltam)
Filmérték nyertese: Michael Fassbender
Olvasóink szavazata: Bradley Cooper
Igazolatlanul hiányzók: Daniel Brühl (Rush)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

Sally Hawkins (Blue Jasmine)
Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)
Lupita Nyong’o (12 év rabszolgaság)
Julia Roberts (Augusztus Oklahomában)
June Squibb (Nebraska)

Nem rossz kis csoport gyűlt itt sem össze. Igazán esélyes Lupita Nyong'o és ha valahol itt biztosan szeretnék díjazni a 12 év rabszolgaságot. Viszont Lawrence kisasszony bekavarhat (főleg mert GG-t, BAFTAT, és CC-t is nyert), Az utóbbi hetekben nagyon megindult a kampánya és támogatottsága. Idén jobban megérdemelné a díjat, mint tavaly, de azt hiszem 23évesen még nem jött el az ideje, hogy egy igazán elit ligába lépjen, két egymásutáni, hasonló szereppel. Idén nem igazán lenne megérdemelt a duplázás. Julia is jó alakítást tolt, de marad a jelölés jelölés. June Squibbet imádtuk, ahogy magyarázta, hogy próbáltak a bugyijába beférkőzni a fiatalok. Szemtelen kis öregasszony alakítása valószínűleg itt is csak jelölés marad.

Tipp a befutóra: Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)
Filmérték nyertese: Lupita Nyong'o/June Squibb (bármelyik megoldásnak örülnénk)
Olvasóink szavazata: Jennifer Lawrence
Igazolatlanul hiányzók: Scarlet Johansson (Don Jon)

LEGJOBB RENDEZŐ

Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Steve McQueen (12 év rabszolgaság)
David O. Russell (Amerikai botrány)
Alexander Payne (Nebraska)
Martin Scorsese (A Wall Street farkasa)

A rendezői jelöltekbe nem igazán lehet belekötni. Valóban színvonalas csoport állt össze. Három úriember viszont már pár éve nem nagyon akar pozíciójából engedni (David O. Russel jelölt: 2010, 2012, 2013, Martin Scorsese jelölt: 2011, 2013, Alexander Payne jelölt: 2011, 2013). Idén a díjat elvinni legnagyobb valószínűséggel Cuarón fogja. Így egy megosztott végkimenetelt láthatunk (ismét) a legjobb film-rendező nominációk között. Jótékonyan hathat David O Russel esélyeire, hogy hangoztatja, hogy mennyire elismeri és szereti, ha jelölik, és ez a fajta hízelgés jót tehet az esélyeinek, pluszban sorban dobálja ki a jobbnál jobb filmjeit. Azonban Steve McQueent sem szabad leírni, mert könnyen lehet, hogy úgy gondolkodnak, hogy Cuarón érje be a Globe-bal, BAFTA-val és a DGA-val és ezúttal nem bontják meg a rendező-film díjak végkimenetelét.

Tipp a befutóra: Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Filmérték nyertese: Alfonso Cuarón
Olvasóink szavazata: Alfonso Cuarón
Igazolatlanul hiányzók: Dennis Villeneuve (Fogságban), Ethan-Joel Coen (Inside Llewyn Davis), Spike Jonze (A nő)

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV

Amerikai botrány (Eric Warren Singer, David O. Russell)
Blue Jasmine (Woody Allen)
Mielőtt meghaltam (Craig Borten, Melissa Wallack)
Nebraska (Bob Nelson)
A nő (Spike Jonze)

Itt minden attól függ, hogy ki mit kaphat meg a nagy díjak közül. A forgatókönyv csoport, sokszor vigaszdíjként funkcionál, noha fontos jelölés. Jelen esetben hiába az Amerikai botrány 10 jelölése. Érzésre az is megeshet, hogy egyet sem tudna díjra váltani, így ennek a jelölésnek komoly esélyese. A másik két vigaszági jelölt a Nebraska és a A nő lehet.

Tipp a befutóra: Amerikai botrány
Filmérték nyertese: A nő
Olvasóink szavazata: Amerikai botrány/A nő azonos pontszám
Igazolatlanul hiányzók: A nyár királyai, Inside Llewny Davis, Spring Breakers - Csajok szabadon,

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV

12 év rabszolgaság (John Ridley)
Mielőtt éjfélt üt az óra (Richard Linklater, Ethan Hawke, Julie Delpy)
Phillips kapitány (Billy Ray)
Philomena – Határtalan szeretet (Steve Coogan, Jeff Pope)
A Wall Street farkasa (Terence Winter)

Ez már eléggé egyértelműbb kategória. A 12 év rabszolgaságnak itt törvényszerűen vinnie kell a díjat, mint az este egyébként is fő esélyese, meglehet neki ez a fontos díj, ha mégis inkább a Gravitáció tarolna, akkor legalább egy igen fontos másik (a női mellékszerep után) díjjal vigasztalódhat.

