[Klasszikus Film] Csillagok háborúja V. rész - A Birodalom visszavág
2015. július 20. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Csillagok háborúja V. rész - A Birodalom visszavág

Csillagok háborúja V.rész

A Birodalom visszavág

Star Wars Episode V. - The Empire Strike Back

1980

Nagyritkán, de tényleg csak egészen kivételes esetekben van az úgy, hogy egy filmben egyszerűen minden összejön. Összejön egy kifogástalan történet, jól megírt karakterek, ehhez jól párosított casting és a születés pillanatában klasszikus zene. Parádés képek, izgalom, dráma, humor, romantika. Csodás, görcsmentes műfaji kavalkád. Micsoda pillanat lehetett, mikor Irvine Kershnerék befejezték a filmet és a kezükben fogták minden idők egyik legjobb sci-fi-jének első kópiáját. De még tovább megyek: Műfajoktól független minden idők egyik legjobb filmjét.

the-empire-strikes-back-1.jpg

Senki nem háborog

Engedjétek meg nekem, hogy még egy bekezdés erejéig személyes élményből méltassam a filmet. A Birodalom visszavág nagyságát jól mutatja, hogy olyan film ez, amiről garantáltan minden rajongónak van egy személyes emléke/élménye. Én a film bemutatójakor még nem éltem, de egészen kicsiként találkoztam vele elsőnek. Édesapám gyűjtötte VHS-en a filmeket. Egész szekrénynyi volt belőle. Sokat filmeztünk együtt, és általában vígjátékokat vagy meséket néztünk (érthető módon). Aztán egyszer, mikor épp nyári szünetem volt (nagyjából úgy 20 éve) bejött. A másolt Sony kazetta szekcióban matatott (ezek voltak legfelül, itt voltak a "félelmetesebb" filmek, mint pl. A ragyogás, Desperado, Aliens). Kivette a "A birodalom visszavág" címre keresztelt kazettát és betette a lejátszóba. Minden előzetes infó (nyilván az akkori első rész megnézése) nélkül néztem végig és meglehetősen sokkolt. Amit értettem belőle persze. Édesapámról nagyjából elmondható, hogy szökőévente néz meg egy filmet kétszer, de ezt a mozit még ő is bármikor megnézi. (Legutóbb az Iron Man 3-t nézte, de azt mondta, már látta. Mint kiderült, az az első volt. Ez jól reflektál a mai futószalag effektusra, pedig az Iron Man nem is a vészesek közé tartozik).

ja0h0.jpg

De mi A Birodalom visszavág titka? Miért pont ez a film lett az a film, amivel ma is azonosítja mindenkit a régi trilógiát? Hiszen ott az első rész. Egy forradalmi, minden tekintetben újszerű, okos, szórakoztató, átélhető alkotás. Ott a lezáró rész, amely epikus, még tovább bővített univerzummal, karakterekkel? Pont egy trilógiaközép lesz az etalon? Aminek legfőbb általános küldetése, a történet továbbgördítése a megnyugtató vagy meg nem nyugtató lezárás felé? Ami már ráadásul nem élhet az újszerűség varázsával sem. A birodalom visszavág márpedig megcsinálta. Az eltelt évek alatt (egészen konkrétan 3 alatt) a legszembetűnőbb változás, hogy az akkor 36 éves Lucas lemondott a megtisztelő feladatról az 57 éves Kershner javára. Mégis, az utóbbi rendezte a legfiatalosabb, leglazább, de egyben legérettebb részt. Ez az első, ami miatt talán legtöbben szeretik ezt a filmet. Lazaság és stílus. Javultak az akciójelenetek és a látvány. A harci koreográfia is kimunkáltabb lett. Egy percre nem döccen meg a története, párbeszédei. Folyamatosan sikerült lekötni a figyelmet. A karaktereket is sikerült tovább mélyíteni.

the-empire-strikes-back_banner.jpg

..és ha már a karakterek szóba kerültek. A szerelem is hangsúlyosabban van az előtérben, mint előtte. Ehhez pedig igencsak kellett két olyan remek színész, mint Carrie Fisher (Leia) és Harrison Ford (Han Solo), akik közt a kémia nem csak, hogy működik, de olyan természetességgel hat, mintha itt előttünk enyelegnének. A komorság szintén megjelenik. Ez egyrészt köszönhető John Williams letaglózó zenéjének (Birodalmi induló), Darth Vader félelmet keltő jelenlétének és nem utolsó sorban Yoda filozofikus gondolatainak. Nyilván a bemutatókor nem volt egyértelmű a siker kinek, kiknek tulajdonítható, de az ma már látszik, hogy ezt a filmet nem Lucas tette naggyá, és nem is sikerült elrontania semmiféle Jar-Jarokkal, meg mindenféle cuki lényekkel. Ez a fent említett komorság és a sötét oldal - erő használata kiemeli a sokat emlegetett gyerekmese státuszból, amibe Lucas picit mindig beleragadt (najó, A Sith-ek bosszúja tényleg kegyetlenebb lett, mint bármi más). A birodalom visszavág valóban mese, de egyáltalán nem gyerekes. A legszebb űrmese, amit valaha írtak.

starwarsempire14115.jpg

De, ha ezek nem is lennének elegek, ahhoz, hogy minden idők legjobb filmjéről beszéljünk, még mindig van egy csomó olyan eleme, jelenete, ami miatt nem is lehet kétséges a jól megérdemelten kivívott státusza. Kell-e sorolni? A Hoth bolygó, birodalmi lépegetők megjelenése, Han és Leia sziporkázásai, Vader elszabadul, John Williams zenéje, a fantasztikus operatőri, maszk és látványtervezési munka. Yoda feltűnése. A filmtörténelem egyik legmeghökkentőbb jelenete a végén. Na, meg a kifogástalan színészi munka. Mindez nem patikamérlegen kimért, de mégis hibátlan történetvezetéssel, 100%-ban jól kihasznált és kitöltött játékidővel.

Összegzés: A történetre nem is tértem ki, mert felesleges. Ezt a filmet mindenki ismeri. Sok sok filmről lehet vitatkozni, hogy melyik a legjobb, a folytatás vagy az előzmény vagy akármi, de azt hiszem A Birodalom visszavág 35 év után sem képezheti vita tárgyát. Ennek a műnek lelke és szíve van. Minden képkockáján érződik, hogy szerették ezt a filmet és törődtek vele. Szerették volna jól megcsinálni. Nem görcsösködték túl. Egyszerűen ilyen az, amikor valaki tudja, hogy a kezében van egy mestermű, csak jól kell a vászonra "festeni". Irvine Kershneréknél pedig azóta sem tudott senki jobban festeni.

 Értékelés: 9,5/10

Írjátok meg, nektek melyik az első élményetek ezzel a filmmel kapcsolatban!

Itt pedig szavazhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr967641026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaturek 2015.08.20. 20:17:29

Nálam a nosztalgia netovábbja, ha az eredeti ('82-es) szinkronnal nézem újra filmet, ahogyan anno, gyerekkoromban láttam moziban.
Nagy Attila Darth Vader szinkronjától most is borsódzik a hátam.

Egyébként véletlenül az Új Reményre kattintottam, de egyértelmű, hogy nálam is a Birodalom a kedvenc.
süti beállítások módosítása