Huligánok
2011. december 06. írta: thedirector

Huligánok

Huligánok

(Green Street Hooligans)
2005




Volt már itt a filmértéken kritika forma-1-es pilótáról, boxolókrók most pedig egy újabb sportműfajba kóstolunk bele, ez pedig nem más mint a labdarúgás(óppárdon foci).

Azt mondták a nagy filmrendezők, hogy az a jó film, aminek a cselekménye öt mondatban összefoglalható. Ez összefoglalható, mégsem jó film, úgyhogy tévedtek.:) 1.Van egy angol futball "szurkolói csoport", akik isznak, bunyóznak, és tahó módon viselkednek. 2. Bekerül egy kívülálló (jenki) a galeribe, ahol annak rendje módja szerint megosztja a társaságot. 3. Indulatokat szít, majd megbíznak benne, de aztán mégsem, majd mégis. 4.A nagy fináléban két rivális csoport csap össze. 5. A végén drámai szituáció alakul ki, de a gonosz elnyeri a büntetését. 5 mondat és elmeséltem a sztorit,de gondolom sokatok figyelmét nem keltette fel ez a remekmű. Nem leszek gonosz, a film nem (csak) a klisé és kiszámítható szituációk miatt lett olyan amilyen, hanem azért mert egész egyszerűen kontár kezek nyúltak a filmhez.

Csak a szokásos...
Azzal,hogy az  előbb leírtam a szüzsét, még nem válik egyértelművé teljesen a történet. Matt (Elijah wood) Hardward-i újságíró tanonc, akit egy félreértés miatt kirúgnak az egyetemről. Angliába menekül nővéréhez, ahol a sógora(Steve) lévén belebotlik a GSE-be (Green Street Elite - csoport neve) , majd a kötelező körök után (utálkozás, irigység), máris bent találja magát a csapatban.  A bandában néhányan (kiváltképpen egy valaki) nem szívesen látják a "jenkit", és már már fantasyba és mesébe illő módon akarják kitúrni. Egyszerűen nem lehet komolyan venni. Persze ez az alapkonfliktus (mármint új fiú a bandában) nem elég ezért beletettek egy másik súlytalan szálat, amit annyit tesz, hogy a rivális szurkolói csoport vezérének revans kötelezettsége van a Steve-vel szemben.


"Világ bunkói egyesüljetek!"
Az a bajom ezzel a filmmel, hogy az írói mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt a szubkultúrát a porig lejárassák. Mondok egy példát:
"-nézd már ki van ott!
 - úú nem tom'de verjük szanaszét
 -gyere ide a k'anyád"
Aki ezek után azt várja, hogy valós bemutatást kap a foci szurkolói, "huligáni" életből az téved. Ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel van tarkítva a film. Ugyanakkor akkor válik érdekessé az egész, amikor szeleteket kapunk ezen emberek hétköznapjaiból, sport és a futball szeretetéből, a bajtársi viszonyokból. Akkor igazán élvezetes alkotásról beszélünk. Pl. mikor Pete ( a GSE vezetője)  kisgyerekeknek tart foci edzést. Amint kicsit beleéljük magunk ebbe, átérezzük, milyen jó lehet annak aki ennyire szeret valamit csinálni és ilyen összetartó csoportot vezet, rögtön lerombolják az egészet egy "mindegy kit, mindegy miért, mindegy mikor csak valamiért verjük szét" helyzettel. Sajnálatos. Elijah Wood totál rossz választás a filmre, sajnos semmilyen szinten nem tudjuk megkedvelni. Kívülállóként jön, és úgy is távozik. Azzal, hogy néhány nap alatt elkezd ő is piálni, káromkodni és
Klicskót megszégyenítő módon bunyózni semmilyen szintű jellemformálódásról nem beszélhetünk. (Az, hogy egy számára ismeretlen sportot és csapatot néhány nap, maximum hét leforgása alatt megismer, megszeret és ilyeneket szól a csapatok sorsolásánál" -Kit kaptunk? - Millwallt-t.-Igeen!" egyszerűen röhejes.) A többi karakterrel sem állunk jobban. A Pete-t alakító Charlie Hunnam az egyetlen, akit elhiszünk a filmben. Ja és elvileg öten-hatan (már nem is emlékszem rájuk,vajon miért?) vannak a kemény magban, akikkel a film foglalkozik, mégis 3 embert ismerünk meg. A többiek csak asszisztálnak. A zene viszont remek benne, a helyszínek hitelesek. A végén a bunyó olyan szépen volt felvéve, vágva, és a zene olyan profi lett hozzá, hogy arra az 5 percre elfelejtettem minden gyengeségét (persze ezt a pár jelenetet is sikerült lerombolni egy buta ötlettel). Focit mint olyan sajnos alig látunk. Kapunk viszont sok értelmetlen és céltalan bunyót, gyenge dramaturgiát, pocsék alakításokat. Akkor, amikor az írok visszavesznek a fantáziából, akkor egész jó a film. Egyébbként felejtős. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy így is mérföldekkel fogyaszthatóbb  mint a Cocain (Football) Factor (ahol több a drog, mint az arra jutó ember).


Összegzés:Nem tudom kinek tudnám ajánlani a filmet igazából. Annak aki ebben a világban benne van, annak hiteltelen és lejárató. Aki nincs és ismerkedne, annak pedig  riasztó és visszataszító. Talán az nézze meg akiben tombol a tesztoszteron és 90 percnyi bunyóra, káromkodásra piálásra vágyik épp  hangulatától függően. Azért a 20-25 percnyi futball szeretetért csak rajongók ássák bele magukat.

Értékelés:5/10

Trailer:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr553443923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.01.21. 15:48:29

frodo és jax teller egy filmben és én ezt még nem láttam?! Sőt, frodó igen, de jaxről azt se tudtam, hogy szerepel benne!
Egyébként a film klisés, brutális, fölösleges az angol focihuligánokról, az ő "bajtársiasságukról". A hősiesség eposza egy olyan helyről ahol semmi hősies nincs.
Az első bunyó "úsztatása" vagy mije jól néz ki az tény, és a zenéje is jó. Az, hogy állandóan verekszenek, de mindenkinek tökéletes a fogsora röhejes.
Jax bántóan tehetségtelen. Ebben a filmben már látszik, hogy csak egy figurát tud hozni. Mondjuk azt jól, nem csoda, hogy a SOA-ba vezetett az útja.
Állítólag vannak folytatásai is, azok milyenek?
süti beállítások módosítása