Gyors kritikák: A kertész, Az erő krónikája, A kopasz osztag
2012. augusztus 26. írta: thedirector

Gyors kritikák: A kertész, Az erő krónikája, A kopasz osztag

A kertész

A Better Life
2011

better.jpg

Egy Amerikába vándorolt férfi kertészként helyezkedik el, hogy megpróbálja megadni fiának mindazt, amiben neki nem lehetett része - miközben meg kell óvni a fiút a bevándorlásiaktól és a sorstól, hogy egy helyi bandában végezze. Le kell szögezni, hogy alapvetően szkeptikusan állok az ilyen filmekhez hozzá, mert félő, hogy elcukrozzák és egy tonnányi zsebkendőt is be kell készíteni. Ennek ellenére egy valóban kőkemény és nem (túl) giccses 1,5 órás drámát láttam. Az apa-fia kapcsolat javulása egy hasonló eseménynek tudható be, mint a Biciklitolvajok című film esetén. A mexikói apa (Damian Bichir) nagy nehezen egy kis pénzhez jut, amivel megveszi élete első furgonját, amivel reményei szerint a kertész "karrierje" kicsit emelkedni fog, ám a kocsit ellopják, innentől pedig gyorsan romlanak az esélyei az országban maradást illetően. Bichir fantasztikus alakítást nyújt, kemény, határozott, ám de jószívű apa, míg fia kallódó és népe öntudatából fikarcnyit sem megtartó amerikanizálódott tinédzser az őt (pluszban) körülvevő problémákkal (bandaháború, dílerkedés stb..amik amúgy rém gyengén vannak a filmben kibontva, csak azért van, hogy féljünk, hogyha az apával lesz valami, akkor gyerek el fog-e kallódni ugyan). A fényképezése annak ellenére, hogy egy dráma, nagyon szép a zenéje szívbemarkoló (Alexandre Desplat, lassan minden filmnek ő szerzi már a zenéjét, de nem baj, mert remek komponista). Végig feszült, értelmes film, amit mindenkinek erősen ajánlok megnézésre. Kap egy szeletet milyen amerikában a bevándorlók élete. Kicsit utána mindenki átértékeli, milyen is az ő élete.

Értékelés: 7.5/10

Az erő krónikája

The Chronicle
2012

Chronicle-poster2.jpg

Három fiatal fiú egy este lemerészkedik egy számukra érdekes lyukba, ahol furcsa dolgot találnak. Miután megérintették, másnap vegyes izgalommal konstatálják, hogy új erő birtokába kerültek. Képesek repülni, dolgokat elmozdítani, pajzsot vonni maguk köré és a többi már jól ismert képesség hozadékát. A film nagyjából itt ki is merült, de! Megint egy kézi kamerás film. A 3 fiú közül (nem nevesítem őket, mert se idő nincs rá, és val.szeg nem is ismeritek őket) az egyik végig követi az eseményeket. Nem lenne semmi extra benne, de az tény, hogy ezt a found footage technikát ez a film használta a legjobban a Cloverfield óta. Persze tudjuk, hogy ez nagyban lecsökkenti a film költségét és az effekteket is könnyebb így kivitelezni, de attól még pazarra sikerült. Pl. nem úgy van mint a többi filmben, hanem sokszor más szintén kamerával szaladgáló ember nézőpontjából láthatjuk, ahogy a főszereplő kameraman veszi az eseményeket, míg egy idő után pl a reptető képességével veszi fel az eseményeket, így nem csorbul az ő fontossága sem a filmben. Ha már fontosság, azon felül, hogy vajon ki fog elsőnek visszaélni a képességével semmi fontos nincs a filmben mégis nagyon frankó. Azért, mert nem azon megy a maszatolás, hogy ugyan, hogyan gyógyítsák meg magukat, vagy titkolják. A rendező Josh Trank remekül érzett rá arra, hogy 17 éves x-menen szocializálódott suhancokat az érdekli, hogy tudnak viccet csinálni az egészből, hogy tudják egy laza szélfuvallat gerjesztéssel a lányok szoknyáját fellibbenteni és a többi. Az effektek, amikor durvulás van viszont még a stílus ellenére is nagyon pofásak és látványosak, a film pedig szórakoztató. Nincs 90 perc, úgyhogy uccu neki. Én ajánlom az elmúlt évek legjobb kézi kamerás filmjét.

Értékelés: 7/10

A kopasz osztag

 

21 Jump Street
2012

21.jpg

"Schmidt és Jenko (Jonah Hill és Channing Tatum) csak nemrég fejezték be a rendőrakadémiát, és nem állnak a legjobb zsaruk hírében. Kapnak egy esélyt, hogy bizonyítsanak: egy titkos akció keretén belül visszamennek a középiskolába és újra hátizsákot ragadnak a revolvertáska helyett, hogy egy veszélyes kábítószer-kereskedő bandát leleplezzenek." A film semmi extrát nem szállít, a már jól bevált akció-vígjáték kliséin felül. Nem feszegeti annak határát, és még csak meg sem próbál kitörni a burokból. Egy laza történetű, átlagos alakítást nyújtó, már ezerszer látott poénokkal tarkított film. A színészi játék nem kiemelkedő, a viccek néhol betalálnak, de összességében inkább az átlagos-közepes szintet verdesi. Az egyetlen pozitívum, hogy Jonah Hillnek jól áll, hogy végre leadott vagy 70 kilót. Egész emberi ábrázata lett. Némi karakter és jellemfejlődés azért betudható (főleg mert a régi iskola vagánya lett az új iskola geek-ja és vica versa a másik oldalon), ami érdekes színt csempész azért az egészbe. Van szokásos romantika szál, vannak egész elfogadható akció jelenetek, de összességben annyira kell komolyan venni az egészet, mint egy szombati ebédet. Langyos és közepes film. Az sem emeli ki a nagy átlagból, hogy olyan nevek cameoznak benne, mint J.Depp vagy Ice Cube.

Értékelés: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr494733637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása