Új etalon a blockbusterek között: Kritika a Bosszúállókról
2012. augusztus 23. írta: thedirector

Új etalon a blockbusterek között: Kritika a Bosszúállókról

Bosszúállók


The Avengers
2012

avengersDesktopResolution.jpg
Volt valaha halivúdnak egy olyan tulajdonsága, hogy képes volt a nyári mozis hónapokban olyan blockbustereket készíteni, amik  látványosak voltak, érdekes történettel rendelkeztek, szerethető (kimunkált) karakterekkel operáltak és persze a szakmai nagyjai is beszálltak a "játékba". Aztán az elmúlt években ezek a dolgok átalakultak szagos-szirupos műanyaggá. Tisztelet a kivételnek (Eredet, Dark Knight, Halálos iram 5 és még néhány név). Általában bementél megnéztél egy jó kis puffogtatást (Transformersek pl) és egy hónap múlva el is felejtetted, hogy láttad. A Bosszúállók egészen biztosan nem ilyen film, már csak azért sem mert nem felejted el soha.

Bosszút kell állni!
A Földet (újfent) veszély fenyegeti. Ráadásul nem is akármekkora. A S.H.I.E.L.D névre hallgató nemzetközi békefenntartó ügynökségtől Loki istenség (akit már ismerhetünk a Thor című filmből) ellop egy értékes és új anyagot, amivel átjárót nyit a Földre és kis hadseregével szépen át kívánja venni az uralmat és igába hajtani a Föld lakóit. A S.H.I.E.L.D  Nick Fury vezetésével (Samuel L. Jackson) ha már ilyen blamát követtek el, összetoborozza a leghíresebb szuperhősöket, hogy megmentsék a bolygót. A csapat tagja Bruce Banner (Hulk, Mark Ruffalo), Tony Stark (Vasember, Robert D.Jr.), Steve Rogers (Amerika Kapitány, Chris Evans) és Thor (Chris Hemsworth). Kisebb, de fontos szerepet kap Natasha Romanoff (Fekete Özvegy, Scarlet Johanson) és Clint Barton is (Sólyomszem, Jeremy Renner). Elnézést ezért a hosszú bevezetőért, de muszáj voltam megmutatni mennyi (remek) színésszel kellett együtt dolgozni Joss Whedon rendezőnek. Nagyjából itt kell elmondanom, hogy döbbenetes volt, ahogy láttam, hogy képes egy remek író (merthogy a rendező az író is) ennyi nagy nevet és még nagyobb karakter mozgatni a vásznon, úgy, hogy egyikük se csorboljon jelentősen. Márpedig Joss Whedon kétségtelenül egy remek író (elég megnézni milyen filmeknek, sorozatoknak írta már a forg.könyvét).

 

Azért írtam, hogy nem csorbul jelentősen egyik karakter sem, mert van azért mégis akire jobban lehetett építeni. Természetesen Vasemberre és az ő sziporkázó beszólásaira gondolok elsősorban. Thor és Hulk  puszta ereje állt szemben Vasember intelligenciájával, ami megannyi poént eredményezett. A sorból kicsit kilóg Amerika Kapitány, akit bár én magam részéről nem szeretek, mégis sokszor úgy éreztem, hogy olyan "figyeljetek már rám, hé! én is itt vagyok. -"ja, akkor menj és húzd le azt a kapcsolót" alakításai voltak, főleg a film közepe felé. De aztán a végére érezte az író, hogy kicsit több kell, és a nyugodt jellemére és hazafias szellemiségére szüksége volt a csapatnak és tényleg kapitány lett. A kisebb, de fontos karakterekkel az volt a baj, hogy nagyon érződött, hogy nem volt eredet történetük. Hiába láttuk már Scarlet Johansont vagy Samuel L. Jacksont, mint Nick Furyt, az egyes filmekben, a többiekhez képest érezhetően nem tudtunk meg róluk sokat, hogy Sólyomszemet ne is említsem. Ha már Sólyomszem. Ismét egy írói bravúr. Azzal, hogy őt a többiektől a elkülönítette, tette mégis érdekesség a karakterét. Hiszen ki volt emelve a már nagy nevek közül és a figyelmünk arra irányította, vajon mit fog cselekedni önállóan. Zseniális. A S.H.I.E.L.D - del kapcsolatban viszont mellé lőtt eléggé a rendező úr. Kicsit olyan hatása volt végig, hogy azt sem tudják mit csináljanak, merre induljanak. Értem én, hogy a hősökre kellett bízni, de ennyire lecsupaszítani egy ilyen fontos hivatalt nem kellett volna. Még egy kis mínusz: Loki egyedül nem elég antihős és rosszfiú. Vagy határozottabb jellem vagy több gonosz, mert így tét nélküli volt a boss fight.

Látvány, hang, és a többi
Na itt jön elő a bevezető szövegem. Az intelligens blockbuster. Tény, hogy a film története nem vetekszik azért egy Sötét Lovaggal, vagy egy Eredettel, ám mégis kellően letisztult, néhol picit túl magyarázott, de semmiképp sem lyukas vagy érthetetlen. Minden a helyére kerül, és nincs benne semmi esetlegesség. A párbeszédek mint említettem ütnek és nagyon, nagyon sokat köszönhet a film ennek. Legtöbb emlékezetes jelenet ezekből ered. A karakterek szinte vibrálnak a képernyőn, még sokszor perces visszacsatolások is vannak 1-1 poénhoz, mégis ütnek. A látványtól pedig garantáltan mindenkit padlót fog. Hihetetlenül látványos, a harcok koreográfiája példaértékű, van egy olyan vágás nélküli snitt a végén, amikor 4 helyszínen végig követünk, ahogy a négy főhős harcol. Egészen biztosan lemész pamutba. Szerintem új etalon a látvány terén, de legalábbis Marvel filmek között egészen biztos. A film bár hosszú, mégsem érzed, hogy tele lenne töltelékkel. A közepe fele van néhány  unalmasabb perc és várod már mikor kezdik el a hentelést, de azokat az időket is kitöltik. Zenére sincs panasz, hallottam a scoret és az ost-t is. Mind a kettő rendben van nagyon. Rock zene kedvelői szerezzék be a hivatalos filmzenét.

Összegzés: Nagyon szkeptikus voltam a filmmel kapcsolatban anno. Sokan (nagyobb nevű rendezők) besültek már, mikor ennyi karaktert kellett a vásznon irányítani, de nem Joss Whedon. A szórakoztató látványfilmek új királya született meg, és ami idén kicsit izzadósan ment a Sötét Lovagnak, azt csuklóból hozza a Bosszúállók. Érdemes megjegyezni ennek a 48 éves úriembernek a nevét. Fogunk még róla hallani, ha más nem a 2015-ös Avengers 2 kapcsán.

Értékelés: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr754728455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása