[Klasszikus Film] A Pogány Madonna
2021. augusztus 19. írta: thedirector

[Klasszikus Film] A Pogány Madonna

A Pogány Madonna

1981

A Tihanyi Apátság múzeumából ellopják a görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát. Értéke felbecsülhetetlen, a nyomozás nem ígérkezik könnyűnek, mivel Kardos Doki hű társa, Ötvös Csöpit épp lefokozták és amúgy is: Épp a balatoni főidény legfontosabb, legrangosabb versenye zajlik a vitorlás verseny képében, melyen Csöpi is részt vesz. Mivel a szálak idevezetnek, vonakodva bár, de segít a Dokinak. Megindul a hajsza a Madonnáért földön, vízen, levegőben. Na, meg hatalmas pofonok kíséretében.

pogany_madonna_005.jpg

Amikor a magyar retró-ról beszélünk, szerintem valahogy így képzeljük el. Én még ugyan nem éltem a film bemutatójának idején, de így is átérzem gyermekkoromból azt a magyar szellőt, ami lágyan simogatja meg az arcunkat ezalatt a bő másfél óra alatt. Vajon csak nálunk lenn/lett sikeres ez a film? Véleményem szerint, azokban az országokban, ahol nagyot mennek a Bud Spencer-Terrence Hill filmek, ott megvetette volna a lábát, nyilván kevesebb összekacsintással. Pl. a németeknél működött volna. Egyébként is ül a hasonlat, hiszen hazai környezetbe építették át a legendás párost. Bujtor persze kicsit próbál Bud-os lenni, érezni az ő játékában is a humoros finomságokat, miközben tudjuk, hogy soha semmi igazán nagy baja nem lehet. Ott az esze, az ökle és ha kell a dumája is. Kardos Doki, alias Kern nálam sosem működött igazán. Kern modorossága nálam sok esetben agyonüti a filmet, és ez történt itt is.

poganymadonna010.jpg

Remek választás volt, hogy a Balatont tették meg a film főhelyszínéül, hiszen már csak egy jó hideg bambi kell mellé és kész is a pazar szórakozás. Így gondolta ezt kb egy millió néző is, aki megnézte anno a filmet. Egészen elképesztő szám, ha belegondolunk, hogy ma már mennyi nézői számmal is gigasikernek címkéznek fel filmeket. A titok pedig a remek szereplőkön, szuper helyszínen is túlmutat: Egyszerűen szórakoztató a Pogány Madonna. A maga módján minőségi a rendezés, sőt az akció jelenetek a mai napig is megállják a helyüket. Persze van pár suta vágás, néhány khm,..nagyon pongyolán egymás mellé rakott jelenet, amibe csak úgy belesétálnak Kardosék. De ilyenkor mindig jön Csöpi és kellemes búgó hangjával felejteti a hibákát: „Ez egy szórakoztató krimi a Balatonon, csak nézzétek és élvezzétek!”

pogany-madonna-e1543512576704.jpg

Összegzés: Még abban az időből készült film, amikor az ellenség csak nyugati lehet, és érdemes elítélni, de fél lábbal már mi is odatartunk. Legalább is filmművészetileg. Meglepően jól öregedett, és remek szórakozást nyújt. Egy negyven éves magyar krimi-vígjátéktól, amiben leginkább a dumák és a pofonok repkednek érdemes többet várni? Aligha.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr416664822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása