Nem fekete az a mise, hanem szürke
2016. január 12. írta: thedirector

Nem fekete az a mise, hanem szürke

Fekete mise

Black Mass

2015

Mit lehet még elmondani a sokadig gengszterfilmről, amit eddig nem hallottunk? Mi köré lehet szőni, hogy ne legyen uncsi, ismerős vagy érdektelen? Gondolom ezen agyalhattak Scott Cooperék is, csak az a baj velünk egyetemben Ők sem igazán jöttek rá.

black-mass-depp-1280jpg-32cad0_1280w.jpg

Nincsen itt semMise

Azért az csak kellően jó alap egy filmre, hogy Whitey Bulger (Johnny Depp) éveken át az FBI egyik legkeresettebb maffiózója volt. Úgyhogy ezzel az igaz történet szlogent ki is pipáltam. Bulger egy dél bostoni maffiózó, aki egyébként családapa is egyben. Ahogy kezd egyre nagyobb zabszem lenni az FBI tomporában, Jack Connolly (Joel Edgerton és az ő hihetetlen béna parókája) alkut ajánl neki: Amennyiben infókat szivárogtat az - egyébként rivális - olasz maffiacsaládról, és jól viselkedik, szabadon hagyják Bulgert és tipikus gengszter haverjait. Miután meggyőzi önmagát és társait is, hogy „ez nem spicliskedés, azokat utálom”, helyzeti előnyét kihasználva még nagyobb hatalomra tesz szert és lesz Boston ura.

maxresdefault_40.jpg

Három dolgot leszűrtem a filmből elsőre: Az egyik, hogy egy Scorsese típusú rendező kezében ez az alapanyag biztos elmasírozott volna az Oscarig. Scott Cooper azonban nem ilyen kvalitású rendező. Ő nem látta meg a kiugró lehetőséget a filmben. Ráfeküdt a –sajnos mára már vállrándítást sem érő – piti gengszter alak, feltörési és naggyá válási útjára. Amit persze számos dráma kövez ki. Nehéz döntések, olykor fordulatok. Pedig abban az időben amikor Bulger lába alatt forró lett a talaj, na onnantól kezdett volna el érdekessé válni a sztori, és utána már csak a stáblistát vizslathatjuk.

black-mass-26-1940x1282.png

A másik, hogy egy jó vágó elkélt volna. Sikerült ugyanis olyan bénán szabdalni a sztorit, hogy néha szinte újra kell építeni a filmet. Ráadásul egy szálon az elkövetők vallanak a nyomozóknak, de az is elég bénán van beépítve a filmbe, sokszor például a folyó események alá van, mintegy narrációként bevágva. Érdemesebb lett volna valahogy elkülöníteni az adott száltól (álá. Social Network). A harmadik észrevételem pedig, hogy Depp igen is tud színészkedni, amennyiben már olyan harapófogóba került, mint az általa megszemélyesített karakter. Az elmúlt 5 évben nettó semmit nem csinált. Erre most egy nagyon fasza alakítást dobott össze. Nem korszakosat, de mindenképpen emlékezeteset és a kellően riasztó is egyben.

267fff5e529c70bb5be9f31f363ac1c0.jpg

Kár, hogy a többi iszonyat nagy színészt elpazarolta a rendező. Joel Edgerton pl. iszonyú jó, és sok időt is tölt a vásznon. A karaktere messze jobb, mint Bulgeré. Árnyaltabb és több oldalról is megközelíthető. Ellenben Kevin Bacon, vagy Adam Scott szerepét bárki eljátszhatta volna. Benedict Cumberbatch színészi kvalitásait pedig arra a jól félsült 5 percre tényleg kár volt eltékozolni. Egyébként a technikai dolgokat nem érheti szó. A látvány rendezők, díszletesek, sminkesek(!) mindent megtettek. Sikerült korhűvé varázsolni a közeget. Az operatőri munka és a zenék is kielégítőek.

Összegzés: Bár jobbára leszóltam a filmet, azért egyáltalán nem egy rossz mozi a Fekete mise. Csak bánom, hogy egy ilyen izgalmas alapanyagot sikerült egy tipikus, gengszter film szintjére ledegradálni. Ettől független a műfaj, a téma és Depp iránt rajongóknak simán ajánlom. Minimális csalódás.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr758265890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása