[Klasszikus Film] Gilbert Grape
2016. március 24. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Gilbert Grape

Gilbert Grape

What's Eating Gilbert Grape?

1993

johnny_depp_gilbert_grape.jpg

Most, hogy DiCaprio megkapta ötödik jelölése alkalmával a hőn áhított Oscarját, nézzük meg azt, mi volt az a film , amiért elsőnek jelölték. Noha, itt is is óriásit alakít, ez most még nem az ő "one man show"-ja volt.

Mit (t)ettél Gilbert?

Egy poros és álmoskás kis amerikai városban vagyunk, ahogy az évtized elejei filmek zömében. Gilbert Grape (Johnny Depp) is csak egy, a sok huszonéves közül, ám egy sajnálatos haláleset okán ő a családfenntartó. Túlsúlyos édesanyja ugyanis nem tud kimozdulni a házból. Emellett van még 3 fiatalabb testvére és az Ő lelkükkel is foglalkoznia kell. Különösen nehéz eset Arnie (Leonardo DiCaprio), aki értelmi fogyatékos és hiper érzékeny a változásokra, így Gilbertnek szinte folyton szemmel kell tartani, ám a problémás fiú így is sokszor bajt kever. Arnie 18. születésnapja közeledik, amit a család erőn felül próbál emlékezetessé tenni. Gilbert és testvérei folyton az országutat nézik, hisz tudják, ők nem mehetnek sehova, de irigykedve bámulják az autó és lakókocsi karavánt. Egy ilyen alkalom során belebotlanak Beckybe (Juliette Lewis). A kamasz lány az egész életüket felforgatja...még jobban.

what-s-eating-gilbert-grape-whats-eating-gilbert-grape-11984247-1200-817.jpg

Johnny Depp igazán nagy szezont futott a 90-es évek első felében. Kapásból 2 emlékezetes Tim Burton filmben csillogtathatta meg akkor még érdekes arcát. Ez volt az Ollókezű Edward, majd pár évre rá az Ed Wood. A kettő között pedig kipipált két nagy rendezőt is. Elsőnek Emir Kusturica Arizonai álmodozók-jában tűnt fel, majd Lasse Hallström Gilbert Grape-jének főszerepében. Ráadásul a két film hangulatban is egymásra vág.  Maga az a tény, hogy ennyi fiatal híresség egy filmben játszik már talán előrevetíti, hogy nem egy rossz filmet fogunk látni. (ha hozzávesszük, hogy ebben az évben a Tökéletlen időkben csillogtatta meg elsőnek tudását Matthew McConaughey is mutatja, hogy 93 erős év volt, és aki akkor tehetséges volt, és pörgött a neve, ma is a filmipar kenyérkeresője).

gg15.jpg

Dráma. A Gilbert Grape a drámának egy olyan szegletét fogja meg, amivel az azonosulás a szerencséseknek nehéz. Ugyanis a film vonulata az, hogy milyen életet tud élni az, akinek korán kell felnőnie valami tragédia okán és a nyakába kap huszonévesen annyi elvégzendő feladatot, amibe egy életerős, érett felnőtt ember is megroskad. Főleg így, hogy egyik fivére fogyatékkal élő. Azért írtam, hogy az azonosulás nehéz, mert véleményem szerint ezt a filmet csak az fogja igazán a keblére ölelni, akinek sajnos az élete ilyen, vagy érintett benne. A film jól megmutatja, hogy Arnie lefektetésétől, a másnapi lefektetésig a nap egy küzdelem, ami 100% figyelmet, odaadást és törődést követel meg.  Ezt a feladatot tökéletesen oldja meg Depp. Mi több..teszi ezt úgy, hogy nagyon minimális elemekkel dolgozik. Nincsenek nagy kiakadások, sírások, fohászok Istenhez. Egyszerűen csak monoton módon teszi a dolgát, amilyen monoton módon telnek a napjai is. Ez a fajta aktori munka tőle pedig szokatlan, főleg az elmúlt 15 év végig ripacskodásának tükrében.

whats-eating-gilbert-grape-di-01.jpg

DiCaprio megkapta az Oscar jelölését. 18évesen először és nyilván nem ok nélkül. Összességében félelmetesen jó munkát végzett, de én abból a szempontból nem szerettem, hogy tovább erősítette (ami mai napig is tény) azt az általános véleményt, hogy fogyatékkal élő karakter megjelenítése a vásznon szinte garantált jegy az Oscarra. Juliette Lewis meg Juliette Lewis. Van aki szereti, van aki nem, de ettől független itt ismét bizonyítja miért is tartják jó színésznőnek. Mintha csak rászabták volna ezt a kívülálló karaktert, amit Becky hoz.

71uowixqp_l_sl1500.jpg

Azt kell mondjam a Gilbert Grape nem kiemelkedő film. Miért van mégis a Klasszikus rovatban? Egyszerűen azért mert szép és elegáns. Nem próbál meg kuncsorogni a könnyeinkért, nem akarja, hogy szánakozzunk. Egy jelenetet kivéve nincsen a filmnek csúcspontja. Én pedig kifejezetten díjazom az ilyet. Van amikor szükség van a giccsre és a szirupra, de itt totál elvitte volna a filmet más irányba. Egyszerű történet, ami végre nem a NAGY amerikai álomról szól, hanem a hétköznapi amerikai álomról, hétköznapi karakterekkel megjelenítve. Olyan események, amik mással is megtörténhetnek, szimpatikus hozzáállással megrendezett film. Mondjuk nagy jóindulattal lehetne egyenletesen izgalmasnak nevezni.

Összegzés: A Gilbert Grape egy jó és fontos film, de még inkább egy fontos üzenet. Rendezett, szépen megírt és felvett film, egy olyan korból, amikor még halivúdnak érdekes volt az amerikai kisemberek élete is. Egy olyan korból, amikor DiCaprio még szárnypróbálgatásokat csinált és Johnny Deppre építettek egy filmet. Nem akarom lehúzni és túlsztárolni sem, de mivel nem túl ismert filmről van szó, áldozzatok rá két órát. Nem bánjátok meg.

 8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr938520516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.03.26. 13:58:59

Ez nagyon súlyos élmény számomra. Nem láttam a filmet, csak nagyjából az utolsó félórát. Véletlenül kapcsoltam rá, aztán a jelenet ott tartott. Közben végig azon morfondíroztam (és valójában ez is jelentős részt tett ki abból, hogy néztem tovább), hogy miként tudtak rávenni egy szellemileg sérült embert, hogy eljátsszon egy szerepet. Mert, még hacsak szinte "díszlet" is volt, tengett-lengett a képernyőn, mégis képes volt megcsinálni legalább pár dolgot.
Szóval ezen járt a fejem, amíg a stáblistában váratlanul nem szembesültem vele, hogy az bizony Leo. Az állam leesett és azóta is keresgélem. Zseni a fickó, döbbenetesen jó színész.

totelcamp 2016.03.27. 08:53:46

Kb 6 éve láttam és elmondhatom, nagyon jó film. Egy ilyen szerepet így eljátszani mérföldekkel tO!bb, mint a Revenant

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2016.03.27. 17:41:20

Ez a film egy sokszornézős alapmű. Leo kiváló színész.
süti beállítások módosítása