Test(nedv)csere. Filmkritika
2012. március 02. írta: thedirector

Test(nedv)csere. Filmkritika

Testcsere


The Change up
2011



Lehidalok ettől a filmtől. A borzalmas szó talán kifejező lenne, vagy még az sem, nem tudom. Inkább elkezdem gyorsan.

Miért?
Gyorsan leírom miről szól a film: Adott két fickó, akik egymásnak tökéletes ellentétei. Egyikük 3 gyerekes családapa menő manó munkahelyen, míg a másikuk egy beleszarok az életbe, tahó, pénz nélkül. Egyik közös kocsmatúra alkalmával belepisálnak (!!) egy szökőkútba, azt kívánva, bárcsak egymás bőrébe bújhatnának. Ha valaki azt gondolná, hogy ez a történet mennyire új, akkor nézzük csak meg volt-e már ilyen a film egyetemes történetében?


-Lelkes testcsere
-Testcserés támadás
-Születés
-Testcsere (2000)
-Nem férek a bőrödbe
-Ördög bújt beléd
-Tökös csaj
Még ha csak magát a szituációt nézem, akkor nem ilyen kommersz, de mégis ide illő film az Ál/Arc és az Avatar.

No hát a fentiek tükrében vágjunk bele. Mitől eladható ez a film? Dobjunk bele pár divatos arcot: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Olivia Wilde. Keverjük meg az életüket, és poén gyanánt tegyük tele gusztustalan poénokkal. De nem ez a kis "puki" poén. Egyenesen az undorítóság határát feszegetik. Nem részletezem, na jó, de egy példa mert ez tökéletesen kifejezi, hogy milyen a forgatókönyv (hibás,lyukas,logikátlan stb..). Anyuka bemegy a hálószobán átvezető rötyire!, ahol a drága felajzott "ura" élesben mozizza, hogy üríti nyitott ajtónál a béltartalmát anyuka, és közben olyan szexi szavak hagyják el a szintén szexi ajkát, mint a "úú a takkó, le kéne állni vele". Remek, mindezt azért, hogy tudjuk mi nézők, hogy ezek után a testet cserélt Ryan R. nem fogja meg*. Apropó forg.könyv. Egyszerűen totálisan inkompetens és logikátlan az egész. Példa1: Menő manó ügyvédünk megkérti a testcserélt tahónkat, hogy a munkahelyén viselkedjen jól, ne szólaljon meg csak üljön. Mit csinál kedvenc tahónk? Tökéletesen az ellentettjét. Példa2: A film elején a gyerekkoruk óta jóbarátok, telefonbeszélgetése: "-Szia harmadik óta a legjobb spanom vagy,nem láttalak ezer éve" - így máris tudjuk, hogy ők mennyire jó barátok, igaz, hogy ezt megkéne mutatni, nem pedig ilyen átlátszó módon a néző arcába vágni, ráadásul egy tök értelmetlen szituációval letudva. A többi idiótaságról nem is beszélve. Komolyan két értelmes karakter volt a filmben: a két kisbaba. A többi színész? Bateman még elviselhető volt mondjuk az aggódó, szorongó apa szerepben, de Reynolds? Továbbra is csak azt tudom mondani, mint amit a Zöld lámpás kritikánál is: Egy kockahasú, bandzsi szemű (nem, nem a filmben kilószámra szívott fűtől) bénaság. Bebizonyosult, hogy nem működik ez a átlag ember, átlag feletti szituáció, ha a karaktereket a "Hogyan alkossunk filmes karaktert?" című példatárból másolták ki. Röviden: Érdektelenek és sablonosak. Igazándiból nem nagyon tudok semmi jót írni, talán egy bizonyos szinten vicces, amikor épp nem fossa a kisbaba szájon apucit, de a játékidő (2óra) miatt még végig ülni is brutál, főleg mert minden létező poén ellőttek már a kategóriájában. Olivia Wilde szépsége még ment valamelyest a filmen.

Összegzés: Lerágott csont. Láttuk már ezt a filmet, annyi, hogy most másik két ember játssza el, sok sok undorító szituációba keveredve. A színészek közül semmi kiemelkedő alakítást nem láthattunk. Egy - egy jó poén volt néha, de teljesen felesleges volt megcsinálni a filmet.

Értékelés: 3,5/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr204285089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása