"Ember! Mennyi fasza lemez készült Sound Cityben"
2013. október 26. írta: thedirector

"Ember! Mennyi fasza lemez készült Sound Cityben"

Sound City

2013

sound-city.jpg

Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) jelenleg az egyik legnagyszerűbb zeneszerző, énekes. Egy olyan ember, aki egy elképesztően sikeres zenekar (Nirvana) felbomlása után nem haknizott, nem sopánkodott, hanem fújt egy nagyot és 19-re lapot húzva megalakította a Foo Fighterst. Mindattól független, hogy mekkora sztár, és mennyire szerethető ember, egy valamiben szerintem még mindig sok sztár felett áll: Minden sejtjéből árad a zeneszeretet és az alázat a szakmája iránt. Mi hiányzik még egy olyan ember életéből, aki már zene iparban közel mindent elért? Hát egy film. Grohl pedig nem akármilyet rittyentett.

Hang város

A 70-es 80-as évek (és még mondhatjuk a 90-es éveket is) legmeghatározóbb stúdiója volt Sound City. Ahogy a filmben Corey Taylor (Slipknot, Stone Sour) fogalmaz „Ember, mennyi fasza lemez készült itt”.  Nem volt a hely szép, nem volt komfortos, nem is igen stúdió „alkat”, mégis ide jártak olyan sztárok, mint Tom Petty, Rick Springfield, a Fleetwood Mac, Santana, Dio vagy a Nine Inch Nails. A film egyáltalán nem formabontó alkotás. Zenés dokumentumfilm, amelyben megszólalnak a stúdió producerei, zenészei, hangmérnökei és maguk a sztárok is.  Az igazi szereplők azonban nem ők, hanem a stúdió és annak egyedi Neve8028-as keverőpultja. Megannyi interjú, visszaemlékezés, archív fotó és videó anyag.  Az igazi ereje a filmnek a hatalmas nagy szeretetben van. Nincs benne semmi negatívizmus, sablonokat követve, humorral vegyítve, fiatalos vágással és elképesztően sok zenével tarkítva gyakorlatilag tökéletes dokumentumfilmet alkotott Dave. Talán egy picit a film utolsó harmada lett gyöngébb, de ettől független a film maga a nagybetűs hangulat. Egy letűnt kor világát nézni és visszaemlékezni mindig nagy élmény. Nincs itt nagy kesergés, csak a koszos rock n roll életérzés, a történetek és a humor, de kellő mértéktartással és erre azért oda kellett figyelni Grohléknak.

Összegzés: Nem tudom mindenkinek ajánlani a filmet. Annak aki a mostani rádiós slágereket kedveli, annak nem fog sokat átadni, hogy miért is Sound City az amerikai zenegyártás egyik utolsó bástyája, de azok, akiknek mond valamit a Queen of the Stone Age, a NIN, Rancid, Neil Young,RIO Speedwagon, Foo Fighters, neve valamit is, azoknak azonnal megnézésre ajánlom, mert ennél jobb doku film nem készül jó darabig.

Értékelés: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr815600060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása