Nem vénnek való vidék
2011. november 28. írta: thedirector

Nem vénnek való vidék

Nem vénnek való vidék

(No country for old men)

2007


Ahhoz,hogy igazán megértsük, mit képvisel ez a film érdemes egy kicsit megismerni a Coen testvérek világát.Ők a második típusú  művészfilm kialakulásában és előretörésében vették ki a részüket olyan nagy nevek mellett mint pl. David Lynch vagy Quentin Tarantino. Elérték azt, amit mások hosszú évek munkáival sem, hogy gyakorlatilag nem kell függeniük Hollywoodtól (bár megjárták a maguk félelmeit ezzel kapcsolatban lásd: Barton Fink c.film). A moziba járók bizonyos szegmense imádja a filmjeiket, és a nevük garancia a minőségre.

A kezdő képsorról ordít,hogy ki rendezte a filmet. Kietlen, sivár texasi táj. Nem először látunk ilyen a Coen tesók filmjeiben.

A film 3 fő karakterrel dolgozik.(a szerepükre a sztoriban térek ki)

Tom Bell seriff [Tommy Lee Jones]: Régi erkölcsök embere,aki mellett elhaladt az idő. Megdöbbenti a mai kor szellemisége, erőszakossága, no nem mintha nem vívta volna meg a maga harcát már az életében, de mára feladta. Ő benne jelenik meg a filmben igazán a "nem vénnek való " faktor. A Coen filmek kötelező narrátori szerepét kapta meg.

Llewely Moss [Josh Brolin]:Tipikus neonoir karakter,aki a Coen "univerzum"hőseitől eltérően nem csak sodródik az árral, hanem tudatosan cselekszik - bár rögtön bűnös dolgot - de tervszerűen dolgozik, és nem haboz, ha lehetőséget lát maga előtt. Egyébként a film hangulata is, de főleg Moss karaktere reflektál a neowestern filmekre.(Vagyis nem a S.Leones "szuperközeli plánozású jobbra nézek, balra nézek,bumm bumm filmekre). Kitartó, hidegvérű, gondoskodó, szűkszavú hőst képzi le a vásznon.

Anton Chigurh [Javier Bardem]: Na, ő a totális pszichopata. Egy erkölcsi nulla, aki ha nem küldetésből öl, hát öl szórakozásból. Pénzfeldobással dönt életekről, megalázza és kényszeríti áldozatait arra, hogy segédkezzenek önön halálukban. A kinézete totálisan elborult, mint aki most szökött meg a sárga intézetből. Egyébként csak feltűnik a semmiből, majd olyan sebességgel el is megy .Az alakításáért Oscar díjat kapott, úgyhogy mindenképp figyelemre méltó. Elemi gonosz a filmvásznon.

A filmről röviden:

Azért röviden, mert hosszan nem érdemes ellőni a poénokat. Szóval van egy pénzes táska, ami csak úgy hever a kietlen pusztában ,társasága pedig egy csapat halott ember, aki egy drog leszámolás miatt jutott oda, hova. Moss megtalálja a táskát, és mint, ahogy fent írtam, nem habozik, hanem felszívódik a pénzzel .Persze a gazdája keresi az ő "drágaszágát", ezért üldözőbe veteti a "tolvajt" A filmben az események értelemszerűen követik egymást, a karaktereknek "élő-lélegző"jellemük, motivációjuk van( kivéve ugye Antonnak, aki pszichopata,tehát neki elég az is ha ölhet). Mi van még a filmben? Kegyetlen lelki terror, komoly tanulság (ezeket főleg Bell seriff szórja) minden képzeletet felülmúlóan, gyönyörűen fényképezés (OSCART ROGER DEAKINSNEK!),a fekete humor fergeteges (ahogy azt már a rendező párostól megszokhattuk)
-Behajtó:"Hol a pénz?"
-Moss: "Nincs meg,a nagy részét elköltöttem kurvákra és whiskeyre,a többit meg elszórtam"


Na, de azért nem megy át sosem vígjátékba, kínosan ügyel, hogy nevessünk, de mi érezzük kellemetlenül magunkat. Mi nincs a filmben? Zene. Ennek pedig roppant módon örülünk, mert olyan egyedi és félelmetes atmoszférát kölcsönöz ezzel a filmnek, amire még nem volt példa a mozgóképes univerzumban (vagy csak kevés). Szinte vágni lehet a feszültséget a csend miatt, pedig van történés. Nehéz elfogulatlanul írnom a filmről, mert nem titkolván az egyik kedvencem. De ettől van negatívum is :A film közepén kicsit lassul a tempó, ami bár érthető, mégis megtöri a film ritmusát, és a seriff karaktere is túl van picit misztifikálva (ha drogleszámolás van és hulla hegyek vannak, akkor azt általában a szövetségiek is végzik nem egy kis seriff iroda) valamint 1-2 helyen lyukas a forgatókönyv, de nem keresünk hibát többet.:)

Összegzés: Azoknak akik közönségfilmeken szocializálódtak, vagy esetleg nem bírják az ilyen fajta nyomást, azoknak nem ajánlom a filmet, mert úgysem fog tetszeni. De ugyanakkor annyi rossz filmre áldoztunk (áldoztatok) időt,ezen a két órán nem múlik semmi és lehet nektek is a kedvenc filmek közé lép elő, csak úgy, mint nekem.:)

Értékelés: 9/10
Kiegészítés: A film 4 Oscar díjat söpört be,köztük a legjobb film,legjobb rendező,legjobb adaptált forg.könyv és legjobb mellékszereplőnek járó díjat.


Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr953419950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása