Tom Hanks megint az óceánon hánykolódik
2013. december 11. írta: thedirector

Tom Hanks megint az óceánon hánykolódik

Phillips kapitány

Captain Phillips

2013

captain-phillips-domestic-poster.jpg

Szakállas, pufi, főnök Tom Hanks az óceánon. Nem, ez most nem a Számkivetett. Ez bizony Paul Greengrass (Bourne sorozat) új thriller - drámája.

Hánykolódom, tehát vagyok

Afrika partjainál szegény sorsú, bűnözésre hajlamos csont sovány, élénk habitusú fekete szomáliai emberek tapossák egymást munkáért. A főnök választ pár embert, majd felkerekednek és kihajóznak az óceánra. Itt rabolnak el tengerészeket, hajókat fosztanak ki. Ők a neokalózok. Egy hely, ahol ez nagyobb megélhetési forrás, mint a kábítószer. Phillips kapitány (Tom Hanks) egy élelemsegélyezési hajó kapitánya. Kihajóznak és ahogy lenni kell, összetalálkoznak a kalózbrigáddal. A kezdés egyszerűen bámulatos. Szépen komótosan mutatja be a rendező a legénységet, a protokolljaikat és hasonló módon a kalózokat is. A lassú félóra után, összeereszti a két "legénységet". Az egyik oldalon áll a fejlett amerikai had és túlerő, illetve az ész. A másik oldalon pedig a cingár, mezítlábas, nettó 40 kilós, angolul is alig beszélő szomáliai csapat néhány gépkarabéllyal és jó adag motivációval. Fantasztikus, ahogy ez a pár rossz fiú a szart is a legénységbe fagyasztja. Amikor rájönnek, hogy nem érnek sokat a hajóval (a sors fintora, hogy pont nekik vinnék Phillipsék a segély), elrabolják annak kapitányát és minden túszdráma legalapabbikát hajtják végre: Váltságdíjat kérnek érte.  

Captain_phillips.jpg

Valahogy itt volt az a pont a filmben (nagyjából a 2 óra féltávjánál), hogy úgy éreztem, Greengrass kicsit átment sablonba. Az eddig karfaszorító feszültség és macska-egér játék átvált butába, amikor a kalózok átviszik a hajójukra Phillipset. Amíg a főhajón kergette egymást a legénység, addig megvolt a feszültség. Ezután túlságosan Hanksre fókuszált a forgatókönyv. Persze nyilván az Ő nevével még ma is sok mindent el lehet adni. Az alakítása egyébként remek. Nem érzed azt, hogy Ő egy McClane hadnagy. Ő végig ember, olyan ember, akibe az átlagnál picit több spiritusz és elme szorult, de sosem megy át önjelölt hősbe, sőt érzi a veszélyt, tudja mikor kell kussolni, mikor kell manipulálni, és össze is tör a félelem nyomása alatt. Ezért jár a pacsi a karakter kidolgozóknak. Továbbá azért is jár, mert a hadsereg sem tetszeleg a nagy megmentő szerepében. Odamennek, elvégzik a munkát, mert ez nekik csak egy munka. Nincsenek is kidolgozva gyakorlatilag. A zene kiválóan asszisztál a feszültség mellé.

Captain Phillips 2.jpg

Sajnos azonban nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Igaz történet ide vagy oda, a film egyszerűen nem tartalmaz elég újszerű ötletet, így csak egy átlag feletti túszdráma lett. Tom Hanks egyértelműen a film utolsó harmadában túl sok szerephez jut, de aztán a végi jelenetekkel ismét megmutatja, hogy nem érdemtelenül kétszeres Oscar díjas színész  (Azért idén nem lesz meg a harmadik, akármennyire is követeli a kritikus szakma). A kalózok háttere eléggé csak oda lett skiccelve. Fogalmazzunk úgy, hogy azt is elhihetjük, hogy van kiút a szegénységből kalózkodáson kívül, és azt is, ha azt mondják nincs. Nem igazán tudunk meg sokat a lakosokról és a terület szegénységéről.

Összegzés: Végtére is izgalmas és fordulatos film a Phillips kapitány, egy igen kiváló Tom Hankssel és több említésre méltó amatőr színésszel. Maga a cselekmény felépítése minden feszültség ellenére is túlságosan standard, úgyhogy a zsáner rajongóinak kötelező ( ők biztosan észreveszik a sok ismerős elemet), de igazából az izgalomra vágyóknak javasoljuk, mert azért néhány helyen elakad a lélegzet.

Értékelés: 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr605685875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása