Csak Isten bocsáthat meg [Only God Forgives]
2013. július 21. írta: thedirector

Csak Isten bocsáthat meg [Only God Forgives]

Csak Isten bocsáthat meg


Only God Forgives
2013

https://www.facebook.com/filmertek

OnlyGodForgivesNeonposterGosbig3.jpg
Nagyon nehéz most igazából erről a filmről írni. Nagyon nehéz igazából szerzői filmről véleményt alkotni. Az biztos, hogy Nicolas W.Refn most még inkább meg fogja osztani az embereket, mint eddig tette bármikor.

Mire gondol a költő?
Kár volna letagadni, hogy Refn és Gosling újabb közös filmjénél nem ugrik be az előző alkotás neve, minimum féltucat klasszikussá vált kép és legalább azóta 1-2 instant kedvenc dal. Nyilván van is alapja az összehasonlításnak meg nincs is. Az elején be kell látni, hogy az előzetesekkel félrevezettek mindenkit, mert az alapján egy hasonló filmet vártunk, mint a Drive. Ha már Drive: Akinek az nem jött be, az ne is olvasson tovább, a filmet meg véletlenül sem nézze meg, mert kiátkozza a világból Refn mestert. Julien (Gosling) egészen Bangkokig menekült hazájából egy drog ügylet miatt. Testvérével Billyvel közösen üzemeltetnek egy Thai Boksz klubot. Mikor Billyt megölik, megérkezik az anya (Kristen Scott Thomas), Crystal. Bosszút forral és bele rántja Julient is. Alapvetően szeretem a szerzői filmeket és értem is őket. Csípem Tarr makacs munkásságát, bírom Paul Thomas Anderson filmjeit, szeretem Paynet, ahogy megérteti a lelkiállapotokat és csípem Refn filmjeit és stílusát  is, és voltaképp ezt is csípem, de úgy érzem, itt sokszor akarja elfedni a történeti és forgatókönyvbéli (ami lehetett vagy 5 oldal) hiányosságokat, mindenféle öncélú művészkedéssel, direkt kitartott (lassú) beállításokkal, és sokszor érthetetlenül túl erőszakos szcénákkal. Na de ne rohanjuk ennyire a dolgok elejibe!

Only_God_Forg_415658a.jpg

Ha már ilyen "nagyon művész film" akkor kell lennie valami háttérből kibogozható nagy életbölcsességnek, vagy valami személyesnek, amit  illene átlátnunk, átéreznünk. Nos a film voltaképpen középkori morál dráma, modernkori felfogásban. Egy 1,5órás Isten-ördög szimbolika. Chang (Billy gyilkosa)  az Isten, aki megbünteti azt, aki ártott neki, Crystal a 2 fiú anyja, az ördög. Julien pedig kettejük harcának földi, emberi leképzése. A gonosszal való viaskodás és diadal a végén egyértelműen megjelenik SPOILER! Mikor anyjában megforgatja a kardot SPOILER VÉGE! Az átérzés viszont már sokkal rétegesebb, hiszen, ha pusztán a film felszíni dolgainál maradunk, akkor vagy egy gyilkossal vagy egy drog terjesztő, alvilági figurával kellene azonosulni, amire mondanom sem kell jelen civilizációnk, ékesebb elméjű tagjai nem vetemednek. Refn itt hibázott szerintem, hogy a karaktereket nem dolgozta ki kellően, lehet magyarázni, ezek félkész alakok a vásznon. Formailag nagyon komplex egyébként a film (nézzétek meg a színezését a filmnek amikor Gosling van jelen és azt is amikor nemezise a vásznon), rengeteg elrejtett szimbólum, baromi ügyes vágások, elképesztően megkomponált jelenetek, zeneileg is profi (Cliff Martinez szerezte ennek is a zenéjét, csakúgy, mint a Drivenak). Gosling neve nagy fegyvertény mostanság, de a Driveban életre keltett, akkora cool alakítása, amely szétfeszítette az  vásznat a moziban, itt csak halvány paródiája önmagának. Az a dolog, már maga elég érdekes, hogy egész filmben van 5 db mondata (amúgy végig van kb. 200 dialógus a 1,5 órában), de a színészi játéka sem túl egyedi már sajnos. K.S.Thomassról is meg kell emlékezni, mert igazán jó pillanatok köszönhetőek a megkeményedett,  bosszúszomjas anyai karakteréhez, aki ekézi magát és életben maradt fiát is rendesen.

Összegzés: Borzalmasan lassú és nagyon komplex, kiforrott és formailag is kreatív film, de akármennyi dicséret is illeti Refnt, hogy mert szembemenni a halivúdi giccsekkel és sablonokkal, nem menti fel, hogy a film bizony itt-ott hiányos és ezúttal a karakterek és a történet sem ül. A mondanivaló jó és igazi audióvizuális orgazmus egyébként a film, de ettől még nem lesz etalon. Nagyon - nagyon szűk rétegnek készült. Aki nem szereti megerőltetni magát filmnézés közben, az inkább keressen valami mást, mert sikítva fog menekülni a Csak Isten bocsáthat meg  elől.

Értékelés: 7/10

https://www.facebook.com/filmertek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr405417694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása