Thorgelle és a Loki
2014. március 20. írta: thedirector

Thorgelle és a Loki

Thor - Sötét világ

Thor - Dark World

2013

tumblr_msahigW9VE1sv1v6ao2_1280.jpg

Feltűnt már másnak is, hogy mennyire divatos most a sötét szó a filmekben? (Sötét lovag, Sötétségben -Star Trek, stb..). Sötét világú Thor-unk sötét lelkű tündérei és a legkevésbé sem sötét tónusú második, önálló vászonra repülése sem sikerült igazán emlékezetesre.

Megint a Loki nyert

Szépen épül a Bosszúállók második szekvenciája. Vasember tavaly már ugye bemutatkozott a New York-i események után, majd Thor is, idén pedig Amerika Kapitány. Ebben a filmben is, már a Bosszúállók eseménye után járunk. Ezúttal (is) egy új faj - élükön, Malekith-tel, a vezetővel -  akar bosszút állni, régi sérelmek miatt. Küldetésükhöz, egy halálos fegyvert akarnak megkaparintani, amivel leigázhatják Asgardot és irányíthatják a világot. Thornak meg kell találnia a fegyvert Loki segítségével, miközben a pusztítás a Földön és hazájában is zajlik.

Thor-The-Dark-World-Chris-Hemsworth-Natalie-Portman-e1365011117908.jpg

Alapvetően nincs különösebb baj a filmmel. Egy szellősen megírt, látványos szuperhős film, amit jól esik megnézni és ennyi. Hatan írták a filmet, de jobbára ez sehogy sem látszik meg a végterméken, mármint komoly minőségi oldalról megközelítve. Szinte az előző rész mintájára történik minden. Az egyedüli igazi nagy fegyvertényük, hogy van egy Tom Hiddlestonuk. Komolyan mondom, ez a faszi még akkor is szórakoztató, ha háttal ül nekünk, egy börtönbe zárva. Szerencsére az alkotók tudták, hogy lehet már rá építeni és sokkal nagyobb teret engedtek Tom játékának. Én a magam részéről nem tartom Lokit egy karakteres gonosznak, és Tomnak sem vagyok a földöntúli rajongója, de le a kalappal előtte. Zseni, ezt adjuk meg neki azért.

thor-the-dark-world-7v.jpg

A második részt már Alan Taylor rendezte (aki főleg sorozat epizódokat dirigált eddig, pl. a Trónok harcát) és az első rész kicsit drámai, "irodalmi" vonalát (amit Branagh szeret erőltetni), szinte teljesen eltüntették. Eleinte még picit tudományoskodtak és van sok esetlen szekvencia (jobbára a Földön zajlók), de ahogy Thor újra összefut a földiekkel (Natalie Portman, Stellan Skarsgard stb..), jó ritmust vesz a film és a poénok is ülnek. Loki pedig csak tetézi ezt. A történet ennek megfelelően egyenes arányban kezd atomjaira hullani, és a végén már elég csak a szépen megkomponált látványrendezésben gyönyörködni. És van is miben. Noha, eleinte röhögtem a tündéreken, azért Malekith és a szörnyek, elfek megjelenése tényleg első osztályú. A díszletek, harcok rendezése szintén. A vége felé jobban ütnek az egyszavas odamondogatások és valahogy a dialógusok is kezdenek magukra találni (azért illúzióink ne legyenek: Még nagyon messze a Vasember, Bosszúállók szint). A színészek közül Tomra már kitértem, de igazából a többiekkel sincs baj. Hemsworth továbbra is remek Thor, az Odint játszó Hopkins unásig nyomja a bölcseleteket, Rene Russonak is jutott pár jó jelenet. Portman szépen mutat Thor mellett és ezúttal végre nem csak dísz a filmben, hanem mondhatni egyenlő társként jelenik meg kalapácsvetőnk oldalán. Stellan S. pedig kapott egy baromi ciki szerepet, de bevállalta. Igazából pont Ő, aki a tudományos baromságaival elüt a filmtől, de szerencsére nem sokat ront az összképen.

Összegzés: A szereplők Lokit kivéve továbbra is egy jelzővel leírhatók. A szituációk kitalálhatók, nem tartogat igazán nagy fordulatokat sem. Tipikusan, átlagos szuperhős film lett a második Thor is. Vannak benne jópofa poénok és lehet olykor szájat tátani a látvány miatt, de semmi emlékezetes nincsen benne és elégedetten csettinteni sem fogunk a két óra után.

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr125869525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása