Búcsú Harry Pottertől. Kritika az utolsó két filmről
2011. december 17. írta: thedirector

Búcsú Harry Pottertől. Kritika az utolsó két filmről

Harry Potter és a halál ereklyéi első és második rész

Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 & 2
2010-2011



Tíz éve már, hogy útjára indult a minden képzeletet felülmúló fantázia sorozat és most, hogy az egy évtizedes legenda lezárult, illő módon búcsúztatjuk a varázslótanoncunkat és kívánunk neki minden jót. Egyben elemzem az utolsó két részt. Hogy miért? Erre is kitérek.

Azt hiszem sokan  - köztük én is - azt gondolom, a sorozat legjobb darabja az Alfonso Cuaron féle Azkabani fogoly. Az utána következő részek erős lejtmenetbe kapcsoltak. A 6. részt már egészen konkrétan többen utálták, mint szerették. Nem tudni miért lett elrontva, de most nem is ez a lényeg. David Yates kétségtelenül egy jó rendező, és ezt az utolsó (2) filmjével bizonyította. A 5-6. rész mondhatni a leggyengébb darabjai a sorozatnak, bár az alapjául szolgáló könyvek sem épp a legjobbak közül valók. A halál ereklyéi mégis egy korrekt lezárása lett a történetnek.


2010 - ben megjelent az első rész, amely elég nagy újítást hordozott magában. Mégpedig azt, hogy teljesen elhatárolódott a Roxforttól. Ron, Harry és Hermione elkezdenek Horcruxocra (Voldemort lelkének darabjaira) vadászni, közben a halálfalók és egyéb setét teremtmények átvették a hatalmat a varázsvilágban. Anarchia, csalódottság és diktatórikus rend van kialakulóban. Én nekem nem hiányzott Roxfort megmondom őszintén. Annyira jól kompenzálta az állandó menekülés és a valóságos helyszínek, hogy kellett ennyi váltás. Kétségtelen, hogy a film nagy része időhúzás és töltelék mégis érdekel bennünket, hogy, hogyan viselkednek a "való világban" hőseink. A film legnagyobb hibája, hogy még a 7. rész után sem tudja kinek feleljen meg. Sajnos ez annyira nyilvánvaló és észrevehető, hogy elcsapja - az amúgy remek sötét - hangulatot. Mikor valami drámai helyzet van, elcseszik egy erőltetett poénnal (mert ott ülnek a huszonévesek mellett a tíz évesek is, ők is értsék). Másfelől egyszerűen az elhunytakkal kapcsolatos dramturgia csapnivaló: SPOILER: "Meghalt Rémszem, jajj szegény, na mindegy, menjünk tovább" SPOILER. Ezen hibákon felülkerekedve amúgy pazar filmet láthatunk. A zene nagyon jó. Kellett már egy ilyen komoly alkotó mint Desplat. A fényképezés is korrekt. Sőt néhol kifejezetten művészi. A rajzfilmes insert pedig üde színfolt a sorozatban. Szereplőink itt - ott megbicsaklottak mint drámai színészek, de mindegy, ez van. Amúgy hozzák a szintet. A film végével ismét bajom van. Értem én, hogy sok a történés és gondolom eszükben sem volt több pénzt lenyúlni az emberektől, azzal, hogy ketté vágták a filmet, de ez így nem működik. Főleg európai gyomornak. Sorozatban oké, kell a cliffhanger, hogy legyen miért leülni a következő részre / évadra. De egy film esetén olyan, mint mikor túl vagytok az előjátékon és a nő/férfi felöltözik és elmegy. Üresség.

Értékelés: 7,5/10

Bő fél évvel a part1 után a Warner nyárra beütemezte a második részt, méghozzá 3D-ben elsőnek és utolsónak(?) a széria történetében. Különösebben nem dobott sokat a filmen a 3D, a nagy vászon már impozánsabb volt. De ez másik mese. A film ott folytatja természetesen, ahol az előző rész abba maradt. Itt mutatkozott meg nagyon, amit az előbb írtam. Nincs időd felvenni a ritmust az akcióhoz. Az előző rész végén belemelegedtél, majd hagyták, hogy kihüllj és most megint azt várják el, hogy 1000 fokon izz! Nem megy. Sajnos nem. Amúgy bátran ki lehet jelenteni 2004- óta megint egy nagyon jó Potter filmet láttunk. Yates és a Warner belepakolt mindent ebbe a filmbe ami még a spejzban maradt. Fantasztikus látvány, remek forgatókönyv, heroikus zene, és epikus vég. Vagy várjál!! Ja az nem volt. A vége nem volt hősi. Szerintem mindenki mást várt, voltak nagy pillanatai nem vitatom. De 7 film után, nem ilyen egyszerűen vártuk a nagy finálét. A filmre ugyanazok a pozitívumok elmondhatók, mint part1-re. Csak itt kicsit jobbak az alakítások és jobban működik a drámája. Na meg persze izgalmas és látványos mint 'állat. Pitont játszó Alan Rickmannek meg adjunk már végre egy ki***tt mellékszereplői Oscart. Elmebeteg módon alakított a legmagasabb szinten  8 filmen keresztül.

Értékelés: 8/10

Összegzés: Apróbb hibákkal ugyan, de méltó módon lezajlott a nagy finálé. A sorozat elég vegyes utat járt be. Voltak remek pillanatai (kezdő filmek). Unalmas és gyerekes részei (5-6). Remek záró darabjai (7-8) Nem mondanám, hogy a világ legjobb sorozata zárult le, de mindenképpen az egyik legjelentősebb. Sokan együtt öregedtünk és nőttünk fel a színészekkel, amit nem fog a fiatalabb generáció megtapasztalni. Azért én sajnálom őket és sajnálom a sorozatot is. Ég veled Harry!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr323471281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása