Elegancia és vér
2015. június 21. írta: thedirector

Elegancia és vér

Kingsman: A titkos szolgálat

Kingsman : The Secret Service

2015

Azért baromi nagy szerencsénk van, amíg vannak olyan rendezők, mint Edgar Wright vagy Matthew Vaughn, akik nagyon érzik a filmes zsánerek kiforgatását, keverését. Mind a két alkotóra jellemző egy nagyon markáns, stílus. Na, meg, amihez nyúlnak, az garantáltan arannyá változik.

kingsman-secret-service-still.jpg

Elegancia a köbön

Matthew Vaughn, amúgy sem gyenge filmográfiáját nézve (Torta, Csillagpor, Kick/Ass, X-men:Elsők), azt hiszem ez tette fel az i-re a pontot. Ahogy elindult a film (komolyan egy Dire Straits számmal mellé lehet valaha lőni?), éreztem, hogy ez nagyon jó lesz. A világ hírességei egyre másra tűnnek el. A Kingsman nevű titkos szervezetnél pont üresedés van. A tagjai elegánsak, felszerelésüket profin használják, kifinomult ízlésűek és változatosan beszélik az arisztokrata nyelvet. Tökire (Taron Egerton) egyik sem illik. Nagyszájú, balhés utcagyerek, ám egy balszerencsés helyzet okán mégis a szervezetnél köt ki. Merlin (Mark Strong) és Galahad, a vezetők (Colin Firth) elindítanak egy kiképzést, amire a sok jelentkező közül csak egy maradhat, aki magára öltheti az öltönyt, és elindulhat megoldani a Samuel L.Jackson által generált globális problémát.

kingsman.jpg

Amiről fentebb beszéltem, hogy M.Vaugh markáns stílusú rendező, az itt nagyon jól jött. A Kingsmannek ugyanis van stílusa, van dögje, mégis kell bele egy kis hanyagság, lazaság és emiatt minden eleme működik. A humorérzéke eddig is remek volt rendezőnknek, de itt tényleg olyan kikacsintások, utalások, parodisztikus kiforgatások vannak, hogy nem lehet nem végig mosolyogni. Megszámlálni sem lehet a Bond és Bourne filmekre történő utalásokat. Elég csak a történetünk kezdését megnézni a havas tájjal :) Bár néhol klisés a film, de ügyesen csinálnak azokból is paródiát. Az akció része röviden: fantasztikus. Az év végi listánkon garantáltan ott lesz a templomos jelenet a top 5 legjobb jelenet között. Ilyen végletekig húzott akciót és fényképezést ritkán látni. Iszonyat munka lehetett benne. Emellett, hiába könnyedebb hangulatú film, és mégis akció-vígjáték, néhol kifejezetten brutális és véres, akárcsak a Kick/Ass.

url_10.jpg

A történet ugyan nem egy nagy szám, de valahol mégis megfogott, mert egy valós globális probléma helyzetet mutat be. Ennek ellenére nem is igazán a történettel volt gondom, hanem a kiképzés részével, ami meglehetősen terjengős. A zene is jó, de nagyon sok átfedés van az X-men:Elsőkkel. A színész gárda viszont majdnem hibátlan. Taron Egerton nagyon jó választás volt Töki szerepére. Tényleg meg van benne a kettősség, mint balhés utcagyerek és mint nagyszívű, segíteni akaró férfi is. Colin Firth erre a szerepre teremtett. Láttuk már nem egyszer gentlemanként, úgyhogy nincs is mit beszélni róla. Mark Strong meg mindig jó. Ellenben Samuel L. Jackson. Rettentően túl tolta a karakterét. Engem idegesített és nem éreztem benne a fenyegetettséget is. Elbírt volna még egy kis veszélyt a külleme és a jelleme is.

Összegzés: Nem váltja meg ugyan a világot a Kingsman, de valami ilyesminek kéne lennie 2015-ben egy kissé parodisztikus akció-vígjátéknak. Vannak hibái ugyan, viszont élvezetes, vicces, és nagyon látványos alkotás. Vaughn-ban továbbra sem kell csalódni.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr187553840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása