Megható autópornó
2015. április 06. írta: thedirector

Megható autópornó

Halálos iramban 7

Furious 7

2015

Fura leírni, de olyan jó lenne, ha a sorozat ezzel a résszel zárulna. Na, nem mintha bármi gondom lenne a Halálos iram filmekkel (és akkor az engem ért vádakra is most csattanós választ adnék, miszerint csak a művész filmek kötnek le), pusztán a 7.rész zárása úgy tökéletes, ahogy van.

furious-71.jpg

A család, a család

Nem gyengén rapszodikus volt a Furious 7 elkészülte. Miután elkészültek a forgatókönyvvel, és elkezdték a forgatást a jó Paul Walkert eltávozott közülünk, így pedig borult nettó minden, amit elterveztek a filmmel. Összeült a válságstáb, hogy kitalálják, a hogyan továbbot, miután a főszereplő elhunyt. Végül úgy döntöttek, hogy megcsinálják és jelentősen átdolgozzák a sztorit. A bemutató csúszott bő félévet. Justin Lin rendező jobbra ki, James Wan balról be. Szegény faszi nem könnyű helyzetbe találta magát rögtön. Egy már jól bejáratott és valljuk be, történetileg kifulladni látszó sorozat 7.részét levezényelni, úgy, hogy a horror filmek világából érkezett (ő dirigálta az Insidioust és a Démonok között-et), és még a főszereplő is meghalt. Nem irigylésre méltó szitu.

a2.jpeg

Minden hátráltató tényező ellenére is azt mondom, a Halálos iram 7 egy kellemes film lett. A hatodik rész nálam már inkább csak az okés kategória volt, az ötödiket szerettem, de igazából a sorozat a 4. résszel találta meg önmagát. Ott kezdődött el az a dolog, hogy rájöttek az alkotók, nem kell hótkomolyan eladni ezt a dolgot. És ez jól áll most a szériának. Nem nézi hülyének a nézőt, nem vállalja túl magát. Tudja, hogy a jelenetek 90%-a kivitelezhetetlen a valóságban, hogy ennyi dögös pipi nincs egy négyzetméteren és végre adhatnak nagyobbnál nagyobb közhelyeket Vin Dieselék szájába, mert rájöttek: A főszereplők színészi képességei korlátozottak és bőven elég, ha folyton a családról meg összetartásról papolnak.

furious-7-dwayne-johnson.jpg

Vin Diesel a napokban kijelentette, hogy a Halálos iram 7 lesz a jövő évi Oscar díj nyertese. Ha kiröhögtük magunkat Gázolaj úron kívül mindenki számára képtelen ötleten, akkor foglalkozzunk a filmmel is most már. A történet egyenes folytatása a 6. résznek. Owen Shaw tesója, Deckard (Jason Statham) jön és bosszút áll az öccsén. Kard ki, kard. Elindul a 2órás hajsza, ahol Vin Diesel, Statham és Dwayne Johnson pofozza egymást, közben meg mennek a legképtelenebb autós kaszkadőrmutatványok. Két filéres bosszútörténet, de valahogy az alkotók megint képesek voltak megcsavarni a sztorit, úgy, hogy egy jó kis heist akció mozi és ne pusztán autópornó legyen. Nem, mondom, hogy ez maradéktalanul sikerült, de én örülök neki, hogy valamennyire foglalkoztak azzal is, hogy az a 2óra ne teljen pusztán autók és nők bámulásával el. Az is megsüvegelendő, hogy mindenki, de tényleg mindenki megkapta a maga 5 percét a filmben. James Wan-t dicséri továbbá, hogy sikerült ezt a sok kesze-kusza szálat, szereplőt és történést összefésülni, hogy legyen értelme, és célja. James Wan-t viszont nem dicséri, hogy sok apró, de kis odafigyeléssel javítható logikátlanságot azért elkerülhetett volna, valamint, az új karakterek kidolgozását nem kellett volna a pár éves fiára bízni, mert az bizony botrány.

furious-7.jpg

A látvány elképesztő megint. A zenék dögösek, a nők nem különben. Ami eddig jó volt, az továbbra is jó. Kicsit az eleje ritmikátlan és nehezen indul el az akció. Bő 40 percet kell várni az első komolyabb jelenetre, de onnan nincs megállás. Aki kicsit ki tudja kapcsolni az agyát, az még bőven élvezni is fogja. A nagy kérdés természetesen végig az volt, hogy mi legyen veled Brian? (Paul Walker) Elmondták, hogy sok helyen Walker tesója segítette ki a stábot, meg a CGI csapat (ami nem tűnik ki különben), szóval nem tűnik fel annyira, hogy valószínű nem sok jelenet készülhetett el Paullal életében még. A végére pedig sikerült egy olyan szép, elegáns és megható zárást találni, ami még engem is meghatott, meg kell vallanom.

Összegzés: Aki eddig szerette, most is fogja, aki eddig köpködte eztán is megteszi. Az élet megy tovább. Szerintem ez most egy egész osztályzattal jobb lett, mint az előző rész. A végéért pedig tényleg külön plusz pont.

Értékelés: 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr167343160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása