Milyen lett a A csodálatos Pókember ? Kritika
2012. október 29. írta: thedirector

Milyen lett a A csodálatos Pókember ? Kritika

A csodálatos Pókember


The Amazing Spiderman
2012

Amazing_spiderman_poster_2012_large.jpg
Alig telt el öt év és máris remakelik Amerika egyik kedvenc képregényhősét. Már akkor is feltettem magamnak a kérdést, hogy minek? Megválaszolni ezúttal sem tudom...

Rímék
Természetesen az előbbi rövid bevezetőben színpadias voltam, hiszen, meg lehet magyarázni a remakelést egy rövid folyamattal. Ötlet+megvalósítás=tejelés a mozi kasszáknál. Vagyis pénz, pénz, pénz. Az a jó most kivételesen, hogy a pénzünkért egy jó filmet kapunk. Legalább. Nagy a felelősség a filmet újragondolók vállán, hiszen egy indító rész, alapjaiban dönti el, hogy merre fog menni a film későbbi sorsa. Gondosan kell kiválasztani színészt, történetet, ellenfelet, mert egy (új) első rész az alapja mindennek. Véleményem szerint ebben meglehetősen jó munkát végeztek az alkotók. A bajom az, hogy ugyanazt a filmet kaptuk kis túlzással, mint a 2002-es Sam Raimi félét. Megkapjuk az eredettörténetet újra. Nyilván más, de nagyon sok elem köszön vissza. A Pókemberré válás, kísértetiesen hasonló. Ami az igazán remek húzás volt, hogy az új Peter Parker sokkalta hitelesebb karakter. Toby Maguire féle Parker egy béna, mindenki céltáblája volt, akinek a blamaságán már mi is feszengtünk. Az Andrew Garfield féle inkább csak amolyan "rosszkor rossz időben" egyszerű és nyugodt fiú, de meglátjuk már benne a tüzet és az elszántságot, akkor is, amikor még nem ő a hálószövő. Nagyon kellett egy ilyen karakter és nagyon kellett egy olyan színész mint Garfield. Nem mondom, hogy lenyűgözött az alakítása, de hiteles volt és sokkal méltóbb Pókemberhez, mint Maguire-é. Természetesen csere volt a nagyszülőknél is. Ben bácsi pont ugyanaz, mint volt 2002-ben. Nagy szavak mestere. Pont. May néni ellenben sokkal összetettebb és törékenyebb lelkű karakter mint volt az előző szériában. Számomra egyértelműen jobb. Nincs továbbá Pókember film barátnő nélkül. Ezúttal is köszönöm Mark Webbnek és a stábnak, hogy nem erőszakolták ránk Mary Jane-t negyedszer is. Pókember szerelme ezúttal a szőke Gwen Stacy. Emma "mindig hosszú szárú csizmát viselek" Stone alakítja, aki szerintem korunk egyik legjobb és legsokoldalúbb színésznője. Nyilván nem ezen alakításáért kap aranyszobrot, de teljesen rendben volt. Annak külön örülök, hogy volt olyan eszes lány (és az alkotók is), hogy nem lett elhúzva a "jaaj te vagy a Pókember?" szál. Tudta, érezte és ez így volt rendjén.

Geek vagy Gyík?
...és ha nincs Pókember film barátnő nélkül, akkor természetesen fő gonosz nélkül sincs (és csak egy, nem úgy mint a Pókember "sokat akarok markolni" harmadik része esetében ). Ezt a szerepet ezúttal Dr. Curt Connors (Rhys Ifans) tölti be, aki egy eléggé gyenge szálon futó dráma után magába juttatja azt a szérumot, ami Gyíkká változtatja. Itt hibázik a legnagyobbat a film. Egyszerűen nem voltak képesek egy motivációkkal teli zsigeri (szerű) gonoszt alkotni. A kivitelezése kritikán aluli. Rettenetes CGI animáció ami csak ront az összképen és nevetésre ösztökél, ha meglátjuk. Próbálták az átmenetet megtalálni az "áldozat" orvos és a tomboló gyík között. Kedveljük is meg ne is. Nem volt igazi íve a karakternek. Hirtelen a fél város el akarja gázosítani, motivációk nélkül. Egyébként ez jellemző a filmre többször is. A motivációkat eléggé félvállról veszi. Pl nem igazán látjuk azt, hogy miként szeret egymásba a két fiatal. De azért higyjjük el, hogy ők már pedig egy szerelmes pár, és izguljunk az első csókért. Vagy pl. Peter pókká változása is hasonló körülmények között zajlott. Ha már átváltozás. Apróság, de nekem sokat számít, hogy végre van súlya annak, ahogy lövi a hálót és ahonnan. A Raimi féle verzióban teljesen üres város részen lengett, de nem tudni, hova lőtte ki a hálót. Itt elég komolyan megvan csinálva, hogy márpedig annak a hálónak tapadnia kell szilárd tárgyhoz. Jár a pluszpont. A látványra még egy rövid kitérő: Alapvetően látványfilm, de én nem éreztem annyira nagyon durván látványosnak.A háló lengések és 1-2 gyíkharc mesterien volt kivitelezve (nem kapkod végre a kamera!), de alapvetően nem erőssége a látvány. Najó a szubjektív nézőpontú lengések elég jól néznek ki.

Összegzés: Alapvetően kevésbé vicces és érzelgős rész lett, mint a régi sorozat. Izgalmasabb Peterrel és izgalmasabb Peter barátnővel, egy eléggé gyatra és felszínes fő gonosszal. Jó film ez, csak felesleges. Annyival többet nem tud mint a 2002-es, de tudjuk a pénz nagy úr... Az jár legjobban ezzel a filmmel, aki még semmit nem látott a Pókember filmekből eddig.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr334876980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rocknrolla696 2012.10.30. 15:46:26

Na azért most nem igazán értek veled egyet. Jó volt ez meg minden csak ép egy tini film lett. Sokszor nem tudta szerencsétlen rendező úr hogy mit is csináljon vagy ép a vágóról is elmondható ez. Most csak hogy mondjak egy rohadt nagy bakit. Mennyi realitás alapja van annak hogy New York-ban minden második utcában van egy toronydaru és pont még dolgoznak a daru kezelők, csak azért hogy Parker könnyebbe szambázzon be. Mintha terror támadás lett volna New York-ban hogy ennyi toronydaru van.

A vége egy vicc, akartak bele egy kis drámát rakni hogy jaj meghal, csak éppen egy kidolgozatlan karakter hal meg, a nézőt abszolút nem érdekli hogy most ő meghalt. És azt ne is említsem mikkor "pókhálót" csinál a csatornában majd annak közepén elkezd a telefonján játszani. Ez most komoly ? Sony reklámok és termékek orrba szájba végig.

Alig van szerencsétlen filmnek olyan momentuma ami "jó" lenne. A Gyík kivitelezése egy vicc lett, szegény Stan Lee sír a tükör előtt emiatt szerintem. Oké hogy vannak jó ötletek na de ez akkor is kevés.

Plusz hozzátenném hogy azért nincs Mary Jane mert ez nem az Ultimate univerzumon alapul hanem az Amazing-en. Ami nem is baj hiszen az jobb. Nálam az van hogy az ötlet jó de a megvalósítás annál már rosszabb... Nálam egy 6/10 az egész, egy átlag film nem több.

thedirector 2012.10.30. 16:10:38

Akkor annyira nem különbözik a véleményünk. A daru csak egy mcguffin. A termékmegjelenítés nem újdonság. A filmek reklámértéke percben mérve is eszméletlen sok. Az rendőrkapitány kidolgozottságával annyira nem értek egyet veled. A családi ebédnél elég jól kiismerhető a karaktere, de tény, hogy nem ő az akinek az elvesztésén könnyeket hullatunk.

rocknrolla696 2012.10.30. 17:59:44

Igen egy Mcguffin volt, de valahogy nem tudom, nem igazán illett úgy bele a filmbe. Mármint olyan szempontból hogy pókembert meg úgy mindent megpróbáltak reálisan ábrázolni és akkor bedobnak egy ilyet.

Persze ott valamennyire ki jön az, hogy nem kér az álarcos igazságosztókból. Meg a végére kicsit belenyugodott abba, hogy lehet még is kell ilyen is. De valahogy nem volt túl mély a karaktere ahhoz hogy tényleg dráma legyen az elvesztése.

Viszont a stáblista utáni jelenet elgondolkodtató egy kicsit. Arra enged következtetni hogy a szüleit megölték.

Amúgy ha okosak egy kicsit akkor kihasználnak egy két aduászt. Emlékszel arra a részre mikkor a suliban leszakítja a farkát a Gyíknak. Na annak lehet még jelentősége nem is pici ;) Sőt merem állítani, hogy Flint Marko-t is viszont látjuk még.

thedirector 2012.10.31. 15:36:40

Igen, ezért írtam, hogy egy új sorozat alapjait rakták most le. Nem rossz alapot, lehet építkezni rá a későbbiekben, de most már egy új filmet kellene látnunk.

rocknrolla696 2012.11.07. 21:09:15

Hát jó lenne. Minden esély meg van rá az biztos. Hiszen 2014-ben jön a folytatás a munkálatok meg lassan beindulnak. Na majd az alapján el lehet dönteni mennyire érte meg az új univerzumnak neki állni.

Amúgy pénteken nézem majd a Skyfallt. Kíváncsi leszek rá, na meg majd várom róla a kritikádat, ha megnézted majd. ;)
süti beállítások módosítása