Megan Fox és Rourke mutánsnak áll. Kritika a Végjáték című khm... filmről
2012. január 21. írta: thedirector

Megan Fox és Rourke mutánsnak áll. Kritika a Végjáték című khm... filmről

Végjáték

Passion Play
2010


Van egy olyan szokásom, hogy mielőtt bármilyen filmet kezdenék nézni, kicsit utána kutatok az adott műnek. Megnézem a szüzsét, a szereplőket, és néhány pontszámot. Nos Megan Fox (a 21.szd férfi "jizz in my pants"-e) és Mickey Rourke neve adott némi félelemre okot, a 4.5-ös átlagpont azonban teljesen elrettentő lett volna, de nem nekem és nem ma!

Mutánsok serege
A film nyugodtan lehetne valamelyik X-men rész websorozata is. A történetről annyit kell tudni, hogy Nate(Rourke) egy lecsúszott zenész, akit a sivatagba hurcoltat a maffia vezér, Vidor, azzal a szándékkal, hogy könnyebb legyen neki a föld, mert a szebb napokat megélt színészünk rámozdult az asszonyra. Figyelni, jön a csavar: Egy indián megmenti egykori önmagára nem hasonlító szeszkazánunkat, és miután átgyalogolt egy este alatt a sivatagon összefut a helyi csehóban Lilyvel, a madárlánnyal, akit egy rövid ismerkedés után, fizetség gyanánt Vidornak ígér, ezzel rendezve a számlát a piperkőc mafia vezér sérelmeiért. Nos igen, mindent jól olvastatok. Innentől indul a film  végtelenül unalmas útjára, amelynél már körülbelül a 3.percnél előjönnek a történetvezetés (és a történet írás) hiányosságai. Általában egy jobb forgatókönyvet a script doktorok és egyéb szakik 5-10, más türelmes rendezők (Malick, Kubrick RIP) esetében, ennél is többször átírnak, foltoznak, szépítenek. Itt élek a gyanúperrel, hogy ez egyből egy lett. A film maradék része (mármint a madárlánnyal való találkozás után) annyiból áll, hogy Nate megalázza a lányt, az pedig valamilyen hihetetlen motivációtól vezérelve kitart a zenész mellett. A férfi szikla szíve persze megdobban és a lány segítségére siet.

Végtelen végjáték
Mi jót lehet írni egy ilyen blama sztori után, aminek nincs se cselekményvezetése, se dramaturgiája, se díszlete? Minimum baromi jó színészi játékot..vagy várj.. ez sincs. Adott 3 ismert (2 elismer) színész. Menjünk sorban: Megan Fox. Nem szégyen leírni, mert neki sem szégyen ezt elismerni. Ő csak egy cicababa. Egy playboy. Egy eyecandy. Nem színésznő. Nem ment neki a vicces szerep (Transformers). Nem ment neki a horrorszerűség (Ördög bújt beléd). Nem ment a képregényes, westernes stuff sem (Jonah Hex). Miért pont egy drámai szerep ment volna? Nonszensz. Vetkőzik meg rebegteti a szempilláit, meglovagolja Nate-t és ennyi. Rourke-t kedvel(t)em. Anno egy jó akciósztár volt. Aztán jött a kox, a pia és a többi. Beszippantotta a birodalom. Megkapta a második(?) esélyt. Főszerepet kapott a Sin Cityben, ami 2005-óta egyértelműen kult státuszba lépett. Játszhatott Arronofsky Pakrátorában, ami elvitte az akadémiáig, és díjak sokaságát seperte be. Most meg itt szerencsétlenkedik ebben a ****-ban. Még Stallone Feláldozhatóiban is csak egy béna mellékszerepre jó.  Itt sem csinál semmi különöset, a drogoktól eltorzult arcán 100 érzelem nem sok, annyi sincs. Recsegő hangján mondja meg a tutit. Abszolút csalódás. Ennyit róla. Kevés szó esett a 3. fontos szereplőről, Vidorról. Bill Murray játszotta. Rá is igaz a mondás: "Van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja". Valószínűleg még mindig egy bolondos színész, de itt csak szenved, bár még így is több élet és gondosság van benne, mint a többiekben, de ez nem emeli ki a filmet a "12 egy tucat" kategóriából. Két és fél pozitív dolgot tudok mondani a filmről: 1. A zenéje valami istenien jó. Nem is értem ki és hogy tudott ilyen kellemes dallamokat írni ehhez a ****hoz. 2. A statikus (táj)képek nagyon szépek. 2,5: Viszonylag hamar vége (80perc kb) bár az is elég unalmas és terjengősnek tűnő 80perc. Még ezer helyen bele lehetne kötni a filmbe, a fantázia "szárny"alásán elkezdve a béna operatőri munkáig (voltak olyan kamera mozgások, ahol a karakterek kívül estek a kamera látószögén és kb 1msp-ig nincs semmi a képen, azt hittem nem jól látok), de itt abba is hagyom. Elég elrettentő így is.

