Kész katasztrófa ez a nő
2015. szeptember 10. írta: thedirector

Kész katasztrófa ez a nő

Kész katasztrófa

Trainwreck

2015

A romantikus vígjáték rajongóknál mindig eseményszámba megy, amikor egy Judd Apatow film megjelenik. A komikus-producerből viszonylag megbízható rendezővé átvedlett Apatow végre visszatért a színtiszta vígjáték zsáneréhez, és alábbhagyott az elmúlt 5-6 évben kikísérletezett felemás dramedykkel.

la-et-mn-amy-schumer-bill-hader-judd-apatow-trainwreck-20150329.jpg

Stand up, for love

A Kész katasztrófa a maga módján egy teljesen sablonos film. Van egy nő Amy (Amy Schumer), aki nem akar felnőni és miután gyerekkorában az apja lenyomott egy fergeteges előadást a monogámia szükségességéről, a felnőtt Amy úgy gondolja, úgy jó az élet, ha minden napra más pasi jut. Mígnem találkozik Aaronnal (Bill Hader) és beleszeret, amit magának sem akar bevallani, mert újszerű érzés. Vajon Amy képes lesz hosszú távú kapcsolatra? Vajon fel tud nőni? Képes levedleni apja hagyatékát? Vajon ellövik az összes kötelező romkom panelt? Nyilván igen. Megvan a kötelező félreértés. Elhagyom de mégsem, de mégis egymás karjaiban kötünk ki. Nem nagy spoiler azt gondolom, de nem is ez az, ami miatt a Kész katasztrófa elég jó film lett.

trainwreck.jpg

Hanem amiatt, hogy fergetegesen vicces. Szinte kivétel nélkül minden helyzetkomikum, dialógus vicces. Ehhez nyilván kellettek zseniális színészek és fő-mellék karakterek. A filmet, az amúgy stand up-os Schumer írta, akinek saját műsora van, de ez az első egész estés filmje. Ahhoz képest szinte végig uralja a vásznat, mintha évek óta ilyen filmeket forgatott volna. A viccei nagyon jók, és élettel tölti meg a karakterét. Az a fajta nő, akivel bármikor elmennél sörözni, hangosan röhögne a dugós-fingó vicceiden és ha a túl sok pia hatására, még történne is köztetek valami, tuti nem hozná fel másnap (mert már aznap este lelépne). Szóval tényleg minden tírpáksága ellenére is szerethető. Bill Hader Aaronja hasonló, és végre normális karaktert alakít.

trainwreck-movie-review.jpg

A forgatókönyv egyébként meglehetősen felemás. Apatow ugyan maximálisan jól vezeti színészeit, és jó arányérzékkel vegyíti a romantikus-vígjáték elemeket, pluszban van ideje görbe tükröt is mutatni és röhögni az egyértelműen eltúlzott, karikatúraszerű karaktereken. A zavaró viszont, hogy a szinte hibátlan első óra után, Schumer még egy órát megtöltött közhelyekkel, unalomba fulladó álpoénokkal. Értem én, hogy azért ő nem egy tapasztalt forgatókönyv író, de nem volt valaki a stábban, (mondjuk egy producer vagy vágó) aki azt mondta volna, hogy 125 percet nem bír el ez a történet és egy vágóolló jótékony hatással bírna a történetre. Talán így kevesebb klisé maradt volna. Még, ha értem is, hogy ezúttal 2015-ben a lány, az , aki eddig a pasi volt, az ilyen filmekben. Ez nem kellő indok arra, hogy vagy félórával túl van húzva.

Összegzés: Schumer tabudöntögető, nagyszájú és harsány humora vagy bejön valakinek, vagy nem. Én alapvetően bírom, mikor egy nőn lehet nevetni, mert vicces. Amy vicces, és Schumer is az. Az Apatow filmek kötelező paneljeit is elviselem. A tanulság is teljesen átlagos (Megéri változni a szerelemért, megéri felnőni hozzá?), azonban nem lehet elmenni a teljesen értelmetlenül eltolt második óra mellett, aminek a fele is elég lett volna. Ha ott vágnak és nem ilyen éles a minőségbéli különbség az első és a második óra között, most talán a legjobb Judd Apatow filmet osztályoznám, így viszont marad a jópofán vicces, de kiszámítható randi film jelző.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr437774832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása