Egek ura kritika
2012. március 02. írta: thedirector

Egek ura kritika

Egek ura


Up in the air
2009



 

Nem álom munka
Valószínűleg nem Ryané (G.Clooney) a világ legszimpatikusabb munkája, ő mégis elégedett vele. Az a feladata, hogy nagyobb cégeknél a beszari főnökök helyett rúgja ki az embereket, persze szépen becsomagolva a mondatokat, sőt úgy eladva, hogy még szívességet is tesz az illetőnek ezzel. Évi 250 napot repül, nincs lakása, hotelekben tengődik, a családját nem is ismeri jóformán, mégis bejön neki ez az életvitel. Egyetlen egy célja van, hogy elérje a 10 millió mérföldnyi repülést, ami csak 7 embernek adatott eddig meg. Aztán beüt egyik nap a ménkő. Egy fiatal és feltörekvő lány, Natalie (Anna Kendrick) átszervezte a cégnek (mármint aminek Ryan dolgozik) a struktúráját és nem kell többé kimenni terepre, el lehet webkamerán is intézni az elbocsájtásokat. Ez természetesen utazásfüggő főhősünknek nem tetszik. Gyorsan meg is győzi főnökét a lány tehetségtelenségérő, balszerencséjére azonban csak elodázni tudja a terv bevezetését, viszont kap haladékot, hogy bevezesse a lányt az elbocsájtási tudomány mélységeibe a való életben. Felkerekednek hát nem hétköznapi utazásukra. Ryan életét továbbá nehezíti, hogy a huga épp esküdni készül, akit a férfi évek óta nem látott, hova tovább? a vőlegényét sem látta még sosem, ennél fogva nem fűlik a foga az eseményhez. Ha ez nem volna elég, még a picit fehérmájú, stewardesbe, Alexbe is belebotlik, akivel a férfi másként látja a dolgokat.


Felszállás
A fent leírtakból is kitalálható, hogy nem egyszerű a helyzet, viszont legalább nem unatkozunk a film nézése közben. Annyira jól van felépítve az egész, hogy lehetetlen unatkozni közben. Clooneynak ez a szerep testhez álló, hiszen egy agglegény, magányos, "csak szexre kellesz" figurát alakít, mégis izgalmas az ő karaktere és egy másik embertől az, Alextől. A nő mellett Ryan folyamatosan változik meg, és az eddigi nem törődöm szemléletmódja egyre inkább kinyílik az olyan dolgok iránt, mint a család, szerelem. Anna Kendrick pedig jól hozza, a bájos, tudásra szomjas fiatal lányt, de őszintén nem jött be sem a színészi játéka sem a karaktere. Az igazi erő a filmben Clooney, de nála sem igazán a színészi játék az erős. A film működőképes és attól, hogy egy olyan témát feszeget, ami sajnos aktuális és a tudat alatt mindenkit elér. Könyörtelen gyomrost oszt ki, ez az elbocsájtási téma és ahogy ezeket az embereket látjuk, és ahogy átélni látjuk vagyis láttatják. Jó kis korlenyomat a gazdasági válságról és a leépítésekről. Természetesen nem egy igazi dráma a film, hanem egy remek párbeszédekkel operáló cinikus romkom. sok sok tanulsággal. Sokszor nevetnél, de nem érzed helyénvalónak, inkább csak mosolyogsz vagy meghökkensz. Mert van ám pár komoly csavar a filmben. A zenékre és a képi világra is kitérnék: Nagyon jól illeszkedik a zene a filmhez, amolyan lassú, romantikus, de nem csöpögős a soundtrack, a képi világ pedig pazar. A sok látkép, és madártávlatból fényképezett képek, mintha valami képeslap szerkesztő munkája lenne.

Összegzés: Meglepően jó film, amit végig áthat a szomorú és könyörtelen cselekedet, mégis szerethető és bájos, amit a forgatókönyvírók nem cukroztak el, hanem fogyaszthatóan tálalták. A zene és a képi világ egyenesen pazar, a színészek bár nem emlékezetesen, a film sokáig az lesz.

Értékelés: 8/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr184284950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása