A pacifista Obama imitátor
2013. október 20. írta: thedirector

A pacifista Obama imitátor

Az elnök végveszélyben

White House Down
2013

White_House_Down_27.jpg

Roland Emmerich tipikusan az a fajta filmes, akire rá lehet bízni egy buta blockbustert, mert tisztességgel fogja levezényelni, vállalható minőségben. Tette ezt a Függetlenség napjával, Godzillával, Holnaputánnal, 2012-vel és teszi ezt az Az elnök végveszélyben-nel is.

Álmaiban Amerika...

Cale (Channing Tatum) a házelnök biztonsági szolgálatának tagja. Lányával azonban nem jó a viszonya,  lenézi, ezért megpróbál neki imponálni. Mivel a lány politika és elnök mániás, ezért Cale kapcsolatai lévén beviszi a Fehér házba, ahova egyébként állásinterjúra megy. Az elnököt védő testőrség megüresedett posztjára pályázik. Mire az utolsó kérdések éppen elhangzanak, kitör a balhé a Fehér házban és Cale kénytelen akcióba lendülni, hogy megvédje a lányát, a haza becsületét és az elnököt (Jamie Foxx).  Először is le kell szögezni, hogy ez a film röhejes. Itt ez azonban inkább pozitívum, mint negatívum. Sawyer elnök  elképesztően laza. Calellel remek párost alkotnak. Simán a 90-es évek buddy moviejai ugrottak be és ez jó, mert manapság kevés film tudja ezt hozni. Az egész mű amúgy tocsog az öniróniában. Kinek ne ugrana be, hogy Cale ugyanúgy fehér atlétában nyomja, mint McClane, még a legendás liftakna jelenet is benne van. Amúgy is hemzseg a film az akció zsáner kötelező paneitől. Tipikus rosszfiúk, tipikus motivációkkal, tipikus jelenetekben lövik egymást és a jófiúkat. Manapság ez már nem új, sőt visszatetsző, de ha képes a film röhögni magán, és elképesztő, már már mesébe illő jelenetekkel megtűzdelni, mindjárt más a lány fekvése.  Márpedig itt Sawyer elnök a Fehér ház kertjében kocsiból rakétázik, miközben felszántják a helyet egy vagány autós üldözés közepette. A poénok ülnek, csak a film nagyon lassan indul be, és sokáig keresi a ritmust. Kár, hogy erre rámegy a film első fele, és amúgy is igen terjengős a játékidő (130 perc).  A karakterek természetesen egy szólamúak mind két oldalon. Cale harcol a lányáért és a becsületért, Sawyer elnök bugyután pacifista, a rossz fiúk pedig, izomagyú szótlan, geek kompjuterzseni, kemény nézésű motivált és a többi liga. De itt ez jól áll a filmnek.

Összegzés: Szó nincs arról, hogy ez valami húú de jól összerakott film lett. Emmerich hozta azt amit tőle elvártunk. Szórakoztató és pörgős, humoros filmet készített itt a nyár végére. De ettől még sablonos és buta. Nagyon buta, de filmnek ez a butaság nem állt ilyen jól mostanában.

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr25583678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása