A sötét lovag: Felemelkedés kritika
2012. július 26. írta: thedirector

A sötét lovag: Felemelkedés kritika

A sötét lovag: Felemelkedés


The Dark Knight: Rises
2012
the-dark-knight-rises.jpg

Nem volt egyszerű összehozni az új Batman filmet. A Warner Bros. sorozatos szurkálódása, Bane hangja, majd az utóbbi hetekben a film denveri bemutatóján történt lövöldőzés és az újra vágási kérelem után, csak megérkezett és meg is néztük Jöjjön hát a várvavárt kritika.

Folytassa Batman
A történetünk 8 évvel játszódik az előző film után, amikor is Bruce Wayne és vele együtt Batman is eltűnt a színről Harvey Dentet pedig a város megmentőjének kiáltják ki. A lényeg azonban, hogy Gotham újra biztonságos és élhető város. Vagyis úgy néz ki, a felszín alatt (szó szerint) maga a gonoszság, Bane szövi ördögi tervét és feltűnik a színen a macskajelmezes betörő, Selina Kyle is. Hamar kiderül, hogy Batmanre szükség van és ő még nem áldozta fel mindenét a városért. Nos gyorsan leszögezném, hogy imádom Nolan munkásságát és imádom Batman karakterét is, de! Ez a film sajnos csalódás. Persze akaratlanul is mindenki az előző munkáihoz méri, és mivel folytatás és záró film is van is ok rá, de nem, hogy hozni nem tudta az előző filmek szintjét, hanem szerintem még hátra lépés is történt.

A kevesebb néha több
Kezdem a negatív dolgokkal. Van pár. A karakterek. Az előző részben mind a 3 fő karaktert sikerült rendesen kidolgozni, értettük őket, volt jellemük, motivációjuk, itt sajnos a sok új karaktereknek hála, az összes és most szó szerint véve az összes karakter felszínes és elnagyolt volt. Najó, picit erős volt, Bane jól ki volt dolgozva. Ezzel szemben Macskanő, (akit a filmben egyszer nem neveznek így) teljesen felesleges volt. Nem tudjuk honnan jött, igazából a motivációja is annyi, hogy bele katyvasztottak valamit, amit ki sem dolgoztak és főleg le sem zártak. Ugyanígy Miranda Tate karaktere, aki végig a háttérben volt és annak ellenére,  hogy rendkívül fontos szereplő, teljesen elnagyolt. Sajnos le kell szögezni. Nolan nem tud női karaktereket alkotni. Blake nyomozó szintúgy, bár ő azért jóval jobban ki volt domborítva, de elvárták, hogy őt meg megértsük és ismerjük, holott azért nem tudunk meg róla sokat. És hát végül de nem utolsó sorban itt van ugye Batman és Bane. Nos... Batman. Esküszöm akárki más lehetett volna a filmben hős, ugyanazt csinálta volna mint Batman. Hogy egyértelműbben fogalmazzak. Batman nem volt igazán Batman a filmben. Egy csomó időt nyavajgott, egy csomószor apátiába süllyedt és nem volt semmi olyan (a már eddig megismert járműin és az újon kívül) amit őt egyedivé tette volna. Bane. Na ő viszont fasza volt végtelenül. Pont Joker ellentéte és erre szükség volt. Ennek az embernek volt motivációja, volt érdeke, el akart jutni valahonnan valahová és ezért képes volt mindent bevetni. Ő (is) fel akarja Gothamet szabadítani csak a saját erkölcsi rendszerének megfelelően. Soha nem alkuvott meg, nem adta fel és tényleg nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is Batman fölé kerekedett és ez fontos. Aztán ott van ugye Gordon felügyelő és Alfred, ők eddig is magas színvonalon teljesítettek nincs ez másként most sem.