Tipp a befutóra: 12 év rabszolgaság
Filmérték nyertese: A Wall Street farkasa
Olvasóink szavazata: A Wall Street farkasa
Igazolatlanul hiányzók: Banks úr megmentése

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM

Alabama és Monroe (Belgium)
The Missing Picture (Kambodzsa)
A nagy szépség (Olaszország)
Omar (Palesztina)
A vadászat (Dánia)

Noha, ilyen közel már rég álltunk az Oscar jelöléshez, lemaradt Szász János A nagy füzete a top 5-ről Ám a jelölt névsor is igazán impozáns. Elsőre hiányzott a Wadjda és a The Grandmaster is, de a személyes három kedvencünk a A vadászat, a A nagy szépség és az Alabama és Monroe bejutott, és ha bármelyikük is nyeri meg, megérdemelten fogja megkapni az arany szobrot. Ez a díj azonban idén a A nagy szépséghez kell kerüljön, mert picit mindegyik filmnél előbb jutott minőséget tekintve.

Tipp a befutóra: A nagy szépség (Olaszország)
Filmérték nyertese: A nagy szépség
Olvasóink szavazata: A nagy szépség
Igazolatlanul hiányzók: A nagy füzet, Wadjda, The Grandmaster

A többi kategória csak tipp szintjén:

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM

Croodék
Ernest & Celestine
Gru 2
Jégvarázs
The Wind Rises

Tipp a befutóra: Jégvarázs
Filmérték nyertese: Jégvarázs

LEGJOBB LÁTVÁNY

12 év rabszolgaság
Amerikai botrány
Gravitáció
A nagy Gatsby
A nő

Tipp a befutóra: A nagy Gatsby
Filmérték nyertese: A nagy Gatsby

LEGJOBB FÉNYKÉPEZÉS

Gravitáció (Emmanuel Lubezki)
Inside Llewyn Davis (Bruno Delbonnel)
Nebraska (Phedon Papamichael)
Fogságban (Roger Deakins)
A nagymester (Philippe Le Sourd)

Tipp a befutóra: Gravitáció
Filmérték nyertese: Gravitáció

LEGJOBB JELMEZ

12 év rabszolgaság (Patricia Norris)
Amerikai botrány (Michael Wilkinson)
A nagy Gatsby (Catherine Martin)
A nagymester (William Chang)
A titokzatos szerető (Michael O’Connor)

Tipp a befutóra: Amerikai botrány
Filmérték nyertese: Amerikai botrány

LEGJOBB VÁGÁS

12 év rabszolgaság (Joe Walker)
Amerikai botrány (Alan Baumgarten, Jay Cassidy, Crispin Struthers)
Gravitáció (Alfonso Cuarón, Mark Sanger)
Mielőtt meghaltam (Martin Pensa, John McMurphy)
Phillips kapitány (Christopher Rouse)

Tipp a befutóra: Phillips kapitány
Filmérték nyertese: Gravitáció

LEGJOBB MASZK

A magányos lovas
Mielőtt meghaltam
Rossz nagyapó

Tipp a befutóra: Mielőtt meghaltam
Filmérték nyertese: Mielőtt meghaltam

LEGJOBB ZENE

Banks úr megmentése (Thomas Newman)
Gravitáció (Steven Price)
A könyvtolvaj (John Williams)
A nő (William Butler, Owen Pallett)
Philomena – Határtalan szeretet (Alexandre Desplat)

Tipp a befutóra: Gravitáció
Filmérték nyertese: Gravitáció
Olvasóink szavazata: A könyvtolvaj

LEGJOBB BETÉTDAL


Gru 2 (Pharrell Williams: “Happy”)
Jégvarázs (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez: “Let It Go”)
Mandela: Long Walk to Freedom (U2: “Ordinary Love”)
A nő (Karen O: “The Moon Song”)

Tipp a befutóra: Jégvarázs
Filmérték nyertese: A nő

LEGJOBB HANGKEVERÉS

Gravitáció
A hobbit – Smaug pusztasága
Inside Llewyn Davis
Phillips kapitány
A túlélő

Tipp a befutóra: Gravitáció
Filmérték nyertese: Gravitáció

LEGJOBB HANGVÁGÁS

Gravitáció
A hobbit – Smaug pusztasága
Minden odavan
Phillips kapitány
A túlélő

Tipp a befutóra: Gravitáció
Filmérték nyertese: Gravitáció

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTEK

Gravitáció
A hobbit: Smaug pusztasága
A magányos lovas
Sötétségben – Star Trek
Vasember 3

Tipp a befutóra: Gravitáció
Filmérték nyertese: Gravitáció

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM

The Act of Killing
Cutie and the Boxer
Dirty Wars
The Square
20 Feet from Stardom

Tipp a befutóra: The Act of Killing
Filmérték nyertese: The Act of Killing

LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM

Cavedigger
Facing Fear
Karama Has No Walls
The Lady in Number 6
Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall

LEGJOBB RÖVID ANIMÁCIÓS FILM

Feral
Get a Horse!
Mr. Hublot
Possessions
Room on the Broom

LEGJOBB RÖVIDFILM

Aquel no era yo
Avant qu de tout perdre
Helium
Do I Have to Take Care of Everything?
The Voorman Problem

Az utolsó három kategóriának jelöltjeit nem láttuk!

Összegezve az estét, a Gravitációnak 5-6 díjat, a 12 év rabszolgaságnak 3 kategóriát sikerül várhatóan elhódítania, csakúgy, mint a Mielőtt meghaltam-nak. Az Amerikai botrány pedig saccra 2 díjat vihet el.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr625811554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása