A bárányok hívnak
2013. szeptember 09. írta: thedirector

A bárányok hívnak

A hívás

 

The Call
2013

the-call-plakat-The_C.jpg

Fura és felelősségteljes élet lehet a rendőrségi hívások operátorának lenni. Eddig csak a búgó és higgadt hangokat hallottuk egy egy rendőrségi bejelentés nyomán, most látjuk az arcot is hozzá.

A Mobil és a Bárnyok hallgatnak szerelemgyereke
Jordan (H.Berry) a 911 operátora, akihez naponta hívások száza érkezik. Ugrani készülő lelkileg megzuhant emberek, betörést észlelő civilek, bajbajutott öngyilkos hajlamúak, magát feladó gyilkosok.  Nem impozáns társaság az tény, de mint ahogy tartja a mondás "ezt a munkát is el kell végeznie valakinek". Jordan pedig profin teszi ezt meg, azonban egyszer hibázik és emiatt megölnek egy lányt. Később a gyilkos és a diszpécser sorsa újra keresztezik egymást. A film egy (ideig) jól felépített thriller. Aki látta a Mobil című filmet, annak hasonlóan ismerős lehet ez az alkotás is. A sablon persze megvan: Eltűnik egy lány, telefon nála maradt, felhívja a rendőrséget (véletlen pont Jordanbe botlik bele), aztán megpróbálják kideríteni a helyzetét, a gyilkos kilétét és a motivációját. Nem is kell több. Lényegi pontokon azonban megbicsaklik a film és ez nem más mint a karakterek. Jordant még értjük is. Neki van mit törlesztenie és ezer hála az alkotóknak, hogy nem hagyták fél óráig szenvedni a nőt a hibája miatt. Casey - az elrabolt lány - néhol túljátssza a szerepét, de elfogadható. Gyilkosunk viszont totális kapufa, még akkor is, ha ez elmúlt évek legbetegebb nézése és rángatózása fűződik hozzá. Elsőnek egy kapkodó pszichopatának állítják be, majd egy higgadtnak, aztán megint elborul az agy. Emellett sok sok buta baki is van a filmben ("ez az utolsó esélyed"). Mégis a film utolsó húsz percéig azt mondtam, hogy egy magas pontozású film lehet végre a thriller műfajában is, csak sajnos eljött a tohonyaság és a halivúd műviesség. Jordan magára öltötte az amerikai kisember bosszúálló szerepét, aki szembe megy a világgal és ha kell a hátán cipeli el az egész személyes ügyet (közben persze egy egész osztag töri magát, hogy megoldja az ügyet, de ez senkit , nem zavart) pluszban sikerült taccsra vágni az egész végét egy totális amatőr lezárással.

Összegzés: Ez van. Adott egy bő óráig működő, feszült és  - apró hibákkal ugyan, de - okosan építkező thriller egészen para hangulattal, aztán előjönnek sajnos a gyerekbetegségek és a halivúdiasság. Kár érte, több pontot is érdemelhetett volna, ha nem válik a végén tucattá. Így sajnos marad a középszer liga.

Értékelés: 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr435503143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása