Nagyon jó lett a Rontó Ralph - Kritika
2013. március 14. írta: thedirector

Nagyon jó lett a Rontó Ralph - Kritika

Rontó Ralph


Wreck it Ralph
2012

wreck.jpg
Őszintén szólva nem varázsolnak el a futószalagon érkező animációs filmek. Sorra gyártott, színes-szagos folytatások baljóslatú próbálkozások, szirupos, félresikerült wannabe tanmesék. Ezen elő/utó ítéleteimet úgy csapja szét a Rontó Ralph mese, mint annak azonos nevű főhőse a téglákat, ami a "hivatása".

Ralphenstein
Ralph egy nem létező régi számítógépes játék főhőse. Azaz nem is főhőse. Fő gonosza. Ralph viszont egyáltalán nem gonosz, csupán a megírt számítógépes kódjainak tesz eleget. Ökleivel újra meg újra szétzúzza a játék lakóinak takaros kis pixelházikóját, hogy Javító Felixnek - a játék főhősének - legyen mit megjavítania csodakalapácsával. Ezen - akaratlan - tette miatt, azonban Ralphot mindenki szörnyek tartja a játékba. Kerülik, megalázzák és a játék pozitív hősei kiközösítik. Ralph megfogadja, hogy először a játék történetében negatív karakterként eléri azt, amit csak a jók: Megszerzi az arany medált, a hősök kiváltságát. Kikerül a játék világából és szerencsét próbál egy másik játékban. Sugar Rush (cukor láz)-ba keveredik, ahol barátságba kerül a bugos (magyar értelmezésben "bakis") szereplővel: Vanellope-val. Bár eleinte ellenszenvvel viszonyulnak egymáshoz, gyorsan rájönnek, együtt mind a ketten könnyen elérik álmaikat, így összefognak és természetesen barátság alakul ki közöttük.

Kocka mennyország
Kicsit hosszúra nyúlt a történetmesélés. Nem véletlenül és még így csak zanzásítva írtam le, ugyanis annyi minden és annyira gyorsan történik, ráadásul olyan impulzívan, hogy nehéz itt leírni. A lényeg azonban a mondanivaló és az a fajta gondosság, játékok tisztelete és rajongása a készítők részéről, ami végig körüllengi a film minden képkockáját. A 8-bites játékfigurák mozgásától a 3D-s animált szereplőkig mindenki kidolgozott, még arra is figyeltek, hogy háttértörténetük, érzéseik legyenek. Ha már érzés. Egy percig nincs az az érzésünk, hogy egy összecsapott, határidőre legyártott, n+1-edik animációs filmmel van dolgunk. Már az elejétől kezdve beszippant a mű világa. Ki ne játszott volna már játékokkal? Eddig talán senki nem gondolta, hogy milyen "életük" lehet ezeknek a karaktereknek, erre a Disney remekül érzett rá és kívánt változtatni. A főszereplők nem létező karakterek, viszont vannak átfedések: Kinek ne ugrott volna be a Duty Heroes 3D című játékról a Halo és a Call Of Duty játék? Azonban rövid cameo erejéig olyan retro játékok köszönnek be, mint Mario, Kano, Pac-Man vagy akár a Street Fighterből és a Space Invaders játék. Megmosolyogtató a 8 bites játékok darabos 4 irányú mozgása, a bugok jelenléte és a pályák szerkesztése. A film valódi ereje azonban nem ezen részletekben rejtőzik csupán. Végig aranyosan vezette a történetet, úgy, hogy közben nem nézte hülyének a felnőtt nézőket sem sőt! Rengeteg kikacsintás és geg van a filmben, ami a felnőtt korosztálynak is tetszik, ill egy ponton a történet is a maga módján igen komoly téttel bír. A mondanivaló persze egyértelmű, de mégsem szájbarágós: Esély a rossznak, csúnyának tűnő, előre megbélyegzett embereknek is, mert a látszat elsőre csalhat. A zene szépen illeszkedik a hangulathoz, a maga kis 8 bites prüttyögésével és egy pillanatra a mai tinik dubstep királya is bekukkant. Ami igazán nem tetszett a filmben, az Vanellope volt. A cserfes és nagyszájú kislány, sokszor az idegesítő és már-már visszataszító viselkedés határát súrolta. Ezen felül nem sok mindenbe lehet belekötni. A történet helyenként klisés, de legalább nem volt rest 1-1 csavart beleépíteni, ami kellemesen meglepett.

Összegzés: Így kell egy igazán ügyes, értelmes, okos animációs filmet készíteni korunknak. A Rontó Ralph bátran hivatkozási alap lehet a közeljövőben is. Hangulatos, igazi mondanivalóval ellátott, kicsiknek-nagyoknak egyaránt élvezetes film. Nyilván kell egy bizonyos rajongás a számítógépes játékok iránt, de akik ódzkodnak tőle, azok is nyugodtan bepróbálhatják. Én a magam részéről letoltam Ralpha-val egy meccset a Sonic All Star című játékkal.

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr55135087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása