[Klasszikus Film] Beverly Hills-i zsaru 2.
2021. március 25. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Beverly Hills-i zsaru 2.

Beverly Hills-i zsaru 2

Beverly Hills Cop 2.

1987

A 80-as évek egyik legcoolabb filmje, amihez kétségtelen sokat tett hozzá Dörner György szenzációs szinkronja, ami miatt gyakorlatilag magyarul új életet kapott a karakter. És a csodás fordításért is pacsi.

beverly-hills-cop-2.jpg

-"Ha egy percre kivenné a fejét a seggéből"?
-Kapja be
-Kezdtek hasonlítani rám, fiúk.  Lassan fekete göndör hajatok lesz és térdig ér a dákótok.”

A nyolcvanas évek tele volt emlékezetes zsaru filmekkel, zenei témákkal (Harold Faltemeyer dala még most is ütős).Megannyi emlékezetes duma. Gyakorlatilag perceként lehetne beidézni valami atom dumát Foleytól, aki szerintem a második etapra pörgött csak fel igazán.

eddie-murphy-beverly-hills-cop-2-paramount.jpg

Kár tagadni, hogy az első rész is szuper a maga nemében, de azt gondolom Tony Scott betyáros rendezése és Murphy rutinja kellett ahhoz, hogy ne csak önismétlő újrázás legyen a 87-es rész. Beverly Hillben nem áll meg az élet. Most épp egy őrült ABC sorrendben történő rablássorozatot hajt végre. Nyomában hullanak az emberek. Mikor Foley (Eddie Murphy) rendőr barátját is támadás éri, a helyszínre siet, hogy a tettesek után nyomozzon. Scott nem tolta túl az újítást, épp annyit tett hozzá, hogy újabbnak érződjön a film. A karakterek közti interakciók (Murphy és az őt segítő Judge Reinhold-John Ashton trió parádé) ütnek. Persze Foley viszi a hátán az egészet, és elképesztő duma-ripacs hadjárattal tarolja le a rekeszizmainkat Reinholdéknak sincs szégyenkezni valója, visszafogottabb jeleneteik ellenére sem.

1f191216658163626d3e7f81f31bd06f.jpg

Hangulatilag sem lehet panasz a második részre. Scott és írótársai Robert D. Wachs és persze Murphy mindent megtesznek azért, hogy ott érezzük magunkat abban a szűk két órában: Pálmafák, luxus, csillogás. „két méterre nőtt szőke nők”, elegáns szállodák és buli helyszínek, modell alkatú pasik-nők, pezsgő, Ferrarik stb…Történetileg semmi nagy dologra nem kell hát gondolni, ahogy írtam fentebb. Megint egy ügy, amibe Foley beleszalad és ha már így van, akkor nem nyugszik, amíg meg nem oldja. Nem is ezen a vonalon kell nagyot várni a filmtől, hanem a poénoktól, amik szinte kivétel nélkül ütősek. Foley sokkal többet káromkodik, sőt ezekre érzékenyebbeket zavarhat is a prosztósága, de ez a karakteréhez tartozik, Murhpy meg lubickol ilyenkor.

Összegzés: Nem lehetünk elégedetlenek a folytatással, ami így 34 év távlatából is több, mint korrekt, de a humora miatt egyenesen időtálló. Ha lehet hinni a pletykáknak, már készül a 4.rész, amit a magunk óvatos módján várunk csak, de már a 3. rész színvonala is igen nagyot esett, így nem mernénk fogadni rá, hogy arról a filmről, 30 év múlva fogunk írni. Addig meg itt van ez a szuper 2.felvonás.

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6116479198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása