A földi élet szomorú. A másik Föld kritikája
2011. december 10. írta: thedirector

A földi élet szomorú. A másik Föld kritikája

A másik Föld

(Another Earth)
2011


Ismét egy film, ami az agyat és a szívet dolgozza meg. Az eddig (számomra) ismeretlen Mike Cahill sci-fi drámája remek alternatívát nyújt azoknak, akik nem szeretik a lézer fegyver ropogását és űrlényeket, de érdeklik  a bolygók, a csillagászat és a dráma.

Föld 2.0
A történet szerint az égbolton feltűnik egy bolygó, amely kísértetiesen hasonlít a Földre, ahol élünk. Mikor kiderül, nem elég, hogy élet van rajta, de ugyanazokkal a lényekkel, akik mi vagyunk, akkor indulnak be a bonyodalmak. Rhoda egy fiatal tinédzser, aki első kézből tapasztalta meg a bolygó feltűnését, ami sajnos az ő életében nem a "csodát" jelentette, hanem az összeomlást ugyanis figyelmetlensége miatt balesetet okoz, ahol egy terhes nő és a kislánya életét veszti, míg a férj kómába esik. Miután letöltötte a büntetését a lány megkeresi a férfit és a közelébe férkőzik. A Rhoda életet visz a depressziójába. Persze  gyűlik benne a fájdalom, amit egyre nehezebben leplez. Valamint ott a kézenfekvő kérdés. A másik bolygón lévő énünk vajon milyen? Olyan mint mi? Jobb nálunk? Komoly kérdések ezek.

Dráma felsőfokon? Igen. Scifi? Nem.
A dráma végig jól dolgozik a filmben. Annyira élnek a karakterek és a helyzet annyira szomorú, hogy néha a lélegzetünket is visszafolytjuk. A Föld 2 bolygó viszont sajnos eléggé a háttérbe szorult. Az az érzésem az írók csak azért tették bele, hogy majd lökjön egyet a sztorin és legyen valami eszköz ami megoldást kínál. a  problémákra. Mindenesetre az atmoszféra megteremtése jeles. A színészeink nem kifejezetten ismertek, viszont nagyon kedvelhetőek. A zene is jó, egyszer kétszer kilóg a szituációból, de összességében nincs rá panasz. Ami viszont nagyon zavart, az a technikai oldala. Nagyon vegyes érzelmek dolgoznak bennem. Az állandó közelítések, távolítások egy snittben zavaróak. Nagyon megtörik a filmet. A kamera is sokszor imbolyog és nem tudom a filmre utólag milyen szűrőt tettek, de a kinti helyszínek nagyon elrontottak lettek. Meg akarták teremteni a kékes szűrővel a hideg és kietlen hangulatot, de nem jött át. Inkább csak zavaró. Viszont némelyik statikus kép elképesztően szépre sikerült.
Például:

Összegzés: Egy jó, bár kiszámítható történettel bíró dráma, amely sci-fi vonásokat tartalmaz és mégsem az. Na ennyi ellentmondás után, nem csodálnám, ha a film is ilyen megosztó lenne. (Főleg a vége) Én mindenkinek ajánlom, mert egy nagyon tiszta lelkű, nagyon szép filmmel van dolgunk, amit néha a lassúsága  és a technika elront, de azt hiszem a rendező, Mike Cahill nevét érdemes tanulgatni.

Értékelés: 7/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr323453996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása