Dupla kritika: Dől a moné, Személyiségtolvaj
2013. július 17. írta: thedirector

Dupla kritika: Dől a moné, Személyiségtolvaj

Dől a moné


Gambit
2012

gambit_poster.jpg
Dupla kritikánk 2 jelöltje közül ez sikerült jobban, ezt már leszögezem. Annak ellenére, hogy a Coen tesók írták, a film még így sem üti meg a mércét. Amúgy sajnos minden hibás itten kérem alásan. A rendezés kissé esetlen és összelopkodott, a forgatókönyv nem a Coen életmű csúcsa, és hiába sikerült nagy neveket szerződtetni (Alan Rickman, Cameron Diaz, Colin Firth), gyenge lábakon áll itt minden. Az Oscar díjas Firth egy Henry nevű kurátort alakít, akit gonosz főnöke (az ördögi tekintetű Rickman) szadizik nap, mint nap. Itt dívik ki elsőnek, hogy a tesók írták a filmet, hiszen Henry pont olyan ügyetlen, a tipikus "Coenes" kisember, mint a többi karakterük, csak sajnos főhősünk ezúttal félelmetesen egydimenziós és jóval bénább, mint ami még egészségesen hihető volna. Na de visszakanyarodva a történethez, Henry úgy dönt megleckézteti diktátor főnökét (Lionellt), és elad neki egy hamisított Monet festményt. A tervbe bevon még egy segítőt PJ Puznowski-t (Cameron Diaz). Nyilván a színészek arcáról is égett a bőr, hogy ezt elvállalták és a játékuk sem működik igazán, de ami még rosszabb, hogy úgy nagyon nincs a filmben tét. Diaz szánalmasan vergődő, jópofa, cselszövő szerű karaktert formál meg, ami  legalább kicsit felkavarja a film állóvizét. ...és - bár tuti nem koncepció volt - ezek ellenére, sem tudtam teljesen utálni a filmet. Pont előnyére vált ez a semmi tét, semmi izgalom, semmi komolyság hármas. Vasárnapi limonádénak ideális volt.

Összegzés: A fent leírtak ellenére, mégsem teljesen reménytelenül pocsék a film. Csak olyan, mintha egy - amúgy remek - részeg írópáros skiccelné fel,  "kispénzé" a történetet, meg a karaktereket. Van benne ugyan humor, de az egyértelmű, hogy a színészeken kívül nekünk is ég a bőr a képünkről a film blődisége miatt.

Értékelés: 4,5/10


Személyiség tolvaj



Identity Thief
2013

Identity-Thief-1.jpg
Engedjétek meg, hogy röviden írjak erről a filmnek nevezett valamiről, mert még mindig kicsit a sokk hatása alatt állok. Adott egy ügyes, vígjátékokban általában fapofával brillírozó színész, kinek neve: Jason Bateman. Olyan (szerintem) jó filmekben nevetett, mint a Förtelmes főnökök, vagy a Páros mellékhatás. Most meg itt állok, és nem tudom mit írjak erről a...? Igen, ez az. Bateman gyak. átemelte a színészi játékát és szerepét is a 2011-es Förtelmes főnökökéből. Ami nem baj. Megint csak ügyetlen, magánéletben megcsömörlött, munkájában profi kisembert testesít meg. Valamint  adott egy kövér, kiállhatatlan, elképesztően idegesítő bicskanyitogató asszony, (Melissa McCarthy) aki ellopja a személyazonosságát, és mindenféle hülyeséget vásárol a nevében. Amellett, hogy Bateman pénzét elcsaklizta, már a hírneve is csorbul, ezért fel kell kutatnia a nőt (mert persze a rendőrség nem tud segíteni, így elejét vehetnék pedig 2órányi idiotizmusnak) és vallomásra bírni. A történeti lyukak (bankkártya letiltása 2013-ban jónapot!!), a fingós, undor humor (kijut belőle bőven), a káromkodások és az egész egyszerűen úgy irritál, ahogy és amennyire csak lehet. Hiába a buddy movie. Hiába a kilométerek ezrein tartó "én és én meg az irén " feeling, borzalmasan erőltetett a film. Elég csak meghallgatni pár párbeszédet és humornak szánt bombát. Na de ki ne gondolta volna, hogy ez a gonosz nő, aki egy családos, szerény ember életét teszi tönkre, majd nem fog a 120 perc alatt megváltozni? Hát senki, és azt ki gondolta volna, hogy a 120 perc végén is az őt kinyírni szándékozó néger (orosz akcentussal beszélő) párnak fog drukkolni? Merthogy ilyenünk is van ám. Ezek a tehetségtelenségek még beleszuszakoltak egy mafia szálat is, honnan és miért, ne akard tudni...További sorok kigörcsölése helyett inkább olvassátok el az összegzést!

Összegzés: Erőltetett, humortalan, terjengős, sablonos, klisés, undorító, eszköztelen, egydimenziós.... Elég lesz??

Értékelés: 2/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr565411728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása