[Klasszikus Film] Shrek
2021. június 30. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Shrek

Shrek

2001

Ha valamikor is úgy éreznéd ólom léptekkel halad az idő, csak gondolj arra, hogy pár hete lett 20 (!) éves a Shrek. Az új évezred egyik, ha nem a legnagyobb animációs durranása.

shre1.png

Pedig ha hozzávesszük, hogy mennyire sok időbe telt, mire eljutott egyáltalán odáig a film, hogy bemutassák. Már 1990-ben megjelent egy rövidke, de annál ijesztőbb mese Shrek! címmel William Steig írásában, amit az utána követő éveben vett meg a DreamWorsk élükön ugye Spielberggel. Aztán nem is nyúltak hozzá egy ideig. Amikor elkezdték adaptálni jött a Toy Story és felrúgott mindent, amit a gyermekeknek történő mesekészítésről tudtunk. Kezdték elölről a munkát és innen már csak pár viszontagságos év kellett, hogy végül 2001-ben Cannesban bemutassák azt a Shreket, ami a következő évben elhappolta a legjobb Oscart a Szörny Rt. elől. Nekem pedig az akkori Popcorn magazin mára megfakult lapjai mutatták be először az ogrét.

shre5.jpg

Shrek a büdös kis mocsarában tengeti napjait, amikor is mindenféle meselények lepik el a környéket, felzargatva annak ijesztő lakójának nyugalmát. Elmegy Farquaad nagyúrhoz, hogy megkérdezze miért űzte el őket és ha lehet, a legjobb az lenne ha el is tüntetné őket a mocsárból. Az uralkodó teljesíti a követelést, abban az esetben, ha Shrek elmegy Fiona királylányért, kiszabadítja a várából, amit egy tűzokádó sárkány véd, és elviszi neki, egyenesen a kastélyba. Elindul hát a kaland, és egy ennyire nagy utazás nincs segítő nélkül. Az ogre mellé szegődik a szószátyár Szamár, aki egy másodpercre sem képes befogni a száját, a végtelenségig kiidegelve utazópartnerét.

shre4.jpg

A Shrek sikerét lehetne 20 év után is kutatni, mert hogy őrületes siker lett, az nem kérdés. Nem csak az Oscar díj tanúskodik róla, hanem pl. az is, hogy Cannesban a sok Pradaba öltözött színész azt látja a vásznon, hogy Shrek belefingik a mocsárba, majd a füléből elővett fülviasszal gyújt gyertyát. Pedig ugyanazon az eseményen már David Lynch is tombolt egyet a Mulholland Drive-val. Úgyhogy volt már szemöldök ráncolás előtte is. Végén mégis óriási álló ovációval fogadták a látottakat. Az ok pedig nem kevesebb, hogy Andrew Adamsonék képesek voltak mindent kiforgatni amit a mesékről eddig ismertünk. Abszolút nem főhősből csináltak egy igazi ízig vérig főhőst  ezer és egy embernek reményt adva, hogy ha csúnya vagy, vagy annak látod magad, esetleg alkalmatlannak bizonyos feladatokra még akkor is lehetsz fontos, hős. Nem csak a szőke herceg nyúlja le a csajt. Pont ellenkezőleg, a király itt egy kisebbségi komplexusos, hataloméhes nyafogó kisfiú lett. Mindig megsüvegelendő, amikor valaki mer szembe menni az árral. Arról ne is beszéljünk, hogy Fióna sem egy klasszikus királylány, a bunyózásával, büfögésével és hangoskodásával.

shre2.jpg

Ugyanígy megkapják magukét a klasszikus mesebéli lények, a szituációk. És ha már utóbbi: A Shrek frenetikusan mókás szórakozás mind kicsiknek, mind nagyoknak. Nem is nézték a felnőtteket gyereknek, a gyerekeket meg hülyéknek. Szemtelen módon játszanak rá, hogy egy-egy illetlenség, szexuális utalás, filmes paródia után így kérdőn néz ránk a gyerek, hogy „de apa azt mondtad nem illik pukizni/büfögni” -Te meg közben megpukkadsz a nevetéstől, mert annyira jókor, jól elhelyezetten jön a geg. Shrek természetéből adódóan teljesen természetes, nem öncélú poénforrás. Ráadásul az elején kitették az indexet, hogy főhősünk noha nem egy mélyen rétegezett karakter, hős, persze mégis azzá válik, mert a jóság, a jóra való hajlam, hősiesség mindenkiben ott rejtőzik. Kérdés mi hozza elő belőle? Van akiből elég ha csak a komfortzónájából kibillentik.

Összegzés: Mai szemmel nézve is remek szórakozást nyújt a Shrek, amit nagyban emel a csodás magyar szinkron, a remek zene, a semmit nem kímélő maró humor. Pedig az igazi nagy durranást még csak ezután, három évvel később lőtték fel!

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2516608838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retrodj · http://retrodj.blog.hu/ 2021.06.30. 14:03:50

Talán nem túlzás, de én erre egy 9,5-est adnék - szinte hibátlan alkotás és messzemenőkig időtlen. A második is ott van szorosan a nyomában, de ott mintha kevesebb emlékezetes dalok csendülnének fel, ezért az már "csak" kilencest érdemel. A hármas messze a leggyengébb darab, talán egy 5-6-osban kiegyezek, a négyessel kicsit csiszoltak ezen a trehány kisikláson és egy szép 7-8 körüli eredménnyel álltak le. Legalábbis nálam! :)
süti beállítások módosítása