Dupla Pandalírozás . Kritika a Kung Fu Panda 2-ről
2011. december 18. írta: thedirector

Dupla Pandalírozás . Kritika a Kung Fu Panda 2-ről

Kung Fu Panda 2

 

2011



Nemrégiben volt egy beszélgetésem Cakó Ferenc rendező úrral (aki grafikus és rajzfilm rendező, főleg gyurma és homok technikákkal dolgozik). Elmondta, hogy jelenleg az a baj a mesékkel, hogy túlságosan átalakult az előállítási szemlélet és technika. Manapság mindent gépekkel terveznek és gyorsan, minél többet. Az utóbbival az a baj, hogy egész egyszerűen beleunnak az emberek a havi 1-2 ilyen filmbe. Az előbbivel meg az, hogy kiveszik belőle az ember. Nincsenek bennük olyan érzések, olyan kis finomságok, akár esetlenségek, mint az ember által mozgatott vagy fázis rajzolt művekben. Én igazat adok ebben neki. Idén volt min. 15-20 nagyobb mese, még sem tudok igazából jót felidézni (talán a Rango). Milyen esélyekkel indul nálam egy ilyen jellemzőkkel bíró animációs film, ami még ráadásul folytatás is? Nem rosszakkal. A Dreamworks úgy látszik a mesékkel szeret biztosra menni. A recepten nem változtatni sokat, csak épp annyit, hogy ne tűnjön rókabőrnek. Kérdés, hány részt bír el egy ilyen sorozat? Mennyire erős a tartópillére? Azt hiszem a Kung Fu Pandában van még potenciál.

Páva, prófécia, tanulság
Po, a sárkányharcos Panda, az előző rész óta  igazi harcos félévé avanzsált, így Ő lett az otthonuk - a völgy -  őrzője, ahol az őrjöngő ötössel (Kígyó, Tigris, Sáska, Majom és Daru) élnek. Eközben Kínában feltűnik a színen a gonosz és hataloméhes Páva, aki át akarja venni természetesen az uralmat, modern fegyvereivel. Fiatalkorában megjósolták, hogy uralmát egy panda fogja megtörni, ezért még időben megpróbálta kiirtani az összes foltos mackót. Nem kell nagy képzelő erő innen,hogy tudjuk, valaki kimaradt a sorból. A harcos alakulatunknak tehát adott a cél és adott a személyes ellentét is ( Po így vesztette el a szüleit). Egyszerű a történet, mint egy százas szeg. Mégis rejtett mondanivalók sora alakul a szemünk láttára ki. Én a magam részéről nem vagyok egy nagy mese kedvelő, mert már gyakorlatilag mindent elmeséltek, amit el lehetett. Mégis működik ez a harcos szellemiségű mese, azt kell mondjam. Végre van egy olyan alkotás, aminek van mögöttes tartalma, tanulsága és nem akarják azt játszani, hogy apuci a kisgyerekkel csak kísérőnek ül be a moziba / dvd elé, hogy aztán alhasson egy jót 90 percig. Nem. Végre egy mese, ami szól a bátorságról, a túlerővel szembeni kitartó, győzni akarásról és teszi ezt úgy, hogy kerüli a "műfaj" kliséit. De legalábbis megpróbálja ügyesen titkolni. Érdekes kérdés az is, hogy a modern fegyverek ereje mit ér a szellemiséggel és a hittel szemben. Hiszen Páva magát a kung fu szellemiségét próbálja eltüntetni, a próféciát, ehhez a modern hadviselést hívta segítségül. Mindenképpen egy jó ötlet szerintem. Innen is látszik, hogy vannak olyan részei ami az idősebbeknek szól.

Nem csak egy Panda, hanem  A Panda.
Nézzük a szereplőinket: Po ugyanolyan ügyefogyott, szerencsétlen mint az első részben, csak már birtokában van a tudásának. A csetlés-botlásai ugyan a végére már unalmassá válnak, mégis aranyos és szerethető karakter. Nem úgy, mint Tigris. Kifejezetten irritál az arrogáns és kőkemény stílusa, ami ráadásul semmit nem akar jelenteni a filmben. A többi állat meg asszisztál a főszereplők mellé. Sajnos a Páva, mint fő gonosz,nem elég hiteles. Inkább csak egy piperkőc bohóc. TaiLung sokkalta félelmetesebb volt, így nem érezzük itt azt, hogy nőne a tét. A film eleje eléggé darabos. Csapong a történetben és úgy konkrétan össze is van csapva. De amikor hőseink Kínába érnek, szépen letisztul és élvezetessé válik. A látványt megdobták egy picit ( folytatás esetében ez el is várt).A tájak - csak úgy mint az első részben - gyönyörűek és magukkal ragadóak. Hans Zimmer szerezte a zenét, ami szépen illeszkedik a filmbe. Nem tolakodó, csak a hangulatot dobja meg, de nem emlékezetes. (talán Zimmer kezd olyan lenni, mint a Joker a kártyában, bármikor, bárhová bedobható lassan. Úristen idei hanyadik produktuma volt ez a filmzene). A vége amúgy korrekt és hatásos, bár az utolsó félpercért kár volt. Maradjunk annyiban, hogy lesz folytatás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegzés: Egészen jól szórakoztam a filmen. Vicces volt. Egyszerű volt. Látványos volt. Néhol ugyan untam. Néhol kisiklott a rendező keze közül a film. Voltak értelmetlen szálak. A főellenség szerintem rossz választás lett. Mégis azt mondom, hogy így - vagy ehhez hasonlóan - érdemes a folytatás filmeknek neki állni. Külön köszönet, hogy nem nézték hülyének az idősebbeket sem. Egyszer érdemes megtekinteni a nagyobbaknak is, a kicsik meg úgyis imádni fogják.

Értékelés: 6,5/10

Végszó: Remélem nem kungfuzó Panda, hanem egy ketrecharcos ember fogja agyonütni azt, aki ilyen reklám szöveggel próbálta eladni a filmet: "Dupla Pandalírozás". Nálam pályázik az év marhája címre!

Trailer:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr163473777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása