Klisé osztag izé..Gengszter osztag
2013. május 07. írta: thedirector

Klisé osztag izé..Gengszter osztag

Gengszterosztag



Gangster Squad
2013
Gangster-Squad-UK-Quad-1.jpg
Ruben Fleischer neve talán már ismerősen csenghet sokaknak. Ő volt az, aki néhány éve a zombis komédia zsánerébe új életet lehelt a Zombieland című filmmel. Ugyanezt a bravúrt sajnos nem sikerült véghezvinnie a gengszterfilmek műfajában.

Mickey Kohn
Los Angelesben járunk az ötvenes években, ahol is Mickey Cohen az úr. A zsidó maffiavezér irányít mindent, ami az erkölcsi romlás és a testi hedonizmushoz köthető a szórakozás égisze alatt. A rendőrség és a politika a zsebében volt. Pár tisztes kiállású  veterán azonban úgy gondolja, hogy a város nem maradhat így tovább. Felállítják saját seregüket a titkos Gengszterosztagot, azzal a céllal, hogy megtörjék az egykor profi bokszolóból, mini keresztapává avanzsáló Cohen uralmát. Gyorsan essünk túl a lényegen: Ez a film pocsék. Nem bántóan pocsék, nem kicsit pocsék, hanem egyszerűen csak pocsék. Minden valamirevaló filmértőnek néhány 10 perc után le fog esni a tantusz, hogy ez a film egyszerűen nem találja önmagát. Szét filterezett színes film noirhoz képest, meglepően együgyü és bután vicces, komédiához képest pedig olykor meglepően komolyan veszi magát. És az ilyen filmnél ez a lehető legrosszabb kombináció. A karaktereknek (egy kettőt leszámítva) nincs igazi jelleme. Jó, persze vannak felismerhető tulajdonságaik, azonban ez is annyi újdonságot tartogat, mit az, hogy a vasárnap után hétfő következik. Soroljuk: badass igazság kereső zsaru (álá Josh Brolin), jóképű szívtipró (Gosling), csélcsap szívdöglesztő ellenség nőci (Emma Stone), kötelező feka barát (Anthony Mackie), veterán fegyverforgató (Robert Patrick) és egy technikai kütyü zsonglőr (Giovanni Ribsi). A színészi játékuk meggyőzően csapnivaló. Goslingról már bebizonyosodott, hogy korunk egyik legjobb ifjú színésze, azonban  itt nem sikerült ezt bizonyítania. Ugyanazokat az arcokat tolja mint eddigi filmjeiben, csak rosszabbul. Nem tudom minek tudható ez be, a szerepének vagy a karakter korlátainak de, hogy valami nem 100%-os az tuti. Brolin meg csak simán unja magát, de azt nagyon látványosan. Nick Nolte még az aki jó, de ő olyan keveset szerepelt, hogy nem is kell igazán beszélni róla. Az ellenpólus Mickey-t alakító Sean Penn viszont remek. De a baj itt is jelen van. Ilyen karaktert megírni én nem tudom kinek sikerült (inkább nem nézem meg ki írta a forgatókönyvet) de a ripacsság olyan fokára sikerült eljutni, hogy az már szégyenletes. Igazi kis pökhendi, kiha én nem tapsi hapsit sikerült megalkotni és azért fáj ez különlegesen mert Penn alakításában benne volt a lehetőség, hogy Al Capone és a többi nagynevű ikon mellé felsorakozzon idővel Mickey is. Az alkotó gárda egyszerűen nem tudott mit kezdeni ennyi nagy névvel.

Lyukosztók
A történetre nem is érdemes több energiát áldozni. Bután építkezik, klisésen. Előbb megjárják a poklot hőseink, hogy mindenféle logikát és fizikát mellőző történések során eljussanak a sátán fészkébe. Annyi helyen megölhették volna ezt a paprikajancsi  Cohent, hogy én csak a film felétől 3ig számoltam a lehetőségeiket, de persze akkor nem 2órás lett volna a film. A zene nem  emlékezetes, amit ki kell emelnem az Emma Stone játéka, és az operatőri munka. Ezekben kivetni való nincs.


Összegzés: Zárszónak mi mást lehetne mondani, minthogy kerüljétek el ezt a filmet jó messzire. Semmi olyan nincs benne, amiért érdemes lenne megnézni. Max ha Gosling és mafia film rajongó vagy és szereted a sablonokat. Akkor találhatsz benne valamit.

Értékelés: 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr445285941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása