A média mocsok és az éjjeli féreg
2014. november 18. írta: thedirector

A média mocsok és az éjjeli féreg

Éjjeli féreg

Nightcrawler

2014

Jake Gyllenhaal élete szériáját futja. 2007-től kezdve gyakorlatilag hibátlan (most felejtsük ezt a Perzsia herceg nevű botrányt) teljesítménnyel kápráztat elő évről évre. Zodiákus, Forráskód, Az utolsó műszak, Fogságban, Enemy. Ennek a csodás thriller-krimi futamnak lett a megkoronázása az idei Éjjeli féreg, amiben karrierje eddig legjobbját hozza.

1280x720-fvh.jpg

Loucifer

Lou Bloom (vagy amikor érdeke úgy kívánja meg Louis) tolvajlásból tengeti életét. Nem túl jövedelmező állását hamar lecseréli egy másikra. Történt ugyanis, hogy egyik "bevetése" során pont egy közúti balesetnél áll meg. Feltűnik neki a helyszínen sertepertélő szabadúszó videós, aki híradóhoz gyűjt anyagot és adja el vaskos pénzekért valamelyik csatornának. Lou hamar eszközöket szerez és beleássa magát a munkába.

maxresdefault_6.jpg

Lou karaktere a legjobb, amit a Drive óta írtak. De én azt hiszem, még azon is túltesz. Simán olyan klasszikusokkal fogjuk emlegetni, mint a Taxisofőr Travis-e vagy Dexter. Folyamatosan egyensúlyoz a totál őrült és elviselhetetlenül jól nevelt kocka között. Minden kérdésre kérdéssel válaszol. Mindent megtanul az utolsó szóig, legyen az a híradózás nagykönyve, filmtechnika vagy jogi szabályok. Minden neki nem tetsző dologra mond egy statisztikát, és mindenkire rábírja az akaratát. Az a fajta ember, aki belép a szobádba negédes mosollyal, leül a kanapédra, és még meg sem kellett szólalnia, már tudja, hogy megfogod venni a legújabb Zepter készletét. Mert ő úgy akarja. Ha nemet mondasz, akkor is. Legfeljebb megöl...

nightcrawler-4.jpg

Folyamatosan ott van a kiszámíthatatlanság, a szűnni nem akaró para körülötte. A kinézete meg hát..folyamatosan, szinte pislogás nélkül kerekre nyílt szemekkel, néz. Olykor megereszt egy gúnyos mosolyt, de a lényeg, hogy ránézve csak az ürességet és élettelenséget látod. Jake a szerep kedvéért fogyott rendesen, és az is biztos, hogy az alakítása korszakos. Igazi átlényegülés. Mivel semmilyen szinten nem szerethető karaktert alakít (és a gyártó cég sem fog beszállni a kampányba súlyos pénzekkel), ezért Oscar díjas nem lesz, de nincs igazság a Földön, ha legalább egy jelölésre nem méltatják.

Jake Nightcrawler Hard Work promo 4.jpg

Ennyit a főkarakterről, de most már nézzük magát a filmet és a történetet. Itt nem szakít a film olyan nagyot ugyan. De szerencsére pont ennek a mértéktartásnak hála lesz fogyasztható. Tudja, hogy nem fog tudni újat, frisset mondani, ellenben tudja, hogy muszáj őszintének lennie, mert az emberek már régóta élnek ebben a világában. Kimondva, kimondatlanul: Az álmaink hajkurászásáról és a média mocskáról. Utóbbival kezdem: Mind átéljük napról napra, hiszen látjuk mi van a híradóban. Egy lemészárolt család, egy halálos baleset, egy tűzeset, egy késelés, és a végén, - csak, hogy jó étvágyat kívánjanak a vacsihoz - , a bukfencező bébi pandák. Jó estét. Az Éjjeli féreg legalább annyira sebészien pontos kivetülése a mai sötét, szenzációhajhász híradózásnak, mint volt az 40 éve Lumet Hálózat című klasszikusa.

nightcrawler-teaser.jpg

A felfelé törekvés, és az álom hajhászása pedig pont, hogy nem a megszokott módon zajlik az első filmes Dan Gilroy alkotásában. Lou ugyanis, nem azt az utat járja be, mint amit a legtöbb hasonló film főhőse. Nem egy hányattatott, szánni való, néző által azonosulási pontot biztosító karakter felemelkedésének leszünk a tanúi, hanem egy tolvaj pszichopata folyamatos előretörésének, aki bárkin átgázol, senkit nem sajnál, és ha kell saját bűntényt kreál, ha ezzel érdekeit előremozdíthatja. Ja, és közben a legszélesebb mosolyt pakolja az arcára.

Nightcrawler-Rene-Russo-11.jpg

Társa, - bár nyilván nem ér fel Jake alakításához , aki a híradónál dolgozik, Rene Russo sem rossz. Sőt, de Jake egy pillanatra nem engedi át a vásznat senkinek sem. A zenét James Newton Howard szerezte, a fényképezésért pedig a Vérző olajjal méltán Oscar díjat szerzett Robert Elswitt felel, úgyhogy haladjunk is tovább, "nincs itt semmi látnivaló". Az egyedül, amibe bele tudok kötni, hogy legalább háromszor lett vége a filmnek, de titkon bíztam benne, hogy sosem jön a főcím, mert ezt a férget napestig néztem volna még.

Összegzés: Nem igazán tudom mivel zárhatnám ezt a remekművet. Az biztos, hogy az év végi listán előkelő helyen fog állni. Drive+Hálózat+Taxisofőr és egy kis Torrente összeturmixolva, de semmi plágium. Egyszerűen ilyen egy tökéletes, szórakoztató, intelligens, jól megírt és eljátszott mozi 2014-ben. Ki ne hagyjátok!

Értékelés: 9,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr266912135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása