Ahogy elkapták Bin Ladent... Zero Dark Thirty
2013. január 21. írta: thedirector

Ahogy elkapták Bin Ladent... Zero Dark Thirty

Zero Dark Thirty


2012

zerodarkthirty_620x350.jpg
Biztosan sokan emlékeztek még Kathryn Bigelow nevére. Ő volt az aki a vitatott minőségű (szerintük remek) Bombák földjénnel 2009ben elhappolta exe, James Cameron orra elől a legjobb rendező/film Oscart. Nos erre idén minden bizonnyal kereken 0 esélye lesz, de nem azért mert most szar filmet készített, csak ilyen erős mezőnyben nem tudja megvetni a lábát a Zero Dark Thirty.

Kapd el Ladent!
A történet nagyjából azt az egy évtizedet öleli fel, amíg keresték az Al-Kaida vezérét, Osama Bin Ladent. A szeptember 11-ei támadások után a kormány nemes egyszerűséggel a "történelem legnagyobb embervadászata" titulussal kezdte meg a hajtóvadászatot Laden ellen. A film főszereplője ennek ellenére, egy 30-as éveiben járó Maya nevű nyughatatlan CIA ügynök, elemző. Az ő perspektívájából követhetjük végig a csigalassúsággal csordogáló eseményeket. Igen valóban lassú, okoskodó, politikai krimi a film, de voltaképpen nem különösebben unalmas. Ami az igazán veszélyes volt a filmben, hogy mennyire mehet el amcsi melldöngetés irányába a film és mikor lépi át azt. Hát sajnos átlépte. Manapság, már sokan máshogy látják a 12évvel ezelőtti történeteket, minden irányból jönnek cáfolatok, érvek-ellenérvek stb.. Nem szándékozzuk itt kifejteni véleményünket, pusztán filmként értékelnénk az alkotást, de meg kell mondani, nagyon erősen részrehajló, propagandista film. Az, hogy egy nő (aki bár határozott és talán kissé nyers stílusú) gyakorlatilag mindenkit seggberúg a cégnél, megzsarol, leordít, ha nem az ő elképzelése szerint zajlik az akció, nekem picit hihetetlen volt. Jessica Chastain kelti életre egyébként Mayát, méghozzá vérprofin, azt meg kell hagyni. Kopogtathat a Golden Globe után az Oscarért is, hacsak...

Bedobták a vizes törülközőt
...hacsak nem fogja tönkretenni a ragyogó alakítását, az a dolog, hogy a film nagyon erősen és leplezetlenül mutatja be az amerikaiak kínzási, vallatási módszereit, ami máris hatalmas vitatárgyát képzi. Emiatt máris hátrányból indul a film a díjátadókon, hiszen ha szigorúan vesszük, akkor azt a képet festi le a CIA-ról, hogy kegyetlenkedésekkel, embertelen módszerekkel és mindent bevetve kívánták megölni az Al-Kaida fejét. Amiben remek volt ez a film, hogy a Bombák földjén parádés akció és robbantásos jelenteit ezúttal félretéve, az emberi oldal még jobban ki volt domborítva. A kétségbeesés, az őrület és a megszállottság végig finoman ott van és voltaképp azon kapjuk magunkat, hogy nem is érdekel annyira a hajtóvadászat meg, hogy hogyan kapják el, hanem inkább, hogy mit lépnek, hogyan kezelik a birtokukba jutott infókat és hogy mihez kezd Maya, ha ennek az egésznek vége. Szerencsére a végét is olyan jól kezelte a rendezőnőnk, mint a film majdnem egészét, nem kellett trancsírozásnak vagy nagy örömujjongásnak, holtestek hosszú snitteken való mutogatásának kitenni.

Összegzés: Vitatott film egy igen kényes témáról. Propagandista, hosszú és helyenként nagyon lassú, de mindenképpen érdekes és voltaképpen egy jó film. Jessica Chastain remek alakítást nyújt. Láttunk már jobbat is és fogunk is minden bizonnyal. A témában érdeklődőknek ajánljuk elsősorban. Nem egy popcorn mozi.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr815033187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rocknrolla696 2013.01.22. 10:03:36

Mindenképpen meg akarom majd nézni. Most már csak szabadidő kérdése az egész. De akkor ezek szerint picit túl lépte azt a bizonyos határt ha jól értettem. Szóval picit ilyen amcsi melldöngetős lett. Mondjuk ez legyen a legkisebb baja neki.

Amúgy nekem a Bombák Földjén kifejezetten tetszett. Háborús filmek terén nálam favorit lett, és utóbbi évek talán egyik legjobbja is a kategóriában. Most már majd csak a The Pacific-et kellene megnéznem :D
süti beállítások módosítása