Összegzés: Most a közönség véleményének kell igazat adni. Ez a film tényleg béna minden téren, kivéve a zene. Bill Murray jelenléte ment valamicskét rajta, meg néhány szép kép, de ez még nem ok arra, hogy bárki is a megnézésére vetemedjen.

Értékelés: 3/10 pont

Trailer mazoistáknak:

"A ne drogozz, mert ilyen leszel fiktív reklámkampányának arca 2012-ben nálam Mickey Rourke."

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr473639757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogja 2012.02.18. 02:33:11

Ne haragudj, de a filmkritika nem kritizálást jelent, hanem megértést. Egyrészt a filmek nem azért vannak, hogy a színészek jókat játszadozhassanak és mindenki kiélhesse magát (az a sorozatoknál van így), hanem azért, hogy elmondjon egy történetet, hogy átadjon ez üzenetet.

Annyira le van savazva az agyad, hogy nem vetted észre, hogy az egész történet (SPOILER) onnantól kezdve hogy néhány indián megmenti a főszereplőt, a halála után játszódik és a nehéz életű ember megváltását és mennybemenetelét mutatja be?! Lehet hogy a kivitelezés béna, hogy a rendező és az operatőr (azért nem volt az olyan rossz) túlvállalta magát, mert nem tudott fölnőni a feladathoz (de nézd meg hogy mennyiből készült a film, tudod a filmezés, az effektek pénzbe kerülnek ám), de legalább azt vedd észre, hogy a történet milyen zseniális ötlet és különleges üzenet.

De persze ez nem megy, mert ugye a filmkritikához elvonatkoztatási képesség és műveltség is kéne, nem csak billentyűzethasználat...

blogja 2012.02.18. 02:36:42

Egyébként meg eljátszották amit el kellett játszaniuk. Fox is hozta amit hoznia kellett: a szeppent kis mutánslányt eljátszó angyal szerepét, ami addig a pillanatig tartott, amíg a főszereplő készen nem állt meghalni érte és ezzel megváltania önmagát.

thedirector 2012.02.18. 12:34:48

Jogod van azt gondolni amit szeretnél, egyébként tele van féligazságokkal, összeférhetetlenségekkel az írásod. Hogy zseniális lenne a történet? Örülök, hogy neked tetszett. Sok ilyen remek történetű filmet kívánok akkor neked, én és azok, akik igényességre és minőségre vágynak, majd nézünk mást.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.05.01. 21:19:07

Ez a film egy unalmas vacak volt, Rourke is gyenge volt benne, Fox meg szintén.
Még maga Rourke is beszólt a filmnek:)

Klágenfurt Jenő 2016.08.05. 20:31:57

hogy itt maradjon az utókornak, a leírásból is lerí, hogy vagy nem láttad a filmet, vagy végigaludtad.
a 2. részből meg annyi, hogy egy nyomi vagy, aki életében nem dugott meg 1 lábnál többel rendelkező nőt, és ezt szegény mégenfokszra projekcionáltad.
a filmet helyén kezelve, egyébként a magam gáz kategóriájában még hangulatosnak is nevezhető.
süti beállítások módosítása