Shakespeare Armaniban
2014. január 26. írta: thedirector

Shakespeare Armaniban

Sok hűhó semmiért

Much Ado About Nothing

2012

Much-Ado-About-Nothing-Small-Poster.jpg

Azért jó sikeres, és sok pénzt kereső stúdiófilm rendezőnek lenni, mert ha betalálsz egy vagy akár több filmeddel is, utána garantáltan azt csinálsz amit akarsz. Peter Jackson a Gyűrűk ura után forgathatott álmai majmáról. Spielberg kedvenc történelmi korairól. Micheal Bay is dobott egy stílusgyakorlatot a Transformers 3 egy milliárdos sikere után. Tavaly előtt Joss Whedon elképesztő sikert hajtott végre a Bosszúállókkal, mely a világ egyik legtöbb pénzt hozó alkotása lett összesítve. Ő is csinált kénye kedvére egy filmet, amely azonban bőven elüt a többiek munkamoráljától.

Modern irodalom

Whedon ugyanis feldolgozta William Shakespeare drámáját, a Sok hűhó semmiért-et. Tette mindezt úgy, hogy a filmet a saját házában forgatta. Összeverbuválta kedvenc tévés színészeit, akik saját ruháikban bohóckodtak. Két hét alatt összedobta Joss, és mit mondjak? Megvett vele kilóra. A rendező durván nincs híján a kreativitásnak nevezett dolognak. Rengeteg sorozat scriptjét megírta. A Bosszúállók sikere is nagyban köszönhető neki, valamint a Ház az erdő mélyén is nagyon érdekes és kreatív volt. Shakespear drámáját úgy sikerült feldobnia, hogy a történet úgy, ahogy van, átdobta a jelenbe, míg a karaktereket belsőleg meghagyta a 17. században. Tehát kosztümös drámát kapunk, kosztümök nélkül.

Much-Ado-About-Nothing-2012.jpg
A történet szerint Claudio gróf össze akar házasodni Hero val, de egy félreértés eltaszítja őket egymástól. Egy másik pár, Benedict és Beatrice pedig szintén oda van a másikért, de ezt nem vallanák be egymásnak a világért sem. Tipikus Shakespeare-i felütésű mű, szerelemről, családról, ármányról és megbocsájtásról. Önmagában tényleg nem sokakat érdekelne ma egy ilyen alkotás. Sőt megmerem kockáztatni, hogy a mű eredeti közegben egyáltalán nem működne filmen. Inkább színpadon. Viszont Whedon addig ügyeskedett, amíg végül  működik. A jelenetek, hála a modern közegnek kacagtatók. (pl. az egyik fő szereplő letartóztatását mobil telefonos híradóban láthatjuk), a színészek persze, mindent túl játszanak, de itt erre van szükség. Nem biztos, hogy fekete fehérben érdemes volt felvenni. Szerintem színesben sokkal jobban pompáztak volna, illetve én már ezt a dokumentalista kamera rángatást is elfelejteném, mert egyébként nagyon sok jó kompozíciót találtak ki a filmhez, amit picit zavar a "Parkinson" kórós operatőri munka. Talán a legjobban az iszonyatosan meghízott Nathan Fillion alakítja a börleszkbe illően béna nyomozót, de igazából egyformán lazák a színészek. Érződik, hogy nem ezzel akarják a karrierjüket előre tolni, csak felszabadultan játszani két órán át.

Összegzés: Csak úgy, mint Joseph Gordon Levitt esetén itt is emel a pontot, hogy valaki nem a kényelmes tömeggyártásra állt be, hanem mert egy bátrat lépni. A film nem hétköznapi előállításának körülményeinek ellenére is végtelen rokonszenvet, lazaságot és szeretet áraszt magából. A film zavarba ejtően kellemes és bájos. Whedon tud hibázni?

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr415733099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2014.01.26. 20:11:20

Kultúra mindenkinek = "egy milliárdos", "Hero val", "megmerem kockáztatni", "mobil telefonos híradóban", "mindent túl játszanak", "'Parkinson' kórós" etc. ad nauseam...

the_daver 2014.01.27. 00:04:11

Teljesen építő jellegű próbálok lenni: dobd be a szöveged a Word-be, mielőtt kirakod, vagy valami ilyesmi helyre, mert a legtöbb nyelvtani hibára felhívja a figyelmed. Van ugyanis mire, sajnos.

A sellok hova alljanak? 2014.01.27. 02:59:05

Ha valaki igazan szar feldolgozast akar latni, az nezze meg a '93-ast Keanu Fapofa Reeves foszereplesevel :-) Nyilvan nagysagrendekkel tobb penzbol.

Koszi az ajalnlot, meg nem lattam, ugyhogy toltom is le, de ha tenyleg nagyon kamerarangatos, akkor nem fogok sokat megnezni belole.
Firely-ban meg csak epizodonkent kb 2 masodperc volt, jokor, jo helyen, igazabol fel sem tunt, csak tudat alatt hatott.

Egy helyesirasellenorzo (jobb bongeszokben is van) tenyleg faszan kiszuri a helyesirasi hibakat, hacsak az elutes egy masik ertelmes szot nem eredmenyez :-)

thedirector 2014.01.27. 13:11:46

@the_daver:
Wordben írom eredetileg, de köszönöm. Igyekszem figyelni jobban.

A sellok hova alljanak? 2014.01.30. 02:48:55

Beleneztunk, fasza, es kis kepernyon kibirhato a kamerarangatas.
süti beállítások módosítása