Szereplők, hiányosságok, pozitívumok
Aki már elolvasott egy két kósza hírt a film történetéről. Semmi,de semmi újat nem kapott. Erre felépíteni egy filmet és csavarokat, több mint merész. A színészeink fantasztikus munkát végeztek, nem hiába ennyi jó színész. Kiemelném elsősorban Tom Hardyt (mint Bane), hogy csak a szemével mimikált, de teljesen hiteles és félelmetes volt. Jó színész, nagyon jó. Anna Hathaway, mint Macskanő simán jó, de azt érzem, hogy a karakterének semmilyensége, visszavetette a színészi játékát is, csakúgy, mint Bale-nek Batman gyengélkedése. Joseph Gordon játszotta Blake rendőrtisztet, ő szerintem végig egyenletesen színvonalasan játszott, és még meg kell említeni Marion Cottilardot, aki Miranda Tate-t, alakította, a Wayne vállalat új tudósát. Összegezva a színészi játék zömében rendben volt. A film látványvilága, szintén pazar volt, látványos, de! én nem tudom milyen vágóval dolgoztak, de ilyen katartikus és ugráló vágást még nem láttam Nolan filmekben, már már a zavaró és idegesítő kategóriában indul csakúgy, mint némelyik harci koreográfia (pl. öten támadnak Batmanre fegyverrel, persze egyet üt, négy pedig végigvárja, míg ők kerülnek sorra). Az idő múlása szintén borzalmasan böszme volt, hónapok, hetek telnek el az egy helyben toporgással és semmire nem jutnak előre a karakterek, és a cselekmény sem mozdul semmire. (SPOILER: Gordol felügyelőék 2 snitt között eltelt 22nap alatt jutottak el oda, hogy a Bane kamiont meg kell jelölni egy GPS-szel. Nolan fivérek: Komolyan? SPOILER VÉGE). Na mostmár kidühügtem magamból a csalódottságot, nézzük a jó dolgokat is, mert azért van bőven. A finoman csepegtett humor ismét fantasztikus. Mosolyogsz rajta, de nem nevetsz. A párbeszédek zöme (mert azért volt 1-2 "gyere majd én ellátom a bajod" beszólás) és a mondanivaló nagyon jó, csakúgy, mint a tanulság. Emlékezetes. A látvány effektek, üldözések pazarok, a zene hősies és végig feszültséggel tarkított. A város látképe továbbra is lenyűgöző és Gotham még mindig élő, lélegző hely, tele érdekességgel. Az más dolog, hogy annyira reális, hogy már nem is, mint egy képregényben létrejött fantázia városra asszociálunk ha csak a képet nézzük. Nekem sokszor túl világos volt a film, több éjjeli jelenetet elviseltem volna. Aztán továbbá a szinkron szerintem jelentősen rontott a film minőségén. Főleg Bane-é. A lezárás pedig Nolanes, nem igazán díszítette fel, viszont eléggé köztes megoldást választott. Egy biztos, nemsokára forog az új Batman film, Arronofskyval és már most jobb, ha megbarátkoztok Jon Hamm nevével, aki az új Batman lesz. Nagyom más filmet fogunk látni.

Összegzés: Bár lehúztam a filmet, ennek ellenére, egy jó filmről beszélünk. Tévedés ne essék. Ilyen az amikor egy remek rendezőtől, aki nem hibázik picit gyengébb filmet látunk. De az előzőekhez képest egy kevésbé lebilincselő és végig érdekfeszítő filmmel van dolgunk. Van benne sok hiányosság, amit Nolantől nem szoktunk meg. Ami viszont jó az nagyon jó. Tehát egy eléggé hullámzó filmről van szó. Az biztos, hogy meg kell még nézni egyszer, kétszer. De a katarzis és a már jó előre beharangzott "Epic conclusion" elmaradt. Megelőlegezem a magasabb pontot, mert remélem az eredeti nyelven sokkal jobban átjön egy két dolog, de ha a szívemre hallgatok, kevesebbet ér a film, mint amennyit kapott most.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr244680266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása