Vasököl kritika
2012. február 24. írta: thedirector

Vasököl kritika

Vasököl


Real Steel
2011


Minden évben vannak kötelező robotos filmek. Az elmúlt években a Transformerek, Terminatorok és egyébb bádogdobozok uralkodtak a mozivásznon, idén is folytatódik ez a trend, jön a G.I.Joe a Battleship, és hamarosan a Transformers 4 (sóhajt) is. Azonban a Vasököl valahol a susnyásban és csalitosban (értsd. eme filmek között) kidugta a fejecskéjét, és adott egy hatalmas tockost a fent említetteknek, hogy lehet intelligensen is csinálni ezt, követendő példát állítva a veteránok elé.


Rossz apa
Miután ezt a rengeteg képzavart letudtam odafent, belevágok az értékelésbe. Charlie (H.Jackman) egykor jó boxoló volt, mára azonban csak árnyéka önmagának, mert a jövőben az emberi box már nem menő. Helyettük két és fél méter magas robotok ütik verik egymást, amit emberek irányítanak. Charlie folyamatosan hozza rossz döntéseket életében és mikor már nagyon forró a talpa alatt a talaj, tovább áll. Egyik napról a másikra él, tartozik egy csomó mindenkinek és még megkapja a nyakába Max-et, a fiát is, akiről születésekor lemondott. Charile előtt felragyog a nagy lehetőség, mivel Max birtokában van egy különleges robot, amivel saját becsületét is vissza tudja szerezni és rendezni tudja talán a tartozásait és kapcsolatát fiával is. Se szeri, se száma az ilyen jellegű filmeknek. Apa szerepre alkalmatlan apa, szeretnivaló lurkó. Apa egyre jobban megkedveli bla..bla. Egy az egyben az az alapszitu, mint pl az Apafej esetében. Mégis jó ez a film. Mitől? Attól, hogy bár egy baromi látványos és badass filmnek tűnik, ez valójában egy remek családi dráma (is). Az apa - fia kapcsolat nagyon fontos, főleg ha láthatjuk, hogy jellemek, hogy fejlődnek, karakterek, hogy változnak meg. Minden tiszteletem a készítőké, mert képesek voltak úgy egyensúlyozni a kőkemény akció és a dráma határán, hogy egyik se veszítsen értékéből. Aki akcióra vágyik megkapja, mikor 3 méteres robotok ütik verik egymást Foo Fightersre vagy Limp Bizkitre, aki meg szeretné megkapni a maga tanulságát, hogy hogyan ne legyen rossz apa és hogy legyen jó, az megkapja abból a szálból. Itt-ott giccses  és kiszámítható, de könyörgöm? Olyan ez mint elmondani egy öt éves gyereknek, hogy a mikulás csak mese (orly?).  A fényképezés és látványvilág elsőosztályú. Jackman és a kölyök hiteles. Mégis van sajnos hibája a filmnek. Konkrétan az eleje és a vége. Az eleje kicsit nehézkes, Charlieból többet kapunk mint amennyi elég lenne (SPOILER! mikor a japán robotot - Noizi Boy asszem - is elcseszi már éreztem, hogy túl van húzva a dolog SPOILER VÉGE), valamint a vége olyan arcátlan lopás, hogy annak ellenére, hogy jó gondolat volt meglépni, nem tud nem eszembe jutni egy másik legendás film. Meg a kötelező nő és Charlie múltjának feszegetése súlytalan picit.

Összegzés: Jól sikerült film ez nem vitás. Kissé kiszámítható és ez is csak egy már ismert történet, amit az alkotók saját kreativitásuknak megfelelően meséltek el újra, mégis működik. Vagány, látványos és tesz annyit bele ebbe a badass műfajba, hogy lekörözi a Transformereket és a többi konzerv dobozos filmet. A dráma és akció egyensúlya miatt jár a plusz pont! Intelligens.

Értékelés:
7/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr844193202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása