Végtagröptetős tangó Mel Gibson módra!
2017. január 24. írta: thedirector

Végtagröptetős tangó Mel Gibson módra!

A fegyvertelen katona

Hacksaw Ridge

2016

Mel Gibson jó néhány éve elég forró téma odakünn (is). Magánéleti botrányairól már írtunk egy összeállításban. Ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést, hogy mennyire kell és lehet-e elvonatkoztatni ezektől, pusztán egy film  miatt?

hacksaw-ridge-2016-images-andrew-garfield.jpg

Alapesetben szerintem lehetetlen kizárni, de nyilván bizonyos külső körülményektől érdemes elvonatkoztatni. Gibson esetében azért lehetetlen, mert ő egyszerűen magát rendezi  minden filmjében. Értetlenül állok afölött, hogy próbálják tisztázni a múltbéli "bűneit". Teljesen egyértelmű, hogy úgy viselkedik, mint egy kattant ámokfutó. Vagdalkozik a szavakkal, meg vagy átgondolatlanul nyilatkozik. Viszont ő nem kér bűnbocsánatot. Vagy nem úgy. Ha el tudunk tekinteni attól, amiket mond, nyilvánvaló, hogy egy iszonyat penge és bátor fickó, aki kiáll amellett, amit mond és gondol. Szerinte az ő által jónak feltüntetett X jó, mert Ő ezt gondolja róla. Ellenben minden Y f*szarc, mert ő ezt gondolja róla. Mindegy, hogy igaz-e vagy sem. Számára. Kiáll amellett, amit gondol és ez nagyfokú bátorságra vall.

hacksaw-ridge-mel-gibson.jpg

Mel Gibson mindig is így dolgozott filmjein. Ha eltudjuk fogadni az általa diktált játékszabályokat. Ha túltudunk a pátoszon, a melldöngetésen tekinteni, minden filmje atomkirály. Nem hibátlan, de nagyon jók. Rendkívül jó rendező. 'Most' épp szerinte az amerikai katonaság a jófiú, és a japánok a mocskos, aberrált bestiális lények. Hogy ez mennyire örömteli, új és igaz? Csak annyira, amennyire Gibson ezt gondolja. De egy valami egészen biztos: Tőle HITELES!

banner.jpg

Desmond Doss (Andrew Garfield) úgy dönt csatlakozik az amerikai hadsereghez. Mivel apja is szolgált a világháborúban, kapott ő is bőséggel a hazafias érzésekből, ugyanakkor egy ifjonti trauma miatt nem hajlandó fegyvert fogni. A seregben mindenki ferde szemmel néz rá, mindenki egy gyáva féregnek tartja, ám mégis ő lesz az okinawai csata után az első olyan becsületérmes, aki lelkiismereti okokból megtagadja a szolgálatának fegyverhasználati részét.

hacksaw-ridge-waiting-for-doss-to-pray-2016.jpg

A film gyakorlatilag két részre osztható, mint a legtöbb - sablon elemekből építkező - háborús film: Az első fele (első óra) a bevonulás és családi mizéria, majd a kiképzés. A második fele pedig a háború. Az az igazság, hogy mind a két része oké, de csak az első fele igazán emlékezetes. Amikor a háború szele nyaldossa Desmond lelkét, amikor próbál kitartani akkor is elvei mellett, mikor már mindenki azt mondja "fogd meg azt a rohadt fegyvert" kifogástalanok. Ahogy viszont elkezdenek kb. egy óra után eldördülni az első lövések, a film is elkezd átmenni a "kíválóból" "jóba." Gibson rutinos rendező, aki nagyon érzi ezeket a harcászati körülményeket, hisz nem egyet forgatott, színészkedett végig, de nem képes azon túl újat mutatni, amit eddig is.

hacksaw.jpg

Roppant látványosak a közelharci részek, de pl. a nagyobb jelenteknél látszik, hogy 10 évnyi rendezési böjt ide vagy oda, nem kapott sok pénzt a produkció. Persze a feszültség így is tapintható, és Andrew Garfield vért és mocskot köpköd, meg a seggén veszi a levegőt, a nagy erőfeszítésben, de akárhogy csavarom, nem több ez a rész, mint egy korrektül levezényelt, végtagröptetős tangó, álá Mel Gibson. Fröcsög a vér, repül a bél, és a láb, kúsznak, másznak a lobogó alatt, dicsőítik az amerikai sereget.

Összegzés: Gibson 10 év után egy nagyon korrekt filmet rakott le, aminek az első fele egészen kiváló, a második viszont csak rutinmunka, ráadásul eléggé elvárja, hogy fogadjunk el mindent, amit Ő a vászonra költ, mert az úgy van. Ha a későbbiekben ez lesz a minimum szint, akkor egy szavunk sem lehet. Ui: Vince Vaughn élete legjobb szerepét kapta meg. Több mocsok, szadista humoros szerepet neki!

mafab oldalán találsz még egyéb érdekességet

8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5312150513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása