Régivágású, mégis modern akciófilm lett a Mission Impossible 4. Kritika
2012. május 11. írta: thedirector

Régivágású, mégis modern akciófilm lett a Mission Impossible 4. Kritika

Mission Impossible -  Fantom protokoll


MI4 - Ghost Protocol
2011


Nagy összegben nem fogadtam volna rá, hogy fog még normális Mission Impossible rész születni. Sokan mondják, hogy a JJ. féle 3.rész a legjobb, mások szerint a Woo féle második. A negyedik rész után ez már többé nem kérdés. Brad Birdé a legjobb MI rész!

A csipet-csapat
Valószínűleg Ethan Hunt a világ legcsendesebb kemény legénye, mert miután fapofával megszökött a sittről és beszáll egy új akcióba, aminek a kimenetele rosszul sült el, ő lett az ügyeletes public enemy #1. Természetesen egy ekkora wannabe macsó ügynök, mint Hunt nem hagyhatja szó   nélkül ezt, és annak ellenére, hogy beszüntették az IMF-et (nem, nem azt, hanem a csoportot) régi/új tagokból csapatot épít, hogy tisztára mossa a nevét és végre rendesen megoldja az ügyet. Nem nagyon óhajtok a történet részleteibe belemenni, mert egyrészt nem kifejezetten érdekes, másrészt, ami az, azt meghagynám a nézőnek, harmadrészt meg mert teljesen a kémsztorik alapsémájára épül, csavarokkal, átverésekkel, és a többivel. Az alkotók remek érzékkel látták meg, hogy ebben a részben a megtépázott hírnevű (székdobálás, szcientológiai kavarásai) Cruise mellé beteszik az ügyeletes geeket, Benjit (Simon Pegg). Paul Pattont, az egyetlen női tagot a csapatba (aki amúgy kellemes látvány a vásznon ragyogó szépségével) és Jeremmy Rennert, aki Brandet játssza, szintén Hunt segítője, aki oda verődik hozzá és végül ott is ragadt. Fura volt látni Rennert ügynökként, lévén nem sokára egy hasonló filmben láthatjuk viszont (Bourne 4), de legalább jó training volt. Gyorsan átfutok a karaktereken. Cruise szokás szerint vérprofi. Ez a hapi egyszerűen kikerülhetetlen karakter az amerikai filmiparban, történhet bármi. Rá még egy mondat erejéig majd visszatérek. Renner szintén nagyszerű alakítást nyújt, bár tőle is megszokott ez. Úgy szépfiú, hogy közben a legmeredekebb dolgokat is elvállalja és mellette még képes józanul is gondolkodni. Paul Pattonra nem tudok mit mondani, szép is, jó is, okos is, nevét is megismertük, de amennyire komoly a karaktere, azt 20 másik amerikai színésznő is eljátszotta volna. A legfájóbb pont most Pegg volt. Csórikám annyira próbált vicces fiú lenni, hogy szinte csöpög a vászon az izzadságtól. Mindig a legrosszabbkor szólal meg és akkor is vérciki "viccet" mond. Hiába, ha rossz a karaktere, akkor azzal ő sem tud mit kezdeni, még ha remek színész is. A fő gonoszról nem esett szó és okkal. Michael Nyqvist játssza azt az ember, aki kibabrált Cruise-zal, hogy szépen lángba boríthassa a világot, ám az ő karaktere is olyan semmilyen. Kicsit párhuzamot tudnék vonni a Sherlock H. Moriartyjával. Szürke.

E.Hunt dubajozik is, vezet is, szökik is.
Elérkeztünk ahhoz, ami igazán mindenkit foglalkoztat szerintem. A látvány. Mielőtt azonban rátérnék el kell mondani, hogy ez a film azért jó (mert igenis jó, még ha sokszor meredek is a valóságtartalma), mert egy kicsit visszaad a régi vágású akciófilmek világából, keverve a modern kor adta technikákkal. Vannak itt klasszikus autósüldözések, robbantások, máskor meg még meg sem született kütyükkel szórakoznak. Ügyes ötvözés. Most már tényleg a látvány: Ebben nem szűkölködik a film. Egy percre sincs szinte üresjárat. Már a kezdő képsorok is megadják a tökéletes alaphangulatot és nem is veszítette el ezt a magas színvonalat. Kétségkívül a leglátványosabb rész a Dubai felhőkarcoló megmászása. Nem nagyon akarom kidomborítani, de az hozzá tartozik a dologhoz, hogy Cruise valóban ott forgatott, a 820 méter magas Kalifa felhőkarcoló tetején és tényleg megcsinált mindent, amit a filmben láttunk. Elszánt és bátor hapi, annyi szent. Amikor a CGI-t használják, akkor meg egy-két példától eltekintve teljesen vállalható és nem tolakodó. A harci koreográfiák és a zene a helyén van. Tehát tényleg, aki ezt választja esti szórakozásnak nagyot nem fog csalódni.

Összegzés: Teljesen vállalható folytatása ez a nagymúltú sorozatnak. Egy régi vágású, mégis modern, látványos, intelligens akciófilm. Ami bár történetvezetési és karakter ábrázolási hibáktól  szenved, mégis kellő élvezetet nyújt. Nekem bejött.

Értékelés:
7.5/10

Előzetes:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr724502965